29 de setembre de 2020 29/9/20

Compromís renuncia al model gerencial per a acostar posicions amb el PSPV

Compromís renuncia al model gerencial per a acostar posicions amb el PSPV - (foto 1)

  La comissió negociadora per a arribar a un pacte de govern en coalició a l’Ajuntament de València, s’ha reunit esta vesprada, encapçalada pels representants de Compromís i del PSPV.

  Compromís ha reiterat, de nou, la voluntat de conformar un govern municipal de coalició per a la ciutat de València, estable i de progrés. Amb l’objectiu d’aconseguir-ho, els valencianistes s’han mostrat disposats a renunciar al model gerencial que proposaven en el seu programa electoral, i passar a un model de coordinacions d’àrea. Fins i tot, si el PSPV ho exigeix, Compromís estaria disposat també a que no hi haguera cap coordinador d’àrea o, en cas que els hi haguera, que sempre estigueren supeditats al regidor/a d’àrea. Compromís demana, al seu torn, que el PSPV reconsidere l’exigència d’una vicealcaldia com a condició per a conformar govern.

  D’esta manera, segons el model que plantejava Compromís, l’Ajuntament s’estructuraria en un conjunt de delegacions agrupades en regidories i en àrees, com en l’actualitat. Les delegacions competencials pròximes entre sí estarien sota una mateixa àrea. En un inici, Compromís proposava la creació de 7 grans àrees (4 de les quals tindrien un regidor/a de Compromís i les altres 3, un regidor/a del PSPV). Els regidors encarregats de cada àrea tindrien tota la capacitat política per a establir el model de polítiques públiques que responga a les expectatives de la ciutadania envers un govern de progrés. Al mateix temps, estos regidors d’àrea, podrien delegar les tasques administratives de coordinació entre delegacions a un coordinador/a, com els hi ha hagut en l’anterior mandat. Estos coordinadors d’àrea, amb tasques únicament administratives, dependrien en qualsevol cas del seu regidor/a d’àrea. En el mandat 2015-19 ja s’ha treballat amb este model en diverses àrees de govern (Desenvolupament Econòmic Sostenible, Desenvolupament Urbà, Espai Públic, etc.).

  D’esta manera, els representants de Compromís en la comissió negociadora han expressat als del PSPV la renúncia a un model gerencial per a establir un model de coordinació administrativa. I, si en tot cas, el PSPV tampoc assumira l’existència de coordinacions administratives, Compromís estaria disposat a renunciar també a elles.

  L’objectiu de les coordinacions administratives d’àrea és que el regidor/a electe/a puga centrar-se en establir el model de polítiques públiques a desenvolupar (tasca política) i que els coordinadors/es siguen els encarregats del seu desenvolupament administratiu, sempre sota el mandat del regidor/a.

  Compromís espera que este siga un pas endavant en les negociacions, i que el PSPV, per la seua banda, done un pas similar amb la seua reclamació d’una vicealcaldia per a la candidata del partit en les últimes eleccions. Precisament per a no establir conflictes de competències ni estratègies de govern en paral·lel, Compromís considera necessari un model de funcionament com el del mandat 2015-19, en què l’alcalde delegà les seues competències sobre els regidors/es de govern i, quan hi hagué opinions diferenciades, es va optar per resoldre-les en una junta de portaveus de govern per tal d’arribar a posicions consensuades. Este mateix model és el que s’ha seguit en totes les ciutats on hi ha un pacte de govern entre Compromís i el PSPV, i és el que Compromís, per tant, també reclama per a la ciutat de València.

  Pujar