elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

Compromís esmena la Llei de Canvi Climàtic perquè no permeta l'ampliació del port de València

Compromís esmena la Llei de Canvi Climàtic perquè no permeta l'ampliació del port de València
  • Al seu judici la situació del litoral i la Declaració d'Emergència Climàtica impedeixen macroampliacions. La LCCTE conclou hui la fase d'esmenes i es debatrà en el pròxim Ple

Compromís ha traslladat al Senat el seu rebuig a l'ampliació del port de València amb esmenes a la Llei de Canvi Climàtic i Transició Energètica (APLCCTE). El portaveu de Compromís al Senat, Carles Mulet, ha ressaltat que “una ampliació en els actuals termes, aferrant-se a una DIA de 2007 i una llei de 1986, sense actualitzar i amb una alarmant situació en el litoral a conseqüència d'una situació d'emergència climàtica que el propi Govern ha declarat, ha de quedar descartada fins que es replantege el projecte sobre la base del sentir científic i tècnic actual i no de plantejaments megalòmans unilaterals que prioritzen interessos privats d'empreses per damunt dels de la ciutadania”.

La coalició en les seues esmenes a la Llei alerta dels greus problemes de mobilitat que generaria un port com el que es planteja a la ciutat i la seua àrea metropolitana amb un augment de les emissions de gasos d'efecte d'hivernacle, una situació que considera "incompatible" amb l'actual projecte de Llei de Canvi Climàtic en fase de tramitació al Senat. “Lamentablement l'APLCCTE sorgit del Congrés és molt millorable i hauria de comptar amb mesures de protecció d'espais com el Parc Natural de l'Albufera, de reducció d'emissions a la ciutat de València i dels problemes de regressió que està experimentant la nostra costa, qüestions que són les grans oblidades i es pretenen burlar amb les maniobres entre APV i els diferents ministeris”, abunda Mulet.

Les esmenes presentades reclamen una gestió "transparent i multilateral" en la presa de decisions sobre el futur del port. Per al senador “esta Llei deu deixar sense efecte els projectes d'ampliació, construcció i explotació projecte del port de València fins que no es duga a terme una nova Declaració Estratègica d'Impacte Ambiental que realitze una anàlisi integral del projecte d'ampliació modificat, consensuat amb la resta d'administracions i incloent aspectes com els accessos, les noves concessions previstes i qualsevol altre projecte en l'àmbit d'aquest port, per les conseqüències que aquesta activitat puguera tenir”.

Per a Compromís, la competència estatal exclusiva hauria de ser solament sobre la gestió estratègica del propi port, això és, de les seues activitats industrials, comercials, logístiques i de trànsit de passatgers, reservant la resta d'usos a una gestió més flexible i consensuada “ja que duplicar el port implica el doble de barcos, de trànsit i el doble de contaminació”.

La coalició ha reclamat que, a tenor de la declaració d'emergència climàtica subscrita pel nostre país i nombroses Comunitats Autònomes, es tornen a tramitar noves Declaracions d'Impacte Ambiental en actuacions en ports i litoral anteriors a la Declaració emergència climàtica i ambiental pel Consell de Ministres de gener de 2020 en resposta al consens generalitzat de la comunitat científica, que reclama una acció urgent per a salvaguardar el medi ambient, la salut i la seguretat de la ciutadania.

Així mateix, reclama al Govern que prioritze actuacions per a millorar el transport intermodal de contenidors en els ports per ferrocarril enfront del transport per carretera i que no s'autoritze augment d'activitat o ampliació d'instal·lacions en ports que puguen suposar un increment de contaminació atmosfèrica per damunt dels nivells admesos per l'OMS.

La LCCTE conclou hui la fase d'esmenes i es debatrà en el pròxim Ple.

Pujar