elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

Finalitza el brot de botulisme aviari en l'Albufera de València després de matar més de 600 ocells

Finalitza el brot de botulisme aviari en l'Albufera de València després de matar més de 600 ocells
  • Dimecres passat 17 de juliol es van detectar els primers ocells morts en el Tancat de la Pipa

MÉS FOTOS
Finalitza el brot de botulisme aviari en l'Albufera de València després de matar més de 600 ocells - (foto 2)

Fins al dilluns 19 d'agost, s'han retirat del Tancat de la Pipa 659 ocells morts i s'han traslladat al Centre de Recuperació de Fauna “La Granja” del Saler altres 91 malaltes, de les quals 35 ja s'han recuperat o estan pendents de ser alliberades. D'aquest total, 547 correspon a ánade azuón, l'espècie d'ocell més abundant en l'àmbit del Parc Natural de l'Albufera.

L'episodi de botulisme ha coincidit amb el moment en què aquestes anàtides estan mudant totes les seues plomes de vol i són incapaços de volar i propagar la intoxicació. La muda, no obstant això, els fa més propensos a emmalaltir en alimentar-se d'invertebrats portadors de la toxina produïda pel bacteri Clostridium botulinum. La ingesta d'aquesta toxina és la causant del botulisme aviari.

Gràcies al fet que el brot haja aparegut amb la temporada de nidificació ja finalitzada, la malaltia no ha afectat les espècies reproductores presents en el Tancat de la Pipa, el qual representa una de les àrees de cria més importants de l’Albufera. Durant els últims dies el total d'ocells morts i malalts ha anat en gradual descens, segons ha anat avançant l'assecat del Tancat de la Pipa. De fet, durant les prospeccions dels últims set dies no s'ha trobat cap animal malalt o recentment mort, així que els especialistes afirmen que aquest episodi de botulisme en el Tancat està finalitzat ja.

Un protocol que funciona

El Clostridium botulinum, el bacteri causant de la malaltia es troba present en la naturalesa de manera habitual. La combinació de diversos factors com a elevades temperatures (per damunt de 20 °C) de manera prolongada, descens en els nivells d'oxigen de l'aigua i presència de matèria orgànica, facilita l'activació del bacteri i l'alliberament de la toxina que mata als ocells. No obstant això, en molts casos el desencadenant del brot és algun ocell, portadora del bacteri en el seu tracte digestiu, morta per qualsevol altra raó (xoc amb una línia elèctrica, plaguicides…). Un cadàver en descomposició és un mitjà ideal per a la multiplicació del bacteri i les larves de les mosques que s'alimenten d'aquestes constitueixen un mitjà eficaç de transmissió de la malaltia. Desgraciadament, resulta molt difícil preveure aquest tipus de brots. Però sí que és molt important actuar amb rapidesa una vegada s'ha detectat un brot, especialment retirant els cadàvers i els ocells malalts.

L'assecat del Tancat de la Pipa es va establir com la mesura més ràpida i eficaç per a controlar i eradicar aquest episodi de botulisme, una vegada consultats tant la Conselleria d'Agricultura, Desenvolupament Rural, Emergència Climàtica i Transició Ecològica com el Servei Devesa-Albufera de l'Ajuntament de València. És la mateixa mesura que s'ha aplicat en els episodis de botulisme al Parc Natural del Fondo, així com de manera preventiva en altres aiguamolls mediterranis com la Marjal dels Moros. A més, la Confederació Hidrogràfica del Xúquer (CHJ) ha activat el protocol d'emergència i ha realitzat actuacions amb maquinària per a facilitar l'assecat, que s'han unit al reforç de personal.

Després d'un mes des de l'aparició dels primers exemplars morts en el Tancat de la Pipa, no es té notícia que s'haja estés a cap altra zona del Parc Natural de l’Albufera. I el total d'ocells morts o malalts ha anat descendint gradualment a mesura que ha avançat l'assecat del Tancat de la Pipa. Durant les tasques d'assecat s'han retirat 1.260 kg de peixos morts per falta d'oxigen. El 99% correspon a carpes, espècie declarada exòtica i invasora pel Reial decret 630/2013. La retirada d'espècies exòtiques invasores és una pràctica habitual de les tasques de gestió en el Tancat de la Pipa, així com en altres zones humides pels efectes negatius que tenen sobre la qualitat de l'aigua i les espècies autòctones.

 

Pujar