5 de juliol de 2020 5/7/20

Una finestra del Miquelet registra l'alineament solar anual

Una finestra del Miquelet registra l'alineament solar anual - (foto 1)
  MÉS FOTOS
  Una finestra del Miquelet registra l'alineament solar anual - (foto 2)

  Una finestra construïda en el segle XIV a la torre del Miquelet de la Catedral de València ha registrat hui, 15 d'agost, dia de la festa de l'Asunción de la Verge, un alineament dels raigs del sol que sol prolongar-se al voltant de deu minuts entorn de les 10 hores.

  Aquest fenomen “va ser descobert pels campaners de forma casual en 2010 quan, en baixar després del toc acompanyant l'entrada de la Verge en la Catedral, vam veure que la llum solar entrava d'aquesta forma per la finestra de la coneguda com ´Sala de la presó`, en el segon cos del Miquelet, en la part que recau a la Porta dels Ferros”, segons Francesc Llop, president dels Campaners de la Catedral.

  Curiosament, el 15 d'agost “és l'únic dia de l'any en què es produeix, a causa de la manera en què el sol incideix aquest dia, que fa que la llum entre a l'interior de la sala formant en la zona central del sòl un rectangle lluminós d'una mica més de tres metres i mig de llarg”, ha afegit.

  Així cada 15 d'agost els raigs del sol entren per una estreta finestra gòtica en el Miquelet “de forma directa i vertical a causa de l'orientació que se li va donar en ser construïda en el segle XIV”, ha assenyalat. De fet, la finestra va ser dissenyada així pels mestres d'obra del segle XIV “perquè es produïra aquest alineament solar, com una forma de retre homenatge a la Verge en la festa de l'Asunción i també com una tradició en certes construccions de l'època”.

  Pujar