elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

El Centre del Carme col·labora amb el MACBA i amb el Museu Reina Sofía en el pròxim curs del màster PERMEA

El Centre del Carme col·labora amb el MACBA i amb el Museu Reina Sofía en el pròxim curs del màster PERMEA
  • El pedagog uruguaià Luis Camnitzer i la cap d’Educació del Reina Sofía, María Acaso, imparteixen dimecres i dijous d’aquesta setmana un seminari sobre comissariat pedagògic al Centre del Carme

El Centre del Carme Cultura Contemporània rep dimecres i dijous d’aquesta setmana l’artista, docent i teòric uruguaià Luis Camnitzer, acompanyat per la cap de l’àrea d’Educació del Museu Nacional Centre d’Art Reina Sofía, María Acaso. Els especialistes imparteixen un seminari sobre comissariat pedagògic, una eina de mediació cultural que convida els públics a interpretar l’obra contemporània i incorporar les seues reflexions al projecte expositiu.

Es tracta d’una de les noves línies d’investigació que emprén el màster PERMEA per al nou curs 2019/2020.

El Consorci de Museus de la Comunitat Valenciana, en col·laboració amb la Universitat de València, ha obert el període de preinscripció per a la segona edició del màster PERMEA de Mediació i Educació a través de l’Art, fins al pròxim 15 de juliol.

El màster, que s’imparteix al Centre del Carme Cultura Contemporània, constitueix la primera iniciativa de formació en educació i museus que naix des d’una institució cultural i que té un caràcter tan especialitzat, tant a València com a la resta de l’Estat espanyol.

Dirigit a artistes, docents, mediadores i mediadors culturals i a qualsevol persona interessada en l’àmbit d’encontre entre l’educació i la mediació, PERMEA va nàixer l’any passat com un programa experimental al qual s’han anat sumant diferents institucions així com noves col·laboracions que han consolidat la seua presència en l’àmbit artístic i educatiu espanyol.

L’última d’aquestes col·laboracions ve de la mà del Museu d’Art Contemporani de Barcelona (MACBA), amb el qual ja es va celebrar l’any passat el fòrum ‘ALLEZ!’, trobada sobre pràctiques ambulants i museus dispersos. El Centre del Carme referma aquesta col·laboració amb noves propostes per al pròxim curs, la qual cosa dona l’oportunitat a l’alumnat de PERMEA de desenvolupar la seua formació pràctica també al museu de Barcelona. Així mateix, el Centre del Carme, a través del Consorci de Museus, ha establit un acord de col·laboració amb el Museu Nacional Centre d’Art Reina Sofía de Madrid per a la realització de diferents accions, seminaris i cursos en paral·lel, així com la formalització de pràctiques curriculars de l’alumnat del màster al Reina Sofía, per a aquest pròxim curs.

El director del Centre del Carme, José Luis Pérez Pont, ha assenyalat que “PERMEA s’ha situat en el mapa de l’art i l’educació a escala estatal. Ha participat en fòrums com el celebrat al MACBA i ha establit acords amb altres màsters tant dins com fora de l’Estat espanyol junt amb la Universitat Complutense de Madrid o la Universitat d’Amsterdam per a afavorir la mobilitat i l’intercanvi de l’alumnat del màster”.

Pérez Pont ha destacat la idoneïtat d’aquest màster, que naix en el si de la institució cultural així com el seu caràcter pràctic. “PERMEA compta amb el suport del Consorci de Museus i travessa de forma transversal el seu projecte artístic i educatiu de manera que l’alumnat està en contacte amb les nostres exposicions, activitats i artistes i amb els diferents agents culturals amb els quals col·laborem, cosa que els permet desenvolupar el seu aprenentatge en contextos reals de treball”.

En la primera edició, PERMEA ha obert diverses línies d’investigació sobre les quals es continuarà aprofundint al llarg del pròxim curs, des de l’àmbit del museu i des de l’escola. En aquest sentit, les exposicions ‘Art Contemporani de la Generalitat Valenciana’ actuen com a base d’investigació entorn dels processos curatorials des d’una mirada situada en l’àmbit pedagògic amb l’assessorament de l’artista, docent i teòric uruguaià Luis Camnitzer. Els alumnes de màster han pogut comissariar una exposició situada i real. D’altra banda, el programa ‘Resistències Artístiques’, la convocatòria del Consorci de Museus per a producció artística en entorns educatius, mitjançant la qual s’han dut a terme més de trenta projectes fins al moment, constitueix el germen d’una nova via d’estudi que s’ha obert per a aquest pròxim curs sobre ‘Art i Escola’.

El director del Consorci de Museus ha afegit que “totes aquestes accions han sigut realitzades per l’alumnat del màster acompanyats i assessorats pel seu professorat, que compta amb professionals de prestigi reconegut en l’àmbit educatiu i artístic”.

PERMEA està dirigit per l’artista, docent i investigadora cultural Clara Boj, pel coordinador d’Educació i Mediació del Consorci de Museus, José Campos, i per Ester Alba, com a professora del Departament d’Història de l’Art de la Universitat de València.

El claustre del programa està format, així mateix, per María Acaso, cap de l’àrea d’Educació del Museu Nacional Centre d’Art Reina Sofía, a més de Yoeri Meessen, responsable del Departament d’Educació Witt de Witt-Rotterdam, i Ramón Parramón, comissari del Centre d’Art Contemporani de Vic i responsable de la plataforma IDENSITAT.

Curs 2019/2020

El màster iniciarà les classes al Centre del Carme Cultura Contemporània de València l’octubre de 2019 i finalitzarà el desembre de 2020, incloent-hi un període de pràctiques entre juliol i desembre.

El programa s’articula entorn de tres eixos principals —Art, Educació i Compromís— i des de tres perspectives: Museu, Escola i Comunitat.

Les pràctiques educatives dels museus i centres d’art estan generant nous models institucionals més oberts, plurals i experimentals i, en aquest context, la mediació és entesa no només com a interfície d’aproximació entre l’art i els públics sinó com a camp expandit que comprén les relacions i els coneixements que travessen el museu.

PERMEA és un programa de formació que aborda de manera holística i experimental els sabers involucrats en la creació de projectes de mediació artística, tant en els espais institucionals de l’art i l’educació com en altres contextos socials.

El programa es desenvolupa al llarg de 600 hores amb la participació de professionals internacionals que desenvolupen les seues pràctiques en l’àmbit de l’art i l’educació actual. A més s’inclou la realització de tallers experimentals, un projecte d’investigació final i diversos seminaris oberts en el marc del programa PERMEA Obert, un programa públic paral·lel al programa oficial del màster, patrocinat per la Fundació Daniel i Nina Carasso. Amb l’objectiu de continuar generant llocs d’encontre entre art i educació, PERMEA Obert s’obri a tots els públics, en diferents ciutats de la Comunitat Valenciana.

El màster inclou també la realització de pràctiques als diferents centres d’art i museus en què treballa el Consorci de Museus de la Comunitat Valenciana i en altres institucions culturals espanyoles. Aquestes pràctiques estaran orientades a la posada en marxa de projectes propis, reals i situats en el context amb el suport de les institucions i la seua infraestructura.

El primer període de preinscripció estarà obert fins al 15 de juliol, i per a formalitzar-la s’ha d’omplir el formulari d’inscripció ADEIT. Més informació: 96 192 26 44 / 96 315 20 24/ didacticacmcv@gva.es.

Pujar