elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

4 de cada 10 persones allotjades en els albergs de Casa Caridad són dones

4 de cada 10 persones allotjades en els albergs de Casa Caridad són dones
  • És la xifra més alta dels últims anys, una dada preocupant per la major vulnerabilitat d'aquest col·lectiu

  • El nombre de valencians atesos en Petxina creix un 7,3% en l'últim any. Representen el 27% dels usuaris de l'alberg

MÉS FOTOS
4 de cada 10 persones allotjades en els albergs de Casa Caridad són dones - (foto 2)

Quatre de cada deu persones allotjades en els albergs de Casa Caridad són dones, una xifra que ha anat augmentat progressivament en els últims anys, passant del 32% en 2015 al 40%, segons les dades del Departament de Treball Social de la institució. Una situació que preocupa perquè “la població femenina sempre ha sigut més resistent a acabar al carrer, intenten esgotar tots els mecanismes i vincles socials fins que perden la seua xarxa de suport. Quan arriben a les nostres instal·lacions, es troben més vulnerables i exposades”, explica Luis Miralles, president de l'Associació Valenciana de Caridad.

Moltes d'aquestes dones que ara estan a casa Caridad abans es trobaven en el grup de gent que residia en habitatges insegurs o inadequats. “La precarització del mercat laboral, les responsabilitats familiars, la dificultat d'accedir a un habitatge i la major vulnerabilitat fan que dones que ara estan en els nostres albergs necessiten una atenció especial que els treballadors socials de Casa Caridad realitzen amb un itinerari individualitzat per a donar resposta a les seues necessitats”, indica Luis Miralles.

A més, hi ha un percentatge que arriba acompanyada dels seus fills, i que es troben en el mòdul de famílies en el Multicentre de Benicalap. En aquesta línia, Casa Caridad està treballant per a posar més recursos a la disposició de dones i famílies, com l'edifici Fènix Sanchis Bergón que s'ha presentat recentment per a crear 8 habitatges socials destinats preferentment a aquests perfils. “Aquest tipus de recursos ofereix major intimitat i seguretat a aquest col·lectiu. Des dels albergs, a través de tallers i els Centres de Dia, es treballa amb aquestes persones per a recuperar hàbits de convivència i autonomia amb el propòsit que donen l'últim passe a aquesta mena d'habitatges supervisats”, subratlla el president de l'Associació.

Creixen els usuaris valencians

Respecte a la procedència dels usuaris, el 49% són població espanyola, xifres molt similars a les de l'any anterior. És aquest perfil, destaca l'augment del 7,3% de persones procedents de la província de València, que representen el 27% del total de les persones allotjades en els albergs. “És conseqüència que cada vegada es treballa més amb persones que tenen arrels i algun tipus de vincle social pròxim, i que a causa de la conjuntura de l'ocupació i mercat immobiliari, es troben en una situació que els ingressos que puguen percebre són insuficients per a portar una vida digna”, indica Cristina Sánchez, coordinadora de Treball Social de Casa Caridad.

Pel que fa a persones estrangeres, assenyalar que en l'alberg de Petxina conviuen més de 50 nacionalitats. Destaca l'evolució en els últims anys d'usuaris que procedeixen de Llatinoamèrica. Actualment, 1 de cada 3 estrangers procedeixen d'aquests països enfront d'1 de cada 4 de l'any anterior. “Aquestes persones arriben sol·licitant protecció internacional, gran part d'ells utilitzen els nostres serveis fins que troben una xarxa de suport que els permeta trobar una altra solució habitacional”, apunta Cristina Sánchez. En l'últim any, cal ressaltar l'augment de persones que arriben de Colòmbia, Veneçuela, el Brasil o Cuba, un perfil que creix coincidint amb problemes socials als seus països d'orígens, i les polítiques d'externalització i blindatge de fronteres que han provocat un canvi en els moviments migratoris.

Cronicitat i soledat

Tant l'alberg de Petxina, com els mòduls de convalescents i famílies de Benicalap, presenten una ocupació pròxima al 100%. A més, l'Associació disposa de l'alberg de baixa exigència Bona Nit que ha registrat una mitjana d'ocupació en aquests mesos del 50%, i que està prevista que augmente al màxim en aquests mesos de més fred. “L'objectiu dels albergs és cobrir una de les necessitats bàsiques d'aquests usuaris al mateix temps que es realitza una intervenció social individualitzada a través dels nostres treballadors i educadors socials amb la finalitat d'aconseguir l'autonomia personal com a primer pas cap a la integració social”, explica Guadalupe Ferrer, gerent de Casa Caridad.

En aquest sentit, cal destacar la tendència detectada en els últims anys de l'augment de la població que es troba en situació de “pobresa crònica”. En aquest perfil es trobes homes i dones de 41 i 65 anys l'estat de salut dels quals s'ha vist deteriorada pel seu estat de vulnerabilitat i que tenen especialment complicada la inserció laboral. Aquest grup d'edat representa el 60% dels usuaris de l'alberg -enfront del 50% de l'any anterior-, la majoria d'ells es troben sense xarxes de suport, i en alguns casos tenen problemes de salut. Són persones que no perceben cap prestació o si la reben no és suficient per a cobrir les seues necessitats més bàsiques. “Soledad, aïllament, desinformació o baixa autoestima són algunes de les característiques que presenten aquestes persones”, assenyala Cristina Sánchez. Amb aquests usuaris es treballa en activitats per a l'adquisició d'habilitats socials, estimulació cognitiva, millora de l'autoestima o orientació laboral, entre altres.

Un recurs pioner

Les dades del Departament de Treball Social també recullen un problema que continua estant present en les persones sense llar: la deterioració de la salut tant mental com física. En el Mòdul de Convalescents de Benicalap es treballa amb persones derivades de centres hospitalaris que han rebut l'alta metgessa i manquen d'un lloc on romandre fins a recuperar-se. Cada vegada arriben persones més joves, a partir dels 35 anys, i de diferents nacionalitats, principalment de països de l'Est d'Europa.

Encara que el perfil més comú és d'espanyols majors de 55 anys que han patit fractures, ictus o càncer, o que estan recuperant-se d'alguna addicció. “Si no fora per aquest recurs, no trobarien cap servei adaptat a les seues necessitats. A través de la nostra intervenció busquem solucions perquè recuperen autonomia i els busquem alternatives habitacionals perquè no tornen al carrer”, indica la responsable de Treball Social de Benicalap. Així, s'ha trobat una solució al 50% dels usuaris atesos en enguany, unes alternatives que inclouen l'entrada en habitatges de lloguer, pisos tutelats o residències, entre altres.

Pujar