elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

La Policia Local impulsa el desenvolupament d'un bot de conversa per a detectar casos de violència de gènere

  • L'objectiu és ajudar el 80% de dones víctimes de violència de gènere que no denuncien les agressions

La Policia Local de València participa en el desenvolupament del bot Aino, una ferramenta informàtica contra la violència de gènere, l'objectiu principal del qual és “obrir la porta a aquelles víctimes que encara no s'han decidit a fer el pas de denunciar davant la Policia, perquè puguen tindre també un accés no invasiu que, en un futur, les convença per a denunciar els casos davant la policia”. Així ho ha explicat l'inspector de Projectes i Innovació de la PLV, José Luis Diego, qui ha subratllat que el desenvolupament d'este bot forma part del projecte d'innovació IMPROVE, de la Unió Europea,

La Policia Local de València pren part des de 2022 en este programa, en el qual participen centres d'investigació i entitats europees capdavanteres en l'àmbit de la creació de sistemes de Realitat Virtual i Augmentada. Amb l'impuls d'Aino, es pretén ajudar el 80% de dones víctimes de violència de gènere que no denuncien les agressions.

Un bot de conversa és un programa informàtic que utilitza intel·ligència artificial (IA) i processament del llenguatge natural (NLP) per a comprendre les preguntes dels clients i automatitzar les respostes a estes preguntes, simulant la conversa humana. Es tracta, bàsicament, d'un robot conversacional amb el qual es podrà mantindre un diàleg de manera natural.

L'objectiu de la iniciativa és assessorar immediatament les víctimes amb la finalitat de detectar casos de violència domèstica i de gènere que podrien, en origen, no ser denunciats. Així mateix, es podrà avaluar el risc de cada cas específicament i orientar les víctimes sobre els servicis i recursos disponibles que pogueren assistir-les.

16 entitats de 8 països

La iniciativa té un doble objectiu: a més d'ajudar les víctimes de violència o les persones pròximes als casos potencials, també es dirigix a responsables públics per a assistir-los en l'adopció de mesures i solucions molt més efectives davant estes situacions de violència, discriminació i agressions de diferent caràcter. El projecte compta amb la participació de 16 entitats de 8 països, entre elles la Policia Local de València, a través de la secció de Projectes Europeus, que és l'única força de seguretat espanyola present en este projecte. De fet, el programa europeu ha subvencionat la participació de la PLV amb 203.125 euros.

Per la seua funció d'assistència, el robot no sol·licitarà cap mena d'identitat, telèfon o domicili de qui recórrega a ell ni tampoc serà necessari descarregar-se cap aplicació o realitzar cap telefonada: únicament navegar en internet i xatejar. Gràcies a la intel·ligència artificial conversacional, servirà d'interlocutor, de manera natural, bé a les dones, bé a persones testimonis de qualsevol cas de violència domèstica i de gènere. En primera instància estarà disponible en set idiomes, i durà a terme una avaluació de riscos per a adaptar-se a cadascuna de les diferents situacions.

Durant esta fase de prova i disseny, la Policia Local de València està en contacte directe amb experts del Ministeri d'Igualtat així com del telèfon 016. La ferramenta començarà a implementar-se experimentalment este mes d'abril a Espanya, França, Alemanya i Àustria, i en 2025 es presentarà el model final i la posada en marxa.

Aino no substituirà els procediments actuals

Cal destacar que esta nova ferramenta no substituirà cap dels procediments amb els quals s'està treballa actualment, atés que és un element complementari per a ajudar i millorar el treball policial. Tal com ha explicat l'el inspector de Projectes i Innovació de la PLV, José Luis Diego, el bot Aino “no sols ens ajudarà a detectar nous casos, sinó que també ens ajudarà a entendre el procés en la presa de decisions i la denúncia de cada víctima quan s'enfronten a situacions de violència”. “Es tracta d'una eina complementària que ens ajudarà a desenvolupar millors protocols i actuacions per a la detecció, mitigació i prevenció de la violència domèstica i de gènere”, ha conclòs.

Pujar