elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

Cinema Jove es torna a acostar a la ficció ambientada a les aules amb el cicle ‘High School, 3r curs’

Cinema Jove es torna a acostar a la ficció ambientada a les aules amb el cicle ‘High School, 3r curs’
  • El festival programarà nou títols procedents de Dinamarca, els Estats Units, França i Suècia, guardonats amb l’Oscar i la Concha d’Or a Sant Sebastià, entre altres premis

  • El cicle comprén pel·lícules protagonitzades per Los Ramones, Saoirse Ronan, Chloë Grace Moretz, Kirsten Dunst, Madds Mikkelsen, Kristin Scott-Thomas i Jake i Maggie Gyllenhaal

  • Les projeccions seran a l’aire lliure, en un espai urbà situat al carrer del Comte de Montornés

MÉS FOTOS
Cinema Jove es torna a acostar a la ficció ambientada a les aules amb el cicle ‘High School, 3r curs’ - (foto 2)

Cinema Jove es torna a endinsar en les aules d’Educació Secundària que han sigut escenari de ficcions adolescents en la tercera edició del seu cicle ‘High School’. La selecció d’aquest nou curs programat en el festival internacional de cinema organitzat per l’Institut Valencià de Cultura reuneix nou llargmetratges procedents de Dinamarca, els Estats Units, França i Suècia. El cicle comprén pel·lícules de François Ozon, Greta Gerwig, Thomas Vinterberg, Joe Dante i Richard Kelly.

La cita serà del 23 de juny a l’1 de juliol a l’Espai Túria, un espai urbà a l’aire lliure condicionat al número 15 del carrer del Comte de Montornés. Al final de les projeccions els dies d’inauguració i clausura, s’ha programat animació musical a càrrec de reconeguts DJ de l’escena valenciana: Hits With Tits i Chico y Chico Djs.

Després de l’excel·lent acolliment de les dues edicions anteriors, el festival torna a fer lloc en la programació a aquest subgènere ambientat en l’espai físic on més temps passa una part rellevant dels seus espectadors. L’institut és l’escenari de les seues primeres històries d’amor i el desconcert que provoquen les hormones, els problemes amb les notes i la divisió entre populars i marginals, la forja del grup d’amics i la cerca d’una identitat pròpia en oposició a la dels pares.

‘Rock’, identitat sexual i ciència-ficció

La mare de la protagonista cobra, precisament, una gran rellevància en l’òpera prima de Greta Gerwig, ‘Lady Bird’ (2017), guanyadora del Globus d’Or a la millor comèdia. El seu debut està protagonitzat per Saoirse Ronan en un ‘alter ego’ de la directora, que, com la protagonista, també va cursar els seus estudis en un centre catòlic de Sacramento.

El gruix del cicle traslladarà l’audiència a les aules dels instituts dels Estats Units, així que la presència d’equips de futbol americà i balls de fi de curs està garantida. En el musical ‘Rock ‘n’ Roll High School’ (1979), la banda sonora de la ‘promo’ la posa el grup de ‘punk’ Los Ramones, i en la comèdia ‘A por todas’ (Peyton Reed, 2000), la capitana de l’equip d’animadores és Kirsten Dunst.

En ‘Donnie Darko’ (Richard Kelly, 2001) també apunten a la pantalla gran diverses estreles en els seus primers papers al cinema. Els joveníssims germans Jake i Maggie Gyllenhaal, Seth Rogen i Jena Malone protagonitzen aquesta proposta de ciència-ficció sobre viatges en el temps i malaltia mental que ha adquirit condició de culte.

Als artistes il·lustres en ‘Palo Alto’ (2013) la fama els acompanya des del bressol. La neta de Francis Ford Coppola, Gia Coppola, dirigeix aquest drama protagonitzat pel fill de Val Kilmer, Jack Kilmer, i la neboda de Julia Roberts, Emma Roberts. La pel·lícula es basa en un relat curt de James Franco, que també hi participa com a actor.

També s’adscriu al gènere del drama ‘La (des)educación de Cameron Post’ (Desiree Akhavan, 2019), en la qual Chloë Grace Moretz s’integra en un grup d’adolescents ingressats en un centre de teràpia per a reorientar la seua homosexualitat.

Ficcions de Secundària fora dels Estats Units

La selecció d’aquesta edició també incorpora mirades a l’adolescència a Dinamarca, França i Suècia. Thomas Vinterberg, Premi Lluna de València 2003, aconseguia l’Oscar en 2021 a la millor pel·lícula estrangera per ‘Otra ronda’, en què incideix sobre la masculinitat en crisi i els efectes perjudicials de l’alcohol, amb una interpretació i una coreografia final inoblidables a càrrec de Madds Mikkelsen.

François Ozon es va basar lliurement en l’obra de teatre del madrileny Juan Mayorga ‘El chico de la última fila’ per al seu drama ‘En la casa’, guanyadora de la Concha d’Or i el Premi del Jurat al millor guió en el Festival de Cinema de Sant Sebastià. Kristin Scott-Thomas realitza una de les seues incursions en el cinema francés en aquest film sobre un exercici literari entre un professor de mitjana edat i un alumne, que es transforma en un aprenentatge moral.

Davant de la contemporaneïtat de quasi tots els títols que conformen el cicle, la profundament humana ‘La belleza de las cosas’ (Bo Widerberg, 1955) està ambientada en la Segona Guerra Mundial. El drama iniciàtic suec aprofundeix en la relació amorosa entre un alumne i la seua professora.

Pujar