elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

El Ple defensa les ajudes concedides per la Generalitat per a garantir els medicaments als qui els necessiten

    L'Ajuntament dona suport i reconeix les ajudes econòmiques que la Generalitat Valenciana ha prestat per a compensar el copagament en l'adquisició de medicaments i ortopròtesis decretat per un Reial decret. Així mateix, tal com ha acordat hui al Ple, instarà el Govern Estatal perquè retire el recurs presentat per l'Advocacia de l'Estat contra les subvencions autonòmiques i derogue l'esmentada normativa que va aprovar "per a garantir la sostenibilitat del Sistema Nacional de Salut i millorar la qualitat i seguretat de les prestacions".

    Este acord s'ha adoptat a instàncies d'una proposta presentada pels portaveus de l'equip de govern municipal, que no ha rebut el suport dels regidors del Partit Popular i davant la qual s'ha abstingut Ciutadans. Al seu debat han intervingut els responsables de la Unió de Jubilats i Pensionistes del País Valencià i de la Federació de Jubilats i Pensionistes de CCOO del PV, José Luis Almela i Evaristo Soto, que, com a afectats, han fet ús del seu dret a participar en el Ple.

    Després de cedir el torn de paraula a estos col·lectius ciutadans, i agrair el seu suport, la portaveu del govern Sandra Gómez ha recordat que el Reial Decret qüestionat "va suposar el major atac a l'Estat social i de Dret i als drets dels ciutadans en matèria sanitària i social".

    "Afortunadament, l'arribada a les institucions valencianes d'un govern progressista va alleujar a moltes persones majors i a les seues famílies que s'havien vist obligades a pagar-se els seus medicaments, i en alguns casos de forma no assumible. I gràcies a la mesura del Govern valencià, quasi 200.000 pensionistes de la ciutat de València, ja no paguen pels seus medicaments", ha manifestat la regidora abans d'instar totes les forces polítiques "per a defensar els drets d'estes persones que van ser víctimes de les retallades injustes del Govern del Partit Popular".

    En nom de Ciutadans, el regidor Narciso Estellés, ha defensat la necessitat de millorar el model actual, "perquè no és garantista", però ha recordat "la necessitat de fer-ho dins del sistema". Per la seua banda, la regidora popular María Jesús Puchalt ha expressat la seua "sorpresa" davant la proposta de l'equip de govern "perquè el copagament es va fer amb un propòsit equitatiu i racional". "De fet –ha argumentat- abans de 2012 els pensionistes no pagaven però els aturats de llarga durada sí que ho feien, el 40%, i a més, ara, moltes persones de diferents col·lectius castigats han quedat exemptes del copagament.

    MÉS AMBULÀNCIES PER A LA CIUTAT

    El Ple de l'Ajuntament també ha aprovat hui, amb el suport de tots els grups polítics, la decisió d'instar a la Conselleria de Sanitat perquè millore els servicis d'emergències en la ciutat, tal com ha sol·licitat la regidora del grup Ciutadans María Dolores Jíménez.

    La regidora delegada de Sanitat, Maite Girau, ha parlat "de la voluntat de les administracions valencianes per a millorar els servicis d'emergències en la ciutat, i ha assegurat que la Conselleria de Sanitat, "amb la qual l'Ajuntament manté un diàleg constant, serà receptiva amb este assumpte".

    En la seua intervenció ha explicat que el Govern de la Nau "es va trobar amb una infrafinançament crònic que estava destruint la sanitat pública, i recolzant una gestió més orientada al negoci sanitari, a conseqüència de les polítiques del govern central". Així mateix, ha assegurat "que quan el govern de progrés va prendre les regnes va començar a prendre decisions per a millorar la vida i la salut de la ciutadania i per a revertir les concessions i defensar la qualitat dels serveis públics".

    La proposta de Ciutadans que ha sigut aprovada també ha plantejat l'elaboració d'un estudi sobre la situació dels servicis d'urgències sanitaris i d'un mapa d'atenció sanitària urgència d'ambulàncies en la ciutat de València amb la finalitat de poder donar servici en el menor temps possible a les urgències que es produïsquen.

    Este augment de recursos ha sigut aplaudit per la regidora del grup popular Lourdes Bernal, qui ha puntualitzat "que el deteriorament del servici no ha sigut causat pel govern del Partit Popular ja que en 2003 es va licitar el servici d'ambulàncies que recentment s'ha tornat a traure a concurs amb menor pressupost, malgrat que el govern té més diners per a invertir".

    Referent a açò, i pel que fa a la política municipal, la regidora Maite Girau ha indicat que el pressupost de la Regidoria de Sanitat ha crescut un 10%, pel que fa a l'exercici de 2015.

    "EL MALTRACTAMENT NO SE SOTMET A CONSULTA"

    D'altra banda, en el Ple també s'ha debatut "la modificació de costums a conseqüència de la sensibilitat del Govern de la Nau que vol fomentar el respecte i la convivència a la vida de totes les seues formes i expressions", tal com ha explicat la regidora delegada de Benestar Animal, Glòria Tello.

    "El maltractament no se sotmet a consulta" ha explicat la regidora que s'ha mostrat taxativa enfront de la proposta dels regidors de Ciutadans, Manuel Camarasa i Narciso Estellés, que han plantejat realitzar una consulta ciutadana, davant la moció del regidor popular Félix Crespo de recolzar un manifest per a seguir celebrant les diferents modalitats de bous al carrer.

    Concretament, el popular Félix Crespo ha sol·licitat el suport al manifest remès per la Federació de Penyes Bous al Carrer de la Comunitat Valenciana, "perquè es deixe sense efecte i anul·le l'acord adoptat per la Junta de Govern Local en data 10 de juny de 2016, a fi de permetre que les pedanies del Nord i de l'Oest puguen seguir celebrant amb normalitat les diferents modalitats de bous al carrer com ho han fet sempre, d'acord amb la normativa reguladora d'estos festejos i amb totes les cauteles necessàries per a garantir l'indiscutible i degut respecte a la integritat dels animals participants".

    En representació del grup Ciutadans el regidor Manuel Camarasa s'ha fet ressò de Federico García Lorca que parlava "de la cultura d'esta festa", que "és una de les més arrelades dels pobles valencians, i ha assegurat "que no es pot imposar un pensament únic, ni eliminar les tradicions des de posicions ideològiques, sempre i que estes tradicions s'adapten a les normes".

    La regidora de Benestar Animal, Glòria Tello, ha reiterat que la tradició de Bous al carrer suposa "sofriment físic i emocional per als bous, i ha argumentat que la cultura ha de ser patrimoni de tots i açò no ocorre amb este retrògrad espectacle".

    "Torturar animals no és cultura, i l'administració té la responsabilitat d'evitar el sofriment de qualsevol ésser viu", ha sentenciat la regidora durant el debat en el qual també ha participat, en nom de l'agrupació Joves amb Iniciativa, Carmen Moll, qui ha assegurat que hi ha fórmules festives que no comporten dany per als animals. "Ningú ha de patir perquè altres s'ho passen bé. A més, tradició i evolució poden anar de la mà, i cada dia és major la part de la població que rebutgen la tortura".

    En la mateixa línia, i com mèdica veterinària i en representació dels veterinaris agrupats en la Societat Valenciana Protectora d'Animals i Plantes, SVPAP, Elisa Alonso, ha argumentat en l'Hemicicle que els animals senten dolor i por en ser objecte d'aquestes pràctiques, tal com ha demostrat la ciència".

    Pujar