elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

Benimaclet reivindica el seu teixit associatiu davant “la intolerància de l’extrema dreta”

Benimaclet reivindica el seu teixit associatiu davant “la intolerància de l’extrema dreta”
  • Assemblees i organitzacions del barri preparen una sèrie d’accions conjuntes sota la iniciativa Benimaclet Lliure d’Odi/12-o: Res a celebrar

MÉS FOTOS
Benimaclet reivindica el seu teixit associatiu davant “la intolerància de l’extrema dreta” - (foto 2)
Benimaclet reivindica el seu teixit associatiu davant “la intolerància de l’extrema dreta” - (foto 3)

El veïnat de Benimaclet ha preparat per al pròxim 12 d’octubre una sèrie d’activitats per a reivindicar la força associativa del barri “davant la intolerància de la ultradreta”.  Distintes assemblees i organitzacions del barri s’han unit en la iniciativa Benimaclet Lliure d’Odi/12-O: Res a celebrar per a mostrar la força de la “xarxa col·lectiva” que des de fa anys “s’ha anat generant i estenent” per aquest barri de València fruit de l’esforç veïnal. Així ho han comunicat portaveus de la iniciativa aquest matí en una roda de premsa celebrada a les 12 h a la plaça de Benimaclet, on han llegit el seu manifest.

Segons han expressat en aquest, el dia 12, l’extrema dreta pretén “trepitjar les places i carrers del barri una vegada més, amb l'habitual impunitat històrica que els acompanya”. De fet, han recordat que ja l’any 2010, un grupuscle ultradretà va introduir-se al barri durant un 20N per a provocar episodis de violència i intimidar el veïnat. Deu anys després, “pretenen repetir la jugada, però no ho tindran tan fàcil” afirmen.

En aquest sentit, diferents actors del barri s’han conjuminat per a celebrar els vincles veïnals en un moment particularment difícil a causa de l’actual context de crisi múltiple (sanitària, econòmica i social) que “sumat al sistema colonial i heteropatriarcal, estan ajudant que els discursos d’odi i discriminació per part de l’extrema dreta es normalitzen”, han afirmat. Una crisi i uns discursos d'odi que estan afectant especialment les persones migrants i racialitzades que es troben en major grau de vulnerabilitat. Per tant, el 12 d'octubre, "Benimaclet no celebrarà cap genocidi colonialista" sinó una jornada alternativa orientada a reivindicar la diversitat que basteix el barri i promoure "una convivència plena" entre el veïnat.

En el comunicat s’assenyala la “responsabilitat política” de les institucions i, en concret, de la Delegació del Govern, que ha concedit permís a partits d’ultradreta per a recórrer els carrers de Benimaclet, un barri amb una marcada trajectòria antifeixista, en línia amb un historial de “mirar cap a un altre costat quan grupuscles neonazis i feixistes campen ací i allà amb total impunitat”. En l’altra cara de la moneda, més de 100 associacions, col·lectius, i entitats socials i populars del País Valencià s’ha adherit al manifest de Benimaclet Lliure d’Odi i donaran suport a la iniciativa dels veïns i veïnes en aquest 12 d’octubre marcat per la crisi de la COVID-19.

Així, Benimaclet Lliure d’Odi encara aquesta jornada com una ocasió per a continuar construint un barri “obert i lliure d’odi”. Des de les 11 h del matí del dia 12, es duran a terme diverses activitats orientades a reforçar i posar en valor la cohesió veïnal, com la pintada d’un mural amb la xicalla; la celebració d’una trobada apthapi; un trivial feminista, un taller de serigrafia… Culminades amb una concentració i posterior cassolada per a demostrar que Benimaclet és un barri lliure d’odi, “viu, alegre i combatiu”.

Pujar