elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

La Diputació prepara una mostra itinerant amb cartells expositius de grans artistes per a la sala Parpalló

La Diputació prepara una mostra itinerant amb cartells expositius de grans artistes per a la sala Parpalló
  • El diputat Ricardo Gabaldón avança el projecte de l'Oficina de Restauració i Difusió del Patrimoni Artístic (OFITEC), amb cartells promocionals d'obres de Cartier Bresson, Mapplethorpe o Miquel Navarro, entre altres

MÉS FOTOS
La Diputació prepara una mostra itinerant amb cartells expositius de grans artistes per a la sala Parpalló - (foto 2)
La Diputació prepara una mostra itinerant amb cartells expositius de grans artistes per a la sala Parpalló - (foto 3)
La Diputació prepara una mostra itinerant amb cartells expositius de grans artistes per a la sala Parpalló - (foto 4)

L'Oficina de Restauració i Difusió del Patrimoni Artístic de la Diputació de València treballa en una mostra itinerant que acostarà als municipis valencians cartells que van servir per a promocionar treballs de Cartier Bresson, Mapplethorpe o Miquel Navarro, entre altres, creats en el seu moment per a exposicions de la sala Parpalló. Així ho ha avançat el diputat d'Administració General i Patrimoni, Ricardo Gabaldón, durant la seua visita a l’OFITEC i altres dependències de la corporació, cas de la Impremta i el BOP.

Gabaldón destaca “la importància d'una exposició amb gran potencial visual, que recollirà una selecció de cartells de grans creatius que servixen per a posar en valor el llegat de la sala Parpalló, que durant dos dècades va ser un espai pioner de desenvolupament de l'art contemporani”. El diputat assenyala que la mostra serà “el punt de partida d'una ruta d'exposicions itinerants en les quals volem compartir el patrimoni de la Diputació amb els municipis, sempre respectant les condicions de seguretat i conservació requerides pels tècnics”.

El responsable provincial d'Administració General ha volgut conéixer les necessitats dels diferents servicis que inclou l'àrea, i per a això va iniciar una sèrie de visites que van arrancar en l'Arxiu General i Fotogràfic, en procés de digitalització, i han seguit en l’OFITEC, la Impremta provincial i el BOP, el Butlletí Oficial de la Província dependent de la Diputació. La intenció de Ricardo Gabaldón és traslladar a tots els servicis un dels objectius prioritaris del govern provincial que dirigix Vicent Mompó, i que no és un altre que acostar la institució als municipis i comarques.

En el cas dels servicis que depenen d'Administració General, Gabaldón explica que la corporació “té fons documentals de gran valor; més d'un milió de publicacions de diferent temàtica; més de 4.000 peces artístiques entre quadres, escultures, ceràmica i altres materials, d'artistes com Sorolla, Benlliure, Equipo Crónica o Michavila; i una impremta que volem posar a la disposició de les edicions municipals, de la mateixa manera que volem portar eixe patrimoni artístic als pobles de la província”.

Itinerància i difusió

Les dos paraules que es repetixen com un mantra en el full de ruta del diputat Gabaldón, en el marc de la gestió dels servicis que coordina en la Diputació, són itinerància i difusió. El també alcalde d'Utiel, conscient del potencial que la corporació té a nivell patrimonial i com a bon municipalista, està disposat a “compartir amb les veïnes i veïns dels nostres pobles tots aquells recursos i tresors que té la Diputació, sempre de la mà dels tècnics de cada departament perquè ens diguen com podem i hem de fer-ho”.

Ricardo Gabaldón va iniciar el seu recorregut intern per l'àrea d'Administració General que dirigix visitant el Parc Mòbil. Allí va escoltar les reivindicacions del servici i es va posar a treballar per a tractar de donar resposta, igual que va fer en l'àrea de Personal. La resta de delegacions baix la responsabilitat de Gabaldón tenen un component patrimonial que convida a acostar la institució als municipis, en la línia marcada tant pel president Mompó com per la vicepresidenta primera, Natàlia Enguix, que té en marxa el projecte d'oficines comarcals per a facilitar el treball als ajuntaments.

La segona fase de la ruta interna de Gabaldón per la Diputació va arrancar en l'Arxiu General i Fotogràfic, en procés de digitalització per a facilitar la labor d'investigadors i també de qualsevol usuari que vulga descobrir la important col·lecció documental de la institució, amb imatges i manuscrits que mostren l'evolució de la vida quotidiana als pobles i ciutats de la província.

La següent parada la va realitzar en els magatzems de la Institució Alfons el Magnànim, l'editorial de la Diputació, que guarda més d'un milió de llibres editats que se sumen a milers de documents en suport paper, vídeo i cd que “seran reorganitzats per a posar-los a disposició dels investigadors”. En la mateixa línia, l'àmplia col·lecció de cartells d'artistes de la segona mitat del segle XX que en el seu moment van treballar per a la sala Parpalló de la Diputació eixirà per la província. La cartelleria “formarà part d'una exposició itinerant que prepara l’OFITEC i que es completarà amb l'exhibició dels catàlegs d'estes exposicions històriques que va albergar la Parpalló”, detalla el diputat.

Impremta i restauració

La visita a la impremta provincial no sols va servir a Gabaldón per a conéixer el funcionament de la maquinària i escoltar les necessitats dels treballadors, sinó que va establir les bases per a reforçar la interacció amb els municipis. La proposta passa per “estudiar les opcions que els ajuntaments puguen rebre assistència de la impremta provincial per a les publicacions municipals”. La següent escala va ser el BOP, que en els últims temps ha anat consolidant la seua transformació digital.

L'última parada es va realitzar en l'àrea de restauració i conservació d'obres d'art, l'equip tècnic de la qual s'encarrega de mantindre en bon estat les més de 4.000 peces propietat de la Diputació, entre elles obres de Benlliure, Michavila, Equipo Crònica, Sorolla o Pinazo, estos últims becats per la Diputació en el programa de pensions per a difondre les arts i la cultura aprovat en 1863.

Pujar