elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

El Jardí Botànic acull una mostra fotogràfica on les deixalles prenen el protagonisme

El Jardí Botànic acull una mostra fotogràfica on les deixalles prenen el protagonisme
  • Yasmina Benabdelkrim experimenta amb el compost i el mostra de manera sorprenent en l’Estufa Freda

El Jardí Botànic ha inaugurat ‘Tierra Dorada, explorando el universo del compost’, una mostra de fotografia que ocuparà l’Estufa Freda fins a l’1 de maig. L’artista Yasmina Benabdelkrim compon aquesta proposta expositiva a base d'instantànies preses a eixe residu que va al contenidor marró dels nostres carrers, l'orgànic, i que podem transformar en material molt útil si el compostem. El passat 10 de febrer les fotografies van acompanyar la projecció del documental ‘De Peus a Terra’, i ara pot gaudir-se ja de manera completa aquest diari visual que revela l’exploració de l’univers del compost i la matèria orgànica a través d'una visió artística.

La mostra consisteix en les sèries ‘The golden Waste’ (2018-2021), ‘Scans’ (2020-2022) i ‘Tropical Scientist’ (2022). Les dues primeres capturen les escultures efímeres creades amb matèria orgànica generada a València (Espanya), Jalisco i Oaxaca (Mèxic), i la tercera és la seua peça visual més recent, que s'endinsa en el moviment que sorgeix en submergir les escultures en un ambient líquid, recreant un nou món de textures, formes i colors. I és que, per a detenir el procés de descomposició, Benabdelkrim congela el residu orgànic permetent-li capturar les (des)composicions en la seua forma original, o manipular-les a l’escàner a posteriori. Mitjançant aquest últim procés, és capaç de crear una il·lusió òptica que evoca als microorganismes que transformen el bioresidu en compost.

Així, podem submergir-nos en la necessitat de l'artista de capturar, enaltir i compartir la grandesa que hi ha al compostatge, en aquest procés de la natura que retorna a la terra aquelles restes de menjar que ja no aprofitem. “Exposar al Botànic és la major coherència que el projecte necessita”, explica Benabdelkrim, “un lloc dedicat a la cura de les plantes, la terra, que es correspon amb els valors amb els quals produïsc el meu art i desenvolupe la meua pràctica artística”. Per a Yasmina, té també valor que el Jardí no siga un museu a l'ús, i que el visite la gent amb un interès comú cap a llò verd. “El que més m'agrada és que per a arribar a la sala hages de travessar tot el Jardí, un recorregut que parla també de l'exposició, del respecte a la terra, de retornar i agrair. La meua obra no podria estar en millor lloc de València per a ser exposada per primera vegada”, afegeix l'artista.

L'exposició està comissariada per Mirelva Berghout, que desenvolupa talents emergents en fotografia. Ha desenvolupat la seua carrera a l'àmbit museístic d’Amsterdam, a llocs com el Stedelijk Museum, The Museum Night foundation i el Museu de Fotografia de la ciutat, i està en contacte amb el treball de Benabdelkrim des de 2017. Segons Mirelva, “el treball de Benabdelkrim posseeix l'habilitat no sols de transformar el residu orgànic en una cosa estètica, sinó també ofereix a l'espectador material per a qüestionar i aprendre sobre la terra i la nostra manera de retornar-li el que fa per nosaltres”. Per a ella, la mescla d'una escultura efímera orgànica combinada amb la tècnica de fotografia fa perdurar en el temps l'inici del procés de descomposició.

“M'agrada la juxtaposició entre el fet que ella fa una cosa molt terrenal, arrelada en emocions, on usar la tècnica de la fotografia per a capturar eixe moment, i d'això ix una bella simbiosi”, argumenta Berghout, “crec que d'eixa manera dos components s'uneixen meravellosament”. “El que fa Yasmina ha evolucionat en el temps, però ha aconseguit fundar alguna cosa veritablement seua, i que es comunica a través del que ella representa com a persona, la seua filosofia”, explica la comissària.

Yasmina Benabdelkrim és una artista multidisciplinària autodidacta d'ascendència espanyola-algeriana. Després de finalitzar els seus estudis a L’Ecole de la Chambre Syndical, va treballar com a estilista i directora creativa a París i Nova York per a diverses publicacions de renom internacional. Donada la seua necessitat de treballar amb diferents disciplines, Benabdelkrim va començar a desenvolupar la seua pràctica artística. Com a resultat, ha desenvolupat una sèrie d'obres que insinuen de manera desinhibida, encara que crítica, problemes ambientals i sistemàtics de la societat en la qual vivim. En 2020 el treball de Benabdelkrim va ser seleccionat per 1854 Media “British Journal of Photography” per a formar part de la seua exposició inaugural “Decade of Change” a Hong Kong al 2020 i Nova York al 2021.

 

Pujar