elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

Compromís reclama la compareixença del ministre Ábalos, que torna a deixar fora de les ajudes pel transport a l'EMT de València

Compromís reclama la compareixença del ministre Ábalos, que torna a deixar fora de les ajudes pel transport a l'EMT de València
  • El senador de Compromís, Carles Mulet, rebutja que les autoritats de Madrid i Barcelona acaparen quasi la meitat del fons de 800 milions i s'ignore la tercera àrea metropolitana

Tornen a deixar fora de les ajudes a l'EMT de València. “No falla, en qualsevol decisió o repartiment de fons som els perjudicats malgrat ser la tercera metròpolis de l'Estat, d'haver patit una caiguda dràstica en l'ocupació a conseqüència del Covid-19 i el confinament i de comptar amb una autoritat metropolitana, per la qual cosa se'ls acaben les excuses i aquesta decisió és clarament impresentable”, ha indicat Carles Mulet.

Compromís ha demanat hui mateix la compareixença al Senat del ministre de Foment i Transports, José Luís Ábalos, pel seu nou oblit, “per haver desfet camí i actuar com si no existira la nostra autoritat del transport metropolità en el repartiment d'aquests 800 milions i per llançar excuses de mal pagador. Si se'ns donarà diners que siga ara, al costat de Madrid, Barcelona i Canàries”.

El senador ha lamentat que el transport urbà valencià no estiga contemplat en el Decret que prepara el Govern i que previsiblement aprovarà el Consell de Ministres dimarts que ve. “Ja són una vergonya les ajudes que reben tant Madrid com Barcelona i que han ascendit a més de 1.358 milions en 10 anys i l'almoina de 80 milions que ha rebut l'EMT com perquè ara tornen a demostrar la seua nul·la sensibilitat per a tractar-nos com si fórem una ciutat de 50.000 habitants que puga rebre diners a posteriori (encara que molts menys) i com si no existira una Autoritat conformada i amb unes xifres rotundes i innegociables”, ha insistit.

Mulet ha recordat que recentment ha registrat al Senat la Proposició de Llei de Finançament del Transport Públic Urbà i Metropolità, que busca actualitzar el dret a la mobilitat urbana en condicions de qualitat, eficiència, sostenibilitat financera i rigorós respecte a la protecció física del medi ambient. 

La iniciativa va ser consensuada per representants de grans ciutats, alcaldies del canvi i organitzacions representatives del sector dels transports urbans i metropolitans i que s'ha actualitzat a la situació generada després de la pandèmia originada per la Covid-19, que ha suposat una reducció dràstica en el nombre de viatgers respecte als que es registraven abans de la declaració de l'estat d'alarma. La llei és la base normativa per a dotar de recursos al transport públic que li permeta adoptar iniciatives estratègiques com augmentar l'oferta, una major integració multimodal, noves polítiques tarifàries o impulsar el salt digital i tecnològic del servei.

Aquesta Llei preveu dotar de recursos als serveis metropolitans del transport “que estan deixats quant a inversions, la qual cosa condemna a milers de ciutadans a utilitzar el cotxe per a vindre a València. La gent vol transport de qualitat i així utilitza menys els vehicles privats, com hem vist a la ciutat de València amb increments en l'ús del transport col·lectiu i la bicicleta, alguna cosa que no ocorre en altres ciutats”, ha abundat.

La coalició ha traslladat a més al Senat mocions per a reclamar una millora del finançament tant de Rodalia com del transport col·lectiu. La moció ha sigut avalada pels senadors i senadores territorials de l'Esquerra Confederal, que representen a poblacions amb característiques i problemes de mobilitat propis com Andalusia, Balears, València, Catalunya, Madrid i Navarra.

 

Pujar