elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

Els estudiants valencians convoquen una vaga per protestar contra l'ampliació del Port de València

Image Eccologistes en Acció
Image Eccologistes en Acció
  • A més s'ha convocat una manifestació aquest divendres 22 d'octubre al costat de diverses organitzacions a les 18:30 a la Plaça de Saragossa

Des de l'associació la Ribera en Bici-Ecologistes en Acció han enviat un comunicat en què el que destaquen que "els joves sou la clau, els de baix sempre patim i paguem els errors i les malifetes dels de dalt, però els joves encara més perquè sou la carn de canó en les guerres i les víctimes propiciatòries en la pau, els que hereten el desastre climàtic i ecològic, els que no teniu lloc en l'economia robotitzada. Per tant, heu de espabilaros i sortir al carrer, a defensar el vostre futur, si no desitgeu que us ho cremin ".

En relació a la vaga convocada per aquest divendres, 22 d'octubre, una Vaga pel Clima contra l'ampliació del port de València, assenyalen que és "un macroatentado contra el medi ambient, la salut i l'erari públic equivalent o major a què van intentar fer al Saler als anys 70 ".

Els sindicats estudiantils Bloc de l'Estudiantat agermanat i Saó UV i el col·lectiu Joventut Pel Clima València (Fridays for Future) han fet una crida generalitzada a la vaga estudiantil el proper 22 d'octubre. Aquesta convocatòria a València se centra en la defensa del territori contra agressions climàtiques com la projectada ampliació nord del Port de València.

Aquest mateix dia, a les 18:30 a plaça Saragossa s'ha convocat una gran manifestació unitària per exigir la immediata paralització de l'esmentat projecte i exigint polítiques efectives d'adaptació davant de la crisi climàtica. Aquesta manifestació està convocada per la Comissió Nit Ciudat-Port València (Acció Ecologista Agró, Associació de veïns i Veïnes de Natzaret, Ecologistes en Acció, El litoral per a al Poble, Per l'Horta, etc.I) i Joventut Pel Clima València.

Des de la Ribera a Bici-Ecologistes en Acció, es pregunten per què es parla tant de sostenibilitat i responen que "tot el que estem fent amb la biosfera resulta absolutament insostenible. I el que passa amb el clima pot ser el més clarificador i peremptori: els governs porten 42 anys de reunions internacionals però no apliquen les solucions perquè van directament contra aquest model socioeconòmic, de manera que l'escalfament augmenta i els fenòmens climàtics extrems provoquen milers de morts, milions de refugiats i pèrdues multimilionàries cada any, en un crescendo que pot fer-se irreversible durant aquesta mateixa dècada ".

A més, avancen que "fins i tot l'economia és insostenible perquè vol créixer contínuament i això és impossible en el món real, de manera que assistim a l'esgotament o declivi de molts recursos naturals, com el petroli, amb una producció que decau i s'encareix" .

Quant a la revolució tecnològica "amb la robotització de molts processos i l'atur creix imparable, fins al punt que gairebé la meitat dels joves no tenen feina i els que tenen sol ser precari i mal pagat, el que implica que el sector que més consumeix amb prou feines pot fer-ho, i l'economia tremola ".

Així mateix, declaren que "la Comunitat Valenciana continua projectant obres faraòniques com l'ampliació del port de València, els macrodepósitos de combustible del port d'Alacant, les línies de molt alta tensió de Castelló, l'ampliació de la CV -60 a la Safor, el nou bypass de València, el corredor mediterrani amb la AVE2, les megacentrales fotovoltaiques a tot arreu ".

Pel que fa a això últim, aclareixen que "l'energia solar és una de les grans solucions, però a escala humana, a sobre de sostres i terrasses on l'impacte ambiental és zero, no enmig de camps o muntanyes".

Després d'aquestes reivindicacions, assenyalen que "tanta estupidesa, follia i desvergonyiment ha originat una forta resistència popular, organitzada a partir de plataformes i coordinadores de grups ecologistes, veïnals i altres".

Finalment, des de la Ribera a Bici-Ecologistes en Acció declaren que "les lluites són nombroses i si aconseguim unir-les (l'enemic és el mateix) podríem arribar a més gent, amb el qual tindríem més força i podríem influir molt més en les decisions polítiques. Potser així passaríem de el nivell actual de simple oposició a la més elevada d'aplicació de solucions, obrint el camí cap a una societat veritablement ecològica, solidària, pacífica i sostenible ".

Pujar