elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

La creació valenciana i internacional copa la programació dels teatres municipals

La creació valenciana i internacional copa la programació dels teatres municipals

    Els projectes de creació valenciana tornen a marcar les programacions dels dos teatres públics per a la segona part de la temporada 2018-19. Les propostes del Teatre El Musical fins al mes de juny incideixen de nou en treballs de creació col·lectiva, en propostes escèniques internacionals i en el protagonisme de la dona creadora. Per part seua, La Mutant planteja aquesta segona part de la temporada amb el propòsit de consolidar l'esperit inconformista i multidisciplinari que ha caracteritzat cadascun dels seus espectacles des de la reobertura del passat mes d'abril.

    Quant a la programació del Musical, destaquen els projectes valencians de creació col·lectiva com el Festival Cabanyal Íntim, que estrenarà KAPØWSKI del col·lectiu Miss Panamá, format per les directores valencianes María Salguero i Blanca Añón; el Festival Titelles al Cabanyal, que estrenarà una peça fruit de la col·laboració entre l'artista Dani Miquel i Teatro la Estrella; el projecte cultural Ruge Rosario produït per dones artistes vinculades a Poblats Marítims; la I Fira d'Associacions d'Arts Escèniques Valencianes esFERa, prevista per al mes de març; i la tercera edició del Dia Internacional de la Dansa, que involucra als diferents col·lectius socials i culturals del districte. Les propostes escèniques internacionals arriben a través de la dansa, Brut, l'última creació de la companyia francesa Marta Torrents, i la primera visita de la coreògrafa coreana Eun-Em Ahn amb la seua peça Let me change your name. En música destaca el gal Dominique A que presentarà el seu últim i aclamat disc La Fragilité i el concert a dos mans de les germanes Katia i Marielle Labèque, considerades com el millor duo de piano del circuit internacional. El protagonisme de la dona creadora s'accentua amb la presència de la directora d'escena Marta Eguilior, que amb la seua òpera La voz humana de Francis Poulenc & Jean Cocteau, porta a l'escenari del TEM una de les revelacions de la temporada. Les creadores Isabel Caballero i Anna Albaladejo estrenaran Exercicis per la llibertat, resultat del segon laboratori teatral que imparteixen dins de la programació formativa del TEM i que enguany ha comptat amb la col·laboració de les artistes locals Maribel Bayona i María José Peris.

    Per part seua, La Mutant també sustentarà bona part de la seua programació en els creadors valencians, entre els quals destaquen els últims treballs dels performers Vicente Arlandis (Cuerpo gozoso se eleva ligero) i Cristina Núñez (Fantasmata), Aurelio Delgado (Elegía), a més d'algunes companyies autòctones tan reconegudes com La Coja Dansa (Desgel). També destaca la presència de creadors Valencians que desenvolupen el seu treball fora de la Comunitat Valenciana, com el cas de la coreògrafa Olga de Soto, establida a Brussel·les o La Tristura amb direcció de Celso Giménez (Future Lovers). Al costat d'ells, destaquen propostes nacionals que comprenen des de la peça teatral de Roger Bernat No se registran conversaciones de interés fins al duel escènic en clau de concert dels líders de Largatija Nick i Surfin´ Bichos, sense oblidar la presència de coreògrafs de prestigi internacional entre els quals es troben la noruega Mette Edvardsen (Oslo) o l'israelià Arkadi Zaides (Archives). A més, La Mutant es convertirà de nou en la seu de festivals multidisciplinaris com Contorsions (circ), Pops Marítims i Tagomago Fest (música) o Dansa València, i comptarà amb la col·laboració d'entitats com a Bombas Gens o l'Institut Francés de València per a algunes de les seues propostes.

    En paraules de la regidora d’Acció Cultural, Habitatge, Patrimoni i Educació, María Oliver, “mitjançant aquesta nova programació, el TEM es consolida com un espai cultural de referència per a la ciutat, alhora que continua potenciant la seua acció social en el marítim, es compleix així l'objectiu que ens marquem amb la seua municipalització. Quant a La Mutant, que també ha passat a la gestió directa municipal, es converteix en una plataforma de referència per a la creació i els nous llenguatges escènics, tant per a creadors locals com internacionals, també és destacable la vocació de la Mutant de col·laborar amb altres entitats de la nostra ciutat o projectes culturals consolidats”.

    Pujar