16 de novembre de 2019 16/11/19
EN LA UPV

Desenvolupen nous pinsos per a remugants basats en palla d'arròs i fulles de cítrics

Desenvolupen nous pinsos per a remugants basats en palla d'arròs i fulles de cítrics - (foto 1)
  • Els nous pinsos creats per investigadors de la Universitat Politècnica de València donen una nova eixida a aquests subproductes agrícoles, evitant la seua crema, reduint les emissions de metà generades pels animals entre un 8% i un 22%

MÉS FOTOS
Desenvolupen nous pinsos per a remugants basats en palla d'arròs i fulles de cítrics - (foto 2)
Desenvolupen nous pinsos per a remugants basats en palla d'arròs i fulles de cítrics - (foto 3)

La palla d'arròs i les restes de poda de cítrics tenen un nou ús: pinso per a remugants. Un equip d'investigadors de la Universitat Politècnica de València (UPV) ha dissenyat noves dietes per a vaques, ovelles, cabres, etc. a partir d'aquests residus hortofructícoles.  Entre els seus avantatges, l'ús dels nous pinsos contribuiria a disminuir la crema d'aquests subproductes del camp, així com a reduir les emissions de metà generades pels animals. El treball s'emmarca dins del projecte europeu Low Carbon Feed (LIFE16/CCM/ÉS/000088), liderat per la Va unir de Llauradors i Ramaders; els seus primers resultats van ser publicats en la revista Animal Feed Science and Technology.

“En els últims anys la palla d'arròs s'està eliminant mitjançant la crema controlada dels cultius. D'altra banda, les restes de poda de cultius citrícoles –tarongers i llimeres- són també eliminats mitjançant la crema o el triturat en verd. Totes aquestes pràctiques causen grans emissions de gasos efecte d'hivernacle a l'atmosfera”, assenyala el catedràtic Carlos Fernández, investigador de l'Institut de Ciència i Tecnologia Animal de la UPV i responsable del projecte en aquesta institució.

Els pinsos dissenyats pels investigadors de la UPV redueixen les emissions de metà (gas d'efecte d'hivernacle) entre un 8% i un 22%. A més dels residus de palla d'arròs i de fulles de cítrics, incorporen altres ingredients que garanteixen que totes les necessitats nutritives de l'animal queden satisfetes. I destaquen també perquè, a més de tindre un benefici mediambiental, són útils per als agricultors perquè revaloritza un subproducte i per als ramaders en oferir-li un aliment local a un preu competitiu.

“Les dietes LOWCARBON FEED han incorporat palla d'arròs i residus de fulla de taronger i llima al pinso compost dels animals remugants. És a dir, aquests residus no s'han utilitzat com a font farratgera, sinó que s'han introduït com un ingredient més en l'elaboració d'un pinso compost”, apunta Carlos Fernández. Els pinsos es poden utilitzar per a alimentar qualsevol població d'animals remugants (boví, oví, caprí, cebú, búfal d'aigua, yaks, cèrvids, etc.) i fins i tot herbívors com la família dels camèlids (dromedaris, camell, flama, alpaca, vicunya, etc.).

“Es tracta a més d'una proposta que compleix amb un dels principis d'un sistema agrícola-ramader sostenible: les 3R -de Reutilitzar, Reciclar i Reduir-, sense perjudicar ni alterar el nivell productiu dels animals”, destaca l'investigador de la UPV.

En l'equip de la UPV, a més de Carlos Fernández, participen també Tamara Romero, Pilar Molina i Nemesio Fernández, de l'Institut de Ciència i Tecnologia Animal, i José Vicente Martí, José Luis Palomares i Ió Pérez-Baena, del Departament de Ciència Animal. El projecte Low Carbon Feed està finançat pel programa de Projectes Europeus sobre el Canvi Climàtic LIFE.

A més de la coordinació de la Va unir i la investigació de la UPV, compta amb la participació de l'Ajuntament de València, l'Ajuntament de la Vall D’Uixò, la Fundació Low Carbon Economy –Vall d’Uixò, (Castelló), Airatec Biomass – Vall D’Uixò (Castelló), UNIPROCA –de Talavera de la Reina (Toledo), i Area Europa SCARL-Bolonya (Itàlia).

ocultar
Desenvolupen nous pinsos per a remugants basats en palla d'arròs i fulles de cítrics
Pujar