elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

Giner proposa un Jardí del Túria metropolità en el seu 35 aniversari

  • Demana acabar amb el “runar” annex al Parc de Capçalera que impedeix connectar amb el Parc Fluvial del Túria fins a Vilamarxant

El portaveu de Ciutadans a l'Ajuntament de València, Fernando Giner, ha celebrat el 35 aniversari del Jardí del Túria com “un gran èxit de València i de la societat civil, que es va alçar en conjunt contra el monstruós projecte de l'autopista”. Així i tot, ha destacat que després de l'èxit inicial ara toca “mirar al futur”, per a abordar aquelles qüestions que encara queden pendents. I, per això, ha presentat les diferents propostes de Ciutadans per a millorar el Jardí del Túria.

Quant a la part propositiva, Giner ha recalcat que una de les necessitats més apressants del Jardí del Túria és acabar, d'una vegada per sempre, l'últim tram fins a la mar. Així, ha recordat que aquest projecte no serà possible fins que no s'enterren les vies de Serradora: “És un autèntic fracàs polític de Compromís i especialment del PSPV que aqueixes vies encara vagen per la superfície, obrint una ferida a la nostra ciutat que impedeix portar el nostre jardí més important fins a la mar”.

Així, ha considerat que el debat sobre prolongació de l'Albereda o del llit és infructífer perquè considera que “totes dues coses són totalment compatibles”. “L'Albereda ja acompanya al riu en una gran part del seu recorregut i en un determinat moment podria continuar fent-ho. El que em sembla és que s'està usant aqueix debat per a silenciar el veritablement important ací: que el govern central, amb una ministra socialista en l'àrea de Transport, no s'ha dignat a atendre les necessitats de València i soterrar les vies”, ha assenyalat el portaveu de la formació liberal.

En aquest sentit, ha instat que el desenvolupament i condicionament de l'últim tram del Jardí del Túria es faça pensant que, en algun moment, es procedirà a l'eliminació de les vies per superfície: “Un treball que ja hauria d'estar fet i que, especialment el PSPV, deuria revindicar amb més força a Madrid davant els seus companys de partit”, ha finalitzat.

Un riu metropolità i “trident verd”

Igualment, en la visió més àmplia del Jardí del Túria, Giner ha insistit en la necessitat de condicionar els terrenys posteriors al Parc de Capçalera, de manera que es puguen connectar a través de vies verdes amb el Parc Fluvial del Túria, fins a arribar fins i tot a Vilamarxant: "És tan important acabar el riu per la desembocadura com per la capçalera. Ara mateix, més enllà del parc no hi ha res més que enderrocs i brutícia, la qual cosa impedeix una vertadera vertebració del terreny”, ha lamentat.

En aquest sentit, ha recordat que l'entorn annex al Parc de Capçalera “continua sent hui dia el runar de quan es va construir el nou llit, la qual cosa impedeix que siga plenament transitable i disfrutable per a la ciutadania. Una vella ferida que hauria de desaparéixer i donar lloc a una via verda que poguera ser transitada a peu i amb bicicleta amb total llibertat, fins al Parc Fluvial i els nostres municipis veïns”.

A més, dins de la visió global del Jardí del Túria, ha proposat crear un “trident” verd que travesse València “de nord a sud i d'est a oest”. “La ruta nord-sud seria per les nostres platges, d'Alboraia al Perellonet, amb carrils bici i transitables que permeteren una continuïtat de la ruta. I ací radica precisament la importància d'acabar el Jardí del Túria per la desembocadura, perquè llavors permetria connectar aquesta via saludable nord-sud amb l'aquest-oest que és precisament el vell llit. Un projecte amb visió global que va molt més allà de cosir els pegats d'aquesta ciutat”, ha conclòs.

Millorar el present

“Quant al Jardí ja construït, una de les qüestions més greus que encara implica el vell llit és que no és prou accessible per a les persones amb mobilitat reduïda o per a la tercera edat, ja que moltes de les seues entrades i eixides no estan en absolut adaptades. En concret, el 72% d'elles”, ha assenyalat. En aquest sentit, Giner ha recordat que es va encarregar un estudi per a saber on feien falta accessos adaptats. “Doncs bé, el govern té aqueix informe des de 2021 i encara no veiem que s'haja fet res”.

Així, ha instat l'Ajuntament a posar-se a treballar “amb la major celeritat possible” i “deixar-se d'anuncis” respecte a aquesta matèria. Una altra de les qüestions que ha ressaltat el portaveu de la formació liberal és que alguns dels trams “pateixen un important abandó quant a manteniment”. Així, ha destacat alguns com per exemple l'entorn del Palau de la Música o el parc Gulliver. “És incomprensible que aquests punts tan emblemàtics i visitats es troben en l'estat en el qual es troben, amb tovalloletes pegades als reixats per les pluges o amb les fonts totalment seques”.

Precisament en aquest sentit, Giner s'ha referit a la necessitat de garantir la presència de l'aigua en tots els trams del Jardí del Túria, com a record a la seua naturalesa de riu. “És cert que veiem molt complicat el projecte per a recuperar una làmina d'aigua que travesse tot el vell llit, però si que pensem que l'aigua hauria de ser present en manera de font, exposició o el que siga, però present. Ara bé, dignificada i ben cuidada, no com en el cas de les fonts pròximes al Palau de la Música”, ha finalitzat.

Pujar