elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

“Un càncer trastoca tots els aspectes de la teua vida: el psicològic, social, emocional i tot això cal treballar-ho”

“Un càncer trastoca tots els aspectes de la teua vida: el psicològic, social, emocional i tot això cal treballar-ho”
  • La pandèmia ha incrementat les necessitats psicosocials, el malestar emocional i la vulnerabilitat social dels pacients de càncer

MÉS FOTOS
“Un càncer trastoca tots els aspectes de la teua vida: el psicològic, social, emocional i tot això cal treballar-ho” - (foto 2)

L'Associació Espanyola Contra el Càncer a València ha presentat aquest matí l'informe “Les cares del càncer 2021” en el qual es posa en relleu l'augment de les necessitats psicosocials dels pacients de càncer en els dos últims anys, i com la pandèmia ha influït en aspectes com la soledat i el malestar emocional del pacient, a més de l'increment de la vulnerabilitat social d'aquest col·lectiu.

Tomás Trenor, president de l'associació ha destacat que “en aquests dos anys s'han agreujat i multiplicat amb els efectes de la crisi les necessitats psicosocials”, assenyalant que “s'han triplicat les atencions fins a arribar a les 35.162 en 2021, mentre que s'han atés 5.548 persones, un 51% més en només dos anys”.

El president ha subratllat “l'esforç dels nostres professionals perquè els malalts i les seues famílies pogueren continuar estant atesos”. També ha destacat que el fort impacte emocional que suposa un diagnòstic de càncer s'ha fet més visible durant la pandèmia, perquè “se li afig la por al contagi, a l'aïllament, la distància social i aqueixa soledat per la vulnerabilitat del col·lectiu en tindre més risc al virus”.

Un altre dels punts als quals ha fet referència la AECC a València ha sigut l'augment de la vulnerabilitat social de les persones amb càncer per a les despeses diàries com la llum, l'aigua o el lloguer.

Helena Alloza, gerent de l'associació, ha traslladat que “s'han multiplicat per tres les atencions psicològiques respecte a 20219 arribant a aconseguir les 32.770”. Per a donar resposta a aquest augment “hem incrementat els grups d'atenció terapèutica, aquests grups han crescut en un 72% en aquests dos anys”.

També ha assenyalat que “la soledat s'ha vist aguditzada, vam haver d'eixir amb els nostres voluntaris dels hospitals i ens hem renovat a través de l'acompanyament voluntari a través de canals telemàtics per a poder prop dels malalts i dels seus familiars”, referent a això ha afegit que “hem fomentat molt la tecnologia, els nostres professionals arribaven a través de les pantalles, hem pogut arribar a gent que igual no haguérem arribat per a intentar pal·liar el que no podíem fer presencialment”.

Per a això s'ha incrementat aquest servei en un 81% respecte a l'any anterior.

Quant a les qüestions socials, la gerent de la AECC de València, ha avançat que “la conjuntura econòmica ha incrementat la vulnerabilitat de les llars amb càncer i això s'ha traduït en un ascens d'atencions i recursos”. En l'associació han realitzat quasi 2.400 atencions socials, la qual cosa suposa un increment d'un 70% més que abans de la pandèmia.

Quant al servei d'allotjament gratuït, s'ha incrementat en un 18% l'any 2021.

Helena Alloza ha destacat que “veiem que cada vegada hi ha més supervivents”, i ha subratllat la importància de la prevenció i investigació. Per a aquesta última qüestió l'associació ha destinat més d'1 milió d'euros, amb l'objectiu d'aconseguir una taxa de supervivència per a tots els tumors superior al 70% en 2030.

“Un càncer trastoca tots els aspectes de la teua vida, el psicològic, social, emocional, i tot això cal treballar-ho”

Juanvi, un arquitecte valencià de 29 anys supervivent d'un limfoma va acabar fa un any el tractament de quimioteràpia. Per a aquest jove el diagnòstic va suposar que s'obriren molts fronts: d'una banda, la incertesa davant la malaltia i la soledat en moments de pandèmia en els quals estava limitat el pas de familiars. A això se suma haver de deixar de treballar i no tindre ingressos, “en el meu cas treballava i estudiava, no tenia dret a prestació, la meua mare no treballava i el meu pare estava en ERTO a causa del covid”.

Una situació que ho va portar a posar-se en contacte amb la AECC de València, els qui “em van donar una solució econòmica per al pagament del lloguer, sis mesos d'ajuda per a reduir aqueixa pressió econòmica”.

Ara Juanvi està finalitzant el Treball de Final de Màster amb el qual pretén crear un espai de convivència per a oncològics.

Adela és una altra supervivent. Aquesta valenciana de 61 anys s'ha enfrontat al càncer de mama dues vegades, en 2014 i 2019, però ha destacat que “estic bé i em sent bé”.

“Quan estàs en el tractament creus que no necessites ajuda, eres poc conscient del que t'està passant, m'estava cuidant amb alimentació, amb exercici perquè el procés no fora tan dur i va anar després quan anava millorant la situació quan em vaig sentir més insegura i és veritat que et canvia tot” ha traslladat.

Adela va conéixer l'Associació Espanyola Contra el Càncer a València i va formar part dels seus programes d'atenció psicològica i també “vaig participar en els serveis de cures, de nutrició, d'imatge, de maquillatge, tallers i vaig utilitzar la treballadora social, encara que no vaig tindre problemes econòmics sí ténia dubtes d'informació sobre la incapacitat temporal o permanent”.

“Un càncer trastoca tots els aspectes de la teua vida, el psicològic, social, emocional, i tot això cal treballar-ho, que es vegen aqueixa totalitat com a éssers humans, que ens cuidem. Tenim treballar tots els aspectes de la persona, no solament el metge i seguir actius perquè la vida segueix”.

Aquest dijous la AECC posarà 123 taules petitòries repartides per tota València

Aquest dijous 12 de maig torna el dia de l'Acapte, un esdeveniment anual que té com a objectiu recaptar fons per a continuar impulsant la prevenció i la investigació contra el càncer.

La AECC distribuirà 123 taules petitòries per tota la ciutat per a vestir València de verd.

A la vesprada, el Mercat de Colón acollirà un concert benèfic per a donar per finalitzat aquest dia tan assenyalat en el calendari solidari.

Pujar