elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

L'ajuntament aprova una moció per un finançament just

    El Ple municipal ha aprovat una moció reclamant un finançament just per als valencians i valencianes presentada pel Govern de la Nau, signada i defensada pels portaveus Pere Fuset, del Grup Municipal Compromís; Sandra Gómez, del Grup Socialista, i María Oliver, de València en Comú. En el text es recorda que en 2016 la Generalitat va promoure un Manifest per un finançament just, que van secundar més de 600 entitats valencianes, on es denunciava la marginació valenciana en matèria de finançament i també d'inversió, per la qual cosa s'exigeix "una reforma immediata del sistema de finançament que establisca un nou model amb recursos suficients i repartits equitativament entre totes les autonomies, que possibilite als valencians i valencianes tindre uns servicis públics fonamentals dignes i exercir les nostres competències pròpies".

    L'aprovació d'esta moció, que ha comptat també amb el suport del grup Ciutadans, es produeix dos dies abans de la convocatòria d'una manifestació en el mateix sentit, "Per un finançament just", el pròxim dissabte dia 18 de novembre, junt a sindicats, entitats empresarials i cíviques, en la qual l'únic partit absent serà el Partit Popular, com s'han encarregat de recordar tots els intervinents.

    En el cos de la moció s'afirma que l'objectiu és que "mai més existisca una ciutadania discriminada pel sol fet de pertànyer a un territori", i "reclamar un repartiment de les inversions i una execució que acabe amb el dèficit inversor a la Comunitat Valenciana, compensant la insuficiència dels últims anys i "dedicant una quantitat de recursos ajustada al nostre pes poblacional, tal com arreplega la reforma del nostre Estatut d'Autonomia aprovat per les Corts Valencianes". En una tercera proposta d'acord es reivindica "el reconeixement dels dèficits de finançament acumulats directament i l'establiment de mecanismes de compensació perquè el nou model no nasca llastrat per la injustícia diferida de l'anterior."

    La primera intervenció ha sigut la de María Oliver (València en Comú), qui ha enumerat alguns dels problemes "que trobem en els nostres carrers i que són conseqüències de l'infrafinançament". Ha parlat de barracons, de llistes d'espera, d'ajudes a la dependència, de la línia T-2, de la necessitat de millorar l'oferta sanitària... Ha afirmat que per culpa de l'infrafinançament "es deixen de rebre 3.000 euros cada minut", i ha xifrat en 5.500 milions d'euros la quantitat que els valencians i valencianes han deixat de rebre en els últims 15 anys.

    En la seua opinió la falta de finançament "contravé el principis de solidaritat territorial. Volem inversions de l'Estat com les que han rebut en altres llocs i abandonar esta situació en què paguem com els més rics, però som els més pobres i els més endeutats." Oliver s'ha dirigit a la bancada Popular per a dir-los: "M'agradaria saber per què no se sumen a la manifestació del divendres".

    La portaveu socialista Sandra Gómez ha afirmat que "la societat valencianes ha dit prou a tindre un finançament que està molt per sota de la mitjana de l'Estat en els Pressupostos Generals de l'Estat". També que cada valencià o valenciana suporta un deute de 9.000 euros, i que el FLA "s'utilitza per a reduir la nostra autonomia política i financera, és una humiliació per a l'autonomia política i financera de la nostra terra. Per açò ha arribat el moment de fer visible el problema valencià, que no és de banderes sinó de desigualtat. I ens afecta a tots i totes, afecta a la nostra qualitat de vida".

    "Dissabte recorrerem els carrers de València per a reivindicar el que és just, per a demanar que se'ns garantisquen drets i serveis fonamentals, i el Partit Popular serà l'única força política que no ens acompanye", ha dit Sandra Gómez

    Fernando Giner ha reivindicat la necessitat de "disposar dels recursos suficients" i ha assegurat que "l'actual sistema genera unes diferències entre comunitats del 35 per cent, molt arbitràries". Ha dit que "l'important és garantir la igualtat als serveis públics essencials" i també s'ha referit a la corresponsabilitat fiscal i a la necessitat d'"un repartiment clar i comprensible".

    Pere Fuset, portaveu de Compromís, ha assenyalat que no es parlava de sigles, sinó dels 237 euros per sota de la mitjana de l'Estat que reben els valencians i valencianes per habitant, "que ens hem empobrit en els últims anys i estem dotze punts per sota de la mitjana, però som els únics que sent pobres paguem com els rics". Fuset ha dit que l'infrafinançament "és injust i inconstitucional i ens converteix en ciutadans de segona".

    En la seua opinió, els Pressupostos de l'Estat són insultants. "Som l'11% de la població i rebem el 3'5% de la inversió." Ha parlat d'una mobilització necessària per a millorar el benestar de les persones, per a aconseguir un finançament just que permeta millorar la sanitat, ajudar els joves, fomentar la cultura i protegir el medi ambient, reduir la càrrega fiscal a les rendes més baixes i escometre infraestructures necessària i generar llocs de treball. "Sense recursos no hi ha autonomia, i per açò fa falta fer pinya, unitat al costat d'empresaris, sindicats, partits, excepte el Partit Popular, en una qüestió que ens afecta a tots".

    Eusebio Monzó ha defensat que "en els servicis bàsics ací s'ha invertit igual que la mitjana nacional" i ha arribat a afirmar que "si hui hi ha persones dependents és per la seua incompetència a l'hora de gestionar". Monzó ha dit que "no anem a estar en la manifestació perquè no és el moment i perquè no és el camí. Han triat vostès el camí equivocat".

    El Grup Popular ha presentat una proposta alternativa, que ha sigut rebutjada, sol·licitant que "l'Ajuntament de València es dirigisca i inste a tots els grups polítics representats en el Congrés dels Diputats al fet que recolzen la negociació del nou sistema de finançament de les Comunitats Autònomes en el si del Consell de Política Fiscal i Financera i, aconseguit l'acord, voten en favor el Projecte de Llei Orgànica que introduïsca i regule el nou sistema de finançament autonòmic a Espanya".

    En l'últim punt de la moció aprovada finalment s'acorda "mostrar el suport de l'Ajuntament a la declaració inicial signada per tots els grups parlamentaris de les Corts Valencianes", i també "penjar una pancarta en la façana de l'Ajuntament amb el lema "Per un finançament just per als valencians i valencianes", així com adherir-se a la manifestació unitària del pròxim 18 de novembre.

    AMPLIACIÓ DE LA V-21

    El ple ha rebutjat una moció del Grup Popular sobre la V-21.

    La moció incloïa un punt per a "recolzar l'ampliació de la V-21 en el tram Carraixet-València consistent en l'execució d'un tercer carril, adaptant la secció tipus a la qual té entre Puçol i el Carraixet", i un tercer demanant "dirigir-se al Ministeri de Foment a l'efecte que, sense paralitzar la licitació de les obres en curs, en la fase d'execució de les mateixes l'afecció a l'horta siga la mínima indispensable i necessària"."

    Alfonso Novo ha afirmat que l'ampliació de la V-21 "està dissenyada per a millorar la seguretat viària i amb el menor impacte ambiental", per a afegir la inconveniència de demanar retardar un projecte ja licitat. Ha plantejat que "en la fase d'execució s'intente minimitzar l'impacte que puga tenir sobre l'horta" i ha retret a Joan Ribó que haja cedit davant València en Comú. "Podem li està llevant la cartera", ha dit.

    Per part dels representants de Ciutadans s'ha defensat que "es minimitze l'impacte sobre l'horta", però manifestant que l'execució no es pot parar i ha de continuar. Giner ha demanat l'alcalde que mostrés "la proposta de reduir l'afecció de l'horta en un 60 per cent. Que ens la porte i ens ho ensenye".

    Per part del Govern de la Nau ha intervingut Joan Ribó, que ha anunciat que s'anaven a "reafirmar en allò que votaren fa un mes. No volem perdre una inversió, estem demanant temps per a aconseguir una millora del projecte amb la voluntat d'arribar a un acord amb el Ministeri de Foment, d'aconseguir un consens, perquè és un projecte que no ens agrada, que no respecta l'horta, amb una participació pública molt reduïda; un projecte enllaçat amb l'accés Nord al Port molt perjudicial per als Poblats Marítims". Ribó s'ha referit a les expropiacions i a la possibilitat de modificar parcialment el projecte, assenyalant que l'objectiu del govern de la ciutat "és defensar l'horta".

    La moció del Grup Popular, rebutjada, recordava l'acord del Ple de l'Ajuntament pres el 25 de setembre de 2015, i s'apuntava que "esta actuació va ser defensada i reivindicada sense excusa per les principals formacions polítiques representades en l'Ajuntament tant a través de declaracions públiques com d'iniciatives polítiques".

    UNA MESURA DISCRIMINATÒRIA

    El Govern de la Nau considera que la mesura acordada pel Ministeri d'Hisenda d'intervenir els comptes de l'Ajuntament de Madrid "resulta discriminatòria i excedeix l'establert per la normativa vigent", i així ho ha fet valdre a través d'una moció aprovada hui en el Ple amb els vots en contra dels regidors i regidores dels grups Popular i Ciutadans, on demana que es retire la intervenció, que el ministre Montoro comparega en el Congrés dels Diputats per a donar explicacions, i que s'inste als grups parlamentaris "per a la reforma urgent i en profunditat de la llei Orgànica 2/2012, així com exigir , abans de la finalització de l'exercici 2018, la derogació de l'actual normativa que regula a l'aplicació restrictiva del romanent de tresoreria o superàvit, flexibilitzant la seua aplicació."

    En el cos de la moció s'afirma igualment que "l'única pretensió de la intervenció ha sigut castigar a un ajuntament que està demostrant, com a punts altres, que és prioritari posar la hisenda local i l'economia al servei de la majoria social i els interessos generals de la ciutadania".

    També que el Govern d'Espanya es va comprometre a l'inici de l'any "a revisar la regla de despesa per a evitar que fora tan restrictiva amb el superàvit de les corporacions, i també que "encara que fins hui no s'ha produït cap avanç, "Hisenda assumeix el compromís de donar més flexibilitat als ajuntaments amb una reforma de la regla de despesa". Igualment fa referència al fet que la situació econòmica i de comptes públics de l'Ajuntament intervingut "es concreta que ha registrat importants superàvits (més d'1.000 milions en 2016)".

    Joan Ribó, en la seua defensa d'esta moció, ha afirmat que "ens preocupa molt el que passe en l'Ajuntament de Madrid" pel que puga passar en el futur a València. Ha ressaltat que són les autonomies i el govern de l'Estat els qui no compleixen la regla de despesa. "Al ministre Montoro, antic alcalde de Jaén, li cau la cara de vergonya quan veu els comptes de Madrid. En el Ministeri exigeixen complir el que ells no compleixen".

    Fernando Giner ha justificat la intervenció dels comptes per part del Ministeri d'Hisenda i ha afirmat que "l'Ajuntament de València no és lloc per a esta moció", a més d'acusar de populisme al Govern de la Nau i de buscar la confrontació al govern municipal de Madrid. "Els agradaria ser una víctima propiciatòria de l'Estat i per açò cerquen la confrontació"

    Eusebio Monzó ha criticat que "es pretenga convertir un debat tècnic en un debat polític", per a afegir que Manuela Carmena "va a tornar a la senda de la legalitat" i qualificar d'"il·legal" la moció que s'estava debatent. "No és una mesura discriminatòria perquè va haver-hi un incompliment reiterat de la llei". El portaveu Popular ha argumentat que "l'Estat som tots, també els ajuntaments, i el de Madrid s'ha apartat de la senda de la legalitat."

    Pujar