elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

El Festival de Jazz para atenció enguany als ritmes cubans i flamencs

El Festival de Jazz para atenció enguany als ritmes cubans i flamencs
  • Del 20 de juny al 28 de juliol, al Palau de la Música i als barris de València

MÉS FOTOS
El Festival de Jazz para atenció enguany als ritmes cubans i flamencs - (foto 2)
El Festival de Jazz para atenció enguany als ritmes cubans i flamencs - (foto 3)

 

El president del Palau de la Música, José Luis Moreno; el director del Palau, Vicente Llimerá; la subdirectora de Música, Nieves Pascual; i el coordinador del Festival, Enrique Monfort, han presentat el XXVII Festival de Jazz de València i el cicle “Jazz als barris”, que torna al Palau de la Música i que reuneix grans artistes del panorama espanyol i internacional amb especial incidència en el millor jazz valencià.

El Festival de Jazz tindrà lloc des del pròxim 20 de juny al 28 de juliol als Jardins del Palau, a la Sala Rodrigo i a la Sala Iturbi, així com a diversos barris de la ciutat. Els preus dels concerts van dels 5 euros fins als 20 euros. A més, n’hi ha huit concerts gratuïts. Dos d’ells tindran lloc als Jardins del Palau, un serà a la Sala Iturbi, un altre tindrà lloc a la Sala Rodrigo i quatre estan inclosos en el cicle “Jazz als barris”.

El XXVII Festival de Jazz de València s’ha dissenyat com un pont atlàntic que connecta el jazz espanyol amb el jazz americà amb especial incidència en la música cubana i flamenca. Desfilaran pels escenaris del festival artistes guardonats amb 41 premis Grammy i 76 nominacions.

La Sala Iturbi  acollirà cites nacionals i internacionals com els ritmes cubans protagonitzats per Gonzalo Rubalcaba Trio d’Ete, format pel pianista Rubalcaba, Eric Harland i Matt Brewer (9 juliol); el saxofonista Paquito D’Rivera amb l’Orquestra de València en un concert de fusió amb el flamenc de Juan Manuel Cañizares i l’especialista d’harmònica Antonio Serrano (11 juliol), i el pianista Chucho Valdés amb l’espectacle Irakere 50 aniversari. També actuaran la trompetista Andrea Motis acompanyada per Camerata Papageno amb la presentació de Febrero (10 juliol), la percussionista i cantant Terri Lyne Carrington (13 juliol), i un homenatge en clau de jazz a Nino Bravo per part de l’Orquestra i Cor de RTVE amb Serafín Zubiri i David Pastor Band (12 juliol). I per a obrir les actuacions a la Sala Iturbi, el concert  protagonitzat per Methenology Band, una agrupació amb influències de Pat Metheny (28 juny).

El jazz valencià encetarà el Festival amb la Banda Simfònica Municipal de València, dirigida per Cristóbal Soler i l’espectacle Kiko Berenguer Freedom Experience (20 juny). El segon concert a l’aire lliure correspondrà al grup Perico Sambeat Flamenco Big Band, liderat pel saxofonista valencià en un programa de fusió (26 juny).

La Sala Rodrigo serà escenari del “Cicle Big Bands Valencianes”, amb tres concerts. El primer d’ells serà el de Ki Big Band amb el cantant i guitarrista britànic James Morrison i dirigits per Ramón Cardo (4 juliol), Lírica Big Band feat Eva Romero, dirigides per Kako Rubio (6 juliol) i l’Orquestra de Jazz del Conservatori Superior de Música de València, dirigida per Jesús Santandreu i l’espectacle Black, brown & beige (7 de juliol).

A més, torna el Seminari Internacional de Jazz del Palau de la Música, organitzat per Sedajazz, que arriba a la XXIV edició i que se celebrarà del 25 al 28 de juny. Està dirigit a estudiants i músics professionals de jazz que podran assistir a classes magistrals de diferents matèries, jam sessions i d’altres activitats complementàries. Les activitats tindran lloc al Conservatori Municipal José Iturbi de València.

El regidor d’Acció Cultural, Patrimoni i Recursos Culturals, José Luis Moreno, ha afirmat que “cal destacar la gran tradició que té València amb el jazz, i el nostre festival, que torna a celebrar-se ací al Palau, és tot un esdeveniment musical sinònim de qualitat i de prestigi”. El regidor ha incidit en el cicle “Jazz als barris” explicant que “les ubicacions d’enguany no són fortuïtes, ja que el festival anirà a Campanar com a homenatge a les víctimes del tràgic incendi, al Parc Central per les nombroses instal·lacions culturals que s’han creat i a Benicalap per la denominació de barri de la música”.

El president del Palau de la Música, Vicente Llimerá, ha destacat que “és el únic festival que uneix a tres grans formacions com són l’Orquestra de Radiotelevisió amb el seu cor, la Camerata Papageno i l’Orquestra de València, a més de la presència de la Banda Simfònica Municipal”. També ha destacat el vessant formatiu, ja que “seguim celebrant amb força el Seminari Internacional de Jazz i tenim convenis amb el Conservatori Superior de Música de València i amb el Conservatori Municipal José Iturbi”.

Igualment, ha ressaltat la novetat del cicle “Big Bands Valencianes”, ja que “l’aposta pels artistes valencians ha de tindre continuïtat i en les Big Bands tenim un gran planter”. Per últim ha destacat que el disseny d’enguany respon “a la imatge de la façana del  Palau, que gràcies al patrocini d’Iberdrola tindrà de manera permanent un enllumenat que serà una meravella, i que a més les columnes recorden a les tecles d’un piano, l’instrument que predomina en esta edició”.

Jazz als barris

No faltaran tampoc els concerts debades i a l’aire lliure del cicle “Jazz als barris”, que enguany es desenvoluparan des del 20 al 28 de juliol, i que començaran tots a les 21.00 hores. La contrabaixista Martina Sabariego enceta el cicle a la plaça de Campanar (20 juliol); el trombonista Paco Soler, a la plaça del Santíssim Crist de Natzaret (21 juliol); el pianista Eduard Marquina, al Parc Central (27 juliol); i la veu de Julia Sapiña, al Parc de Benicalap (28 juliol).

També hi haurà una actuació prèvia del pianista Eduard Marquina, que participarà amb el seu grup en el cicle “Jazz als barris” el 27 de juny.

Pujar