elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

Els estudiants de València convoquen una vaga per l'emergència climàtica i contra l'ampliació del Port

Els estudiants de València convoquen una vaga per l'emergència climàtica i contra l'ampliació del Port
  • Aquesta convocatòria se centra en la defensa del territori contra agressions climàtiques com la projectada ampliació nord del Port de València

Els sindicats estudiantils Bloc de l'Estudiantat agermanat i Saó UV i el col·lectiu Joventut Pel Clima València (Fridays for Future) fan una crida generalitzada a la vaga estudiantil el proper 22 d'octubre. Dins de la campanya internacional de vagues climàtiques de Fridays for Future, aquesta convocatòria a València se centra en la defensa del territori contra agressions climàtiques com la projectada ampliació nord del Port de València.

Aquest mateix dia, a les 18:30 a plaça Saragossa s'ha convocat una gran manifestació unitària per exigir la immediata paralització de l'esmentat projecte i exigint polítiques efectives d'adaptació davant de la crisi climàtica. Aquesta manifestació està convocada per la Comissió Nit Ciudat-Port València (Acció Ecologista Agró, Associació de veïns i Veïnes de Natzaret, Ecologistes en Acció, El litoral per a al Poble, Per l'Horta, etc.I) i Joventut Pel Clima València.

Els convocants creuen "de vital importància la implicació de la joventut i de tot l'estudiantat per plantejar una oposició transversal contra aquest tipus d'agressions, recordem que nosaltres, els joves, som i serem els habitants de el futur d'aquest planeta. Està a les nostres mans lluitar pel tipus de planeta que volem. Enfront de la inacció i destrucció dels nostres governants i elits financeres, els joves exigim posar la vida i la natura al centre, abandonant el creixement infinit i l'avarícia ".

Assenyalen que "les científiques ens vénen avisant des de fa molt que estem arribant a punts dels quals no podrem fer marxa enrere. El canvi climàtic, tal com es va evidenciar en l'últim informe de l'IPCC, és més ràpid i intens del que s'havia previst anteriorment. No tenim ni un dia més a perdre, s'han de dur a terme polítiques valentes i decidides per començar una veritable descarbonització de l'economia i de les nostres vides. Hem de repensar el nostre sistema i models de consum: la pandèmia i posterior crisi de mercaderies ens ho ha deixat molt clar. La globalització i l'hiperconsumisme es mantenen en peu fent equilibris molt precaris que en qualsevol moment trontollaran i cauran ".

Uns canvis que consideren inajornables i que "han de complir rigorosament amb dos principis elementals: la justícia social i la defensa dels drets humans. Hem de ser conscients del nostre deute amb els territoris de el Sud Global. Durant dècades han estat víctimes de l'colonialisme extractivista per facilitar un creixement desfermat a les grans potències mundials ".

Pel que fa a la ciutat de València, remarquen que "a la nostra ciutat, podem trobar exemples perfectes de la ceguesa i avarícia dels nostres governants i de les elits financeres. Aquests ionquis de diners i de el creixement infinit ignoren el col·lapse climàtic i continuen amb la construcció de grans infraestructures que posen de nou en perill el nostre territori: l'ampliació de la CV-60 a la Safor, l'ampliació de l'Bypass de l'A7 a València i com no, l'ampliació nord del Port de València ".

Una ampliació, que segons indiquen "no se sosté en cap dimensió: econòmicament serà ruïnosa, ens hipotecarem per servir MSC i no podrem invertir en altres coses, atès que la majoria de contenidors estan de pas i no es vinculen a l'activitat econòmica de l' territori. Ambientalment serà l'estocada final de l'Albufera, dels seus arrossars i platges, de l'aire que respirem, l'anell metropolità de pobles i horta es veurà més fraccionat i asfaltat. Laboralment, un cop finalitzades les obres, i gràcies a el nivell de robotització i automatització, molts llocs de treball seran destruïts ".

En el manifest que han redactat per a aquesta jornada de vaga destaquen que "la pandèmia de COVID-19 ha desplaçat el focus mediàtic i ha fet que la" crisi climàtica "hagi pràcticament desaparegut de les nostres ments durant aquest any i mig. Tanmateix, no podem oblidar que les epidèmies com aquesta són fruit de l'acció dels éssers humans: destruïm hàbitats desplaçant animals salvatges, traficamos amb ells i la globalització deslligada l'amplifica tot a escala planetària ".

Subratllen que "durant el confinament vivim una dicotomia difícil d'abordar: la parada sobtada de sistema va frenar en sec l'emissió de gasos d'efecte hivernacle, però va fer augmentar el nombre de persones en situació de pobresa a la Estat Espanyol fins als 3,3 milions. Hem d'afrontar la crisi climàtica des de la justícia social, sense deixar ningú enrere, perquè un col·lapse com aquest tornarà a passar, és simplement qüestió de temps. Els éssers humans no podem permetre que es torni a la normalitat de 2019, hem de prendre decisions valentes com a societat per adaptar-nos a la crisi climàtica i la futura crisi de sistema ".

Així mateix, indiquen que "estem decebudes, perquè mentre les autoritats es posen medalletes amb les noves lleis de l'clima, sabem de que aquestes mesures continuen sent insuficients per evitar sobrepassar el grau i mig respecte a l'època preindustrial. El nou informe de l'IPCC adverteix que l'únic escenari possible per evitar superar aquesta temperatura mitjana seria parant l'emissió de gasos d'efecte hivernacle a 0 ara mateix. Però si hem après alguna cosa de la pandèmia és que l'aturada immediata de el sistema no és la solució més justa, i nosaltres mai renunciarem a un principi fonamental: lluitem per una vida i un futur digne per a totes ".

Finalment, els convocants anuncien que "és ara o mai, les decisions que prenguem ara, són decisions a llarg termini que marcaran el nostre futur. Sabem que la crisi climàtica té uns culpables, señalémoslos! ¡Mostrem disconformitat i rebuig per tot el que han provocat! No oblidem que formem part de el present, que volem viure i lluitarem per una vida digna. Estem plenes de força i no ens callaran. Perquè som la naturalesa defensant-se a si mateixa, som la lluita per la vida i un futur digne ".

Pujar