elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

Joan Ribó: “Estic convençut que tindrem una nova edició del Rialto que liderarà Compromís”

Joan Ribó: “Estic convençut que tindrem una nova edició del Rialto que liderarà Compromís”
  • Entrevistem l'actual alcalde de València i candidat de Compromís per a conéixer les seues propostes per a la pròxima legislatura i conéixer quin balanç fa de la seua gestió aquests anys

Joan Ribó és l'actual alcalde de València i es presenta com a candidat per Compromís per a revalidar l'alcaldia aquesta pròxima legislatura. Destaca la gestió del seu govern en els últims huit anys al capdavant de l'Ajuntament de la capital del Túria i es mostra convençut que els valencians votaran per a una reedició del Rialto, això sí, liderada pel seu partit.

En elperiodic.com hem entrevistat a Joan Ribó per a conéixer quines són les seues principals propostes per a millorar la ciutat en els pròxims quatre anys i quines mesures té previst dur a terme si ostenta per tercera vegada consecutiva la vara de comandament.

Quin és el balanç que fa d'aquests 8 anys com a alcalde de València?

Un balanç molt positiu. Hem transformat la ciutat amb una gestió honrada i eficient dels recursos públics, tenim màxims històrics d'ocupació i hem complit amb el nostre compromís de ser un referent en la lluita contra el canvi climàtic.

Hem augmentat un 64% els recursos que destinem a les persones vulnerables i posat les bases per als grans canvis de la ciutat: la modernització de la xarxa ferroviària, amb el soterrament de les vies, la culminació del jardí del Túria, amb el parc de Desembocadura i amb la renaturalització del Nou Llit del Túria.

Si haguera de triar un, quin diria que ha sigut el seu major assoliment com a alcalde?

Haver acabat amb la llista de la Dependència.

I quins reptes li agradaria afrontar en la pròxima legislatura?

L'habitatge, buscar acords per a tindre un parc d'habitatge destinat a lloguer assequible.

Com s'imagina la ciutat dins de quatre anys?

Una ciutat més verda, amb grans parcs i jardins, en la qual el dret a l'habitatge és una realitat i les persones treballen menys hores i viuen més. Una ciutat habitable capaç de garantir el benestar del seu veïns i veïnes.

El CIS ha pronosticat un nou govern de coalició amb el PSPV, Creu que serà possible revalidar de nou el govern del Rialto? Imagine que preferiria governar en solitari

Estic convençut que tindrem una nova edició del Rialto que liderarà Compromís, i no em suposa cap problema. Hem demostrat que els governs de coalició funcionen, que ens ajuden a arribar a acords i a debatre, i això és bo per a la ciutat.

Quin diria que és la proposada estrela de Compromís per a la pròxima legislatura?

Residències per a persones majors en els barris. Hem d'acabar amb el model de residències allunyades de la ciutat que condemnen a les persones majors al desarrelament.

I la seua primera mesura si aconsegueix revalidar l'alcaldia?

Declarar tota la ciutat de València Zona Tensionada per a limitar el preu dels lloguers

València és una de les ciutats en les quals més ha pujat el preu de l'habitatge, quines mesures desenvoluparan per a pal·liar aquest increment?

Perquè la que acabe de comentar, declarar la ciutat zona tensionada per a poder limitar el preu de l'habitatge, ampliar el parc d'habitatge públic, una moratòria per als apartaments turístics en tota la ciutat, perquè és un dels factors que està influint en l'augment del preu de l'habitatge i, per descomptat seguir amb la línia d'ajudes al lloguer per a les persones que les necessiten.

Ha anunciat una ajuda per a les famílies amb fills nounats En què consistirà aquesta mesura?

En una assistència per a les famílies que acaben de tindre un fill o filla. Les primeres setmanes són molt dures i tasques quotidianes es poden convertir en un problema, tots i totes els que tenim fills ho sabem, per això implantarem aquest servei per a les famílies amb dos progenitors i per a les monomaritales i monoparentals.

En aquests anys s'ha apostat per la mobilitat i per la conversió en zona de vianants, Quin és el camí a seguir en aquest aspecte?

Perquè continuar recuperant espai, pacificant el trànsit, i sobretot, escoltant els veïns i treballant amb ells la recuperació d'espai per a les persones. Crec que és important explicar que la contaminació ambiental i acústica s'ha reduït molt en les zones en les quals s'han dut a terme actuacions de pacificació del trànsit, i això vol dir que la mobilitat és molt important per a la salut de les persones.

I quant al Port de València, si es realitza un informe ambiental favorable, Canviaria el seu no per un sí a l'ampliació?

Perquè depén del que diguera aqueix informe i de la solució que es donara a la mobilitat. Jo en aquest tema sempre estaré de part de la ciutat del que siga positiu per als veïns i veïnes.

Com veu l'economia de la ciutat? Quines són les seues propostes en aquest àmbit?

La gestió econòmica d'aquests anys ha sigut bona, i no és una opinió, hi ha molts indicadors que ho evidencien. Tenim la pressió fiscal més baixa de les grans ciutats i encara així, hem augmentat el pressupost, reduït dues terceres parts el deute i som, segons el Banc d'Espanya la gran ciutat amb els comptes més sanejats. A més d'això ens hem convertit en el destí triat per diverses empreses molt importants per a establir les seues seus i aqueix vol dir, primer que som una ciutat atractiva per als inversors i segon, que es generarà treball, i vull recordar també que tenim les millors dades d'ús dels últims 15 anys.

La proposta en aquest sentit és continuar impulsant una fiscalitat justa, perquè pague més qui més té, i continuar aplicant mesures perquè els valencians i les valencianes tinguen un treball de qualitat que els permeta treballar per a viure i no viure per a treballar.

València ha sigut nomenada capital verda europea en 2024, Quina és la lluita de la ciutat per a combatre el canvi climàtic i apostar per la sostenibilitat?

Perquè en primer lloc apostant per les zones verdes, des de 2015 hem creat nous parcs i augmentat el nombre d'arbres de la ciutat, i per als pròxims anys ja tenim el projecte per al parc de Desembocadura, les obres del Canal d'Accés, que ja s'han iniciat i que convertiran la platja de vies del sud de la ciutat en un corredor verd i la renaturalització del Nou Llit del Túria.

A més, continuarem impulsant la mobilitat sostenible com ja estem fent: més i millor transport públic, connexions de carril bici per tota la ciutat i més espais convertits en zona de vianants, i per descomptat, l'Albufera, per a la qual ja hem aconseguit un acord històric per a garanteix un cabal ecològic suficient per a aconseguir la seua recuperació total.

Pujar