elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

Els estudiants de la Universitat Politècnica de València reivindiquen unes pràctiques "dignament remunerades"

Els estudiants de la Universitat Politècnica de València reivindiquen unes pràctiques "dignament remunerades"

    No és possible, des de la setmana passada, travessar els corredors de les Escoles Tècniques Superiors d'Enginyeria del Disseny i d'Informàtica de la Universitat Politècnica de València sense adonar-se en la multitud de cartells i fullets que les inunden amb un únic objectiu: informar de les assemblees que tindran lloc.

    Demà, dimecres 4 de desembre, a les 14.15, en Informàtica, i el dijous a les 12.15, en Disseny, és quan aquestes assemblees tindran lloc. Les assemblees són el moment fundacional de la plataforma Precari en Pràctiques, que naix amb l'objectiu de “aconseguir una remuneració justa de les pràctiques d'empresa en la UPV, garantint l'accés universal a les mateixes i la igualtat d'oportunitats entre l'estudiantat, independentment de la seua procedència social”.

    La reclamació d'un salari de pràctiques més just no és nova en la UPV, ja que l'any passat alguns estudiants ja van protagonitzar una protesta en el Fòrum d'Ocupació i Emprenedoria, el major esdeveniment de la universitat de promoció de la seua col·laboració amb les empreses, on van mostrar pancartes reivindicatives en les quals feien referència a aquest mateix problema. En les paraules dels fullets informatius “a poc més de 4€/h de mitjana com ens embene la UPV, per a les empreses no som més que rage d'obra barata”, mentrestant, en altres universitats, com la Universitat Politècnica de Catalunya (UPC), la remuneració mitjana es troba entorn dels 8€/h.

    D'acord amb una de les promotores de la plataforma “les conseqüències negatives d'aquesta remuneració de misèria són múltiples: a nivell formatiu, obri la porta al fet que les empreses utilitzen a l'estudiantat com a mà d'obra a preu de saldo en tasques gens formatives; a nivell educatiu, provoca que només l'estudiantat amb suport familiar puga accedir a una formació completa (com farà pràctiques algú que necessita els diners, si repartint pizzes cobra el doble?); i, finalment, a nivell laboral: els llocs de treball troben en nosaltres, els estudiants de pràctiques, un competidor deslleial, que perjudica la seua capacitat de negociació per a les condicions de treball, esperonant la precarització de l'ocupació”.

    L'activitat principal de l'emergent associació fins hui ha sigut la de reunir-se a tots els nivells de la universitat per a acordar aquest augment de la remuneració de les pràctiques amb l'administració, però qualifiquen d'insuficient el pla d'actuació aprovat el 14 de novembre, que pretén assimilar la remuneració de les pràctiques d'empresa al salari mínim interprofessional en un període indefinit de 6 a 12 anys.

    Aquesta ha sigut l'espurna que ha llançat a la plataforma a la convocatòria d'assemblees. No obstant això, d'acord amb els organitzadors, aquesta convocatòria està presentant dificultats inesperades: les administracions estan eliminant tota informació de les assemblees diàriament, negant-se a cedir espais o a concedir autoritzacions i, en última instància, cessant tota comunicació amb la plataforma, en particular des de l'administració de l'Escola Tècnica Superior d'Enginyeria del Disseny.

    Amb tot i amb això, les assemblees es troben comunicades a les autoritats competents i només seran desplaçades en el cas que hi haja riscos de seguretat o de pertorbació de l'ordre públic, afirmen els organitzadors.

    Pujar