elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

La Casa de la Ciència del CSIC a València acull l’exposició ‘La ciencia según Forges’

La Casa de la Ciència del CSIC a València acull l’exposició ‘La ciencia según Forges’
  • La mostra podrà visitar-se a la sala d'exposicions de la Casa de la Ciència del CSIC a València fins al pròxim 24 de setembre

  • Amb l'inici del nou curs, la Casa de la Ciència ha preparat una taula redona sobre la situació de l'humor gràfic en els mitjans de comunicació del nostre país

L'Institut deEl canvi climàtic, el descobriment del bosó de Higgs o la pèrdua de biodiversitat són alguns dels temes que l’humorista gràfic Antonio Fraguas ‘Forges’ va plasmar de manera recurrent en les seues vinyetes. També la reivindicació de més recursos per a una ciència espanyola de qualitat va ocupar els seus dibuixos i textos. Amb motiu del seu 80é aniversari, el Consell Superior d’Investigacions Científiques (CSIC) ha preparat una exposició que recull una selecció de vinyetes del dibuixant protagonitzades per la ciència i la tecnologia.

La Casa de la Ciència del CSIC a València – Delegació del CSIC a la Comunitat Valenciana acull, des de dimecres que ve i fins al 24 de setembre, l’exposició La ciencia según Forges, una mostra que conté 66 vinyetes publicades en el diari El País entre 1995 i 2018. La mostra reflecteix la particular interpretació de Forges sobre qüestions universals com l’origen de la vida o l’evolució humana; es deté en descobriments i teories com el principi d’Arquímedes o la teoria dels forats negres, i recull vinyetes dedicades a científics eminents com ara Newton, Darwin o Einstein. Els avanços tecnològics apareixen a través d’un Cervantes tuiter o un robot de cunyat gorrer, entre altres situacions còmiques pròpies de l’estil de l’humorista.

Fernando del Blanco, responsable de la biblioteca del Centro de Investigación y Desarrollo del CSIC i comissari d’aquesta exposició, destaca que “la mostra tracta de ser una finestra a la divulgació, a la curiositat i a un millor coneixement públic del que des de la ciència i la investigació es pot oferir a la societat”.

Forges, mort al febrer de 2018, també va dedicar moltes vinyetes a reclamar major atenció i recursos per a les institucions científiques i la comunitat investigadora. Aquesta reivindicació també és present en dibuixos que al·ludeixen directament a les retallades pressupostàries i als eterns becaris.

L’exposició, que va acompanyada d’un catàleg, ha recorregut durant 2020 i el que portem de 2021 diverses delegacions i centres de divulgació del CSIC de tota Espanya. La ciencia según Forges ha estat produïda per la Vicepresidència Adjunta de Cultura Científica del CSIC i compta amb la col·laboració de la Fundació General CSIC, a través de la convocatòria d’ajudes Cuenta la Ciencia, així com amb el suport de la Fundació Dr. Antoni Esteve i de l’Institut Quevedo de les Arts de l’Humor, que pertany a la Fundació General Universitat d’Alcalà.

Taula redona

Amb l’inici del nou curs, la Casa de la Ciència ha preparat una taula redona sobre la situació de l’humor gràfic en els mitjans de comunicació del nostre país. L’acte, que serà presentat per Juan Fuster Verdú, delegat institucional del CSIC a la Comunitat Valenciana, tindrà lloc el 9 de setembre i comptarà amb la participació de Berta Fraguas Garrido, filla de Forges; Antonio Ortiz Fuster ‘Ortifus’, humorista gràfic; i un membre de l’Institut Quevedo de les Arts de l’Humor. La taula redona se celebrarà respectant, en tot moment, les mesures que les autoritats sanitàries establisquen per a aquesta mena d’esdeveniments.

Més informació:

“La ciencia según Forges”.

Lloc: Casa de la Ciència del CSIC a València. Carrer Batlia, 1 (plaça de la Mare de Déu).

Des del 7 de juliol fins al 24 de setembre. De dilluns a divendres, de 10 a 14 y de 16 a 20 hores. Dissabtes, de 10 a 14 hores.

Entrada lliure, grups de 5 persones màxim.

Pujar