11 de juliol de 2020 11/7/20

El balanç de la tempestat més intensa de la dècada

El balanç de la tempestat més intensa de la dècada - (foto 1)
  • València es recupera este dilluns d'una tromba d'aigua que ha deixat centenars d'incidents, persones atrapades en vehicles, en ascensors i un total de cinc accidents en una nit en què, a pesar de les xifres, no ha calgut lamentar greus conseqüències

MÉS FOTOS
El balanç de la tempestat més intensa de la dècada - (foto 2)

Un total de 630 incidències. D'elles, quasi 400 servicis humanitaris de risc entre caigudes de branques d'arbres i danys per inundacions, 41 avaries de semàfors, 24 accidents amb ferits, passos inferiors afonats, 6 persones atrapades en vehicles i 21 persones en ascensors. Les xifres parlen per si mateixes i donen compte "d'una de les nits més complicades que ha viscut València en els últims anys". Més encara si es té en compte el nombre d'atencions en un diumenge normal no supera les 30.

Són les dades que ha arreplegat l'Ajuntament de València basant-se en les actuacions policials i de bombers que s'han realitzat durant una nit en què la ciutat no ha apegat ull degut als rajos i a intensitat de les pluges. Fins a les nou del matí, tal com ha detallat el regidor del Cicle Integral de l'Aigua, Vicent Sarrià, han caigut una mitjana de 159 litres per metre quadrat. Uns litres que han sigut majors en certs punts, especialment en el Sud on s'han arreplegat 162 litres per metre quadrat en la Roda o 159 en el carrer Eivissa.

"A pesar de la nit que hem tingut no cal lamentar incidents greus", ha assegurat la regidor de Protecció Ciutadana, Anaïs Menguzzato en una roda de premsa en què s'ha fet balanç d'esta nit i en la que ha defés la "coordinació" entre els servicis municipals. Una gestió que ha permés superar "sense incidències greus" un episodi que no es coneixia des de 2009, ha explical l'edil del Cicle de l'Aigua, "no sols per la intensitat sinò també per la prolongació".

Així, ambdós regidors han agraït el treball dels 116 agents de la Policia Local i els 21 efectius de Bombers que han treballat esta nit, molts d'ells fora del seu torn. Els problemes més pronunciats es van produir en els túnels i passos inferiors, molts d'ells quedant inundats com el de l'avinguda Antonio Ferrandis, Germanies, Petxina, Ángel Guimerá i el camí de Moncada. En molts d'ells uns quants vehicles van quedar atrapats i en molts altres punts es va haver de tallar el tràfic.

Quant a les actuacions del Cicle Integral de l'Aigua, Sarrià ha explicat que en tan sols nou hores s'han arreplegat 5.850 milions de litres d'aigües de pluja en els diferents col·lectors municipals, la qual cosa ha fet que "tots els pous de bomber hagen treballat al 100% del seu capacitat" i sense greus incidents: "El seu funcionament correcte és clau en una ciutat plana en què cal impulsar tots els aports", ha explicat l'edil.

"Seguim en preeemergencia i es continua treballant en les bosses d'aigua que hagen quedat i posant a punt embornals per si hi ha segona onada", ha dit Sarrià respecte d'això i ha recordat que en barris pendents de rehabilitació del seu sistema de clavegueram, com és el cas del Cabanyal, la resposta ha sigut "eficaç". A pesar del balanç positiu de la nit que han donat des de l'Ajuntament de València, els regidors responsables reconeixen que no poden "baixar la guàrdia" ja que hi ha risc i per això estaran treballant en estat d'alerta.

Pujar