elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

Acaba a València la recerca del Sant Grial?

Acaba a València la recerca del Sant Grial?
    MÉS FOTOS
    Acaba a València la recerca del Sant Grial? - (foto 2)
    Acaba a València la recerca del Sant Grial? - (foto 3)
    Acaba a València la recerca del Sant Grial? - (foto 4)

    La resposta podria ser afirmativa: la recerca del Sant Grial acaba a València. Així ho assegura el primer estudi en el món que s'ha realitzat de la protohistòria del Sant Calze i que assegura, al 99,9% de probabilitats, que el Sant Calze que es custodia en la Catedral de València és el que Jesucrist va utilitzar en l'Últim Sopar. A aquesta conclusió ha arribat la investigadora i doctora en Història de l'Art Ana Mafé després de cinc anys d'investigació en llocs com Sant Joan de la Penya, Roma i Jerusalem així com l'aportació, amb proves documentals i científiques, de novetats rellevants sobre la copa.

    Segons la metodologia d'investigació aplicada -el mètode  iconològic de Panofski utilitzat en la Història de l'Art- s'han obtingut dades fins ara desconegudes. Per exemple, que el Sant Calze és una vertadera copa hebrea i mai s'havia catalogat així: "Analitzant el material petri de la copa observem que està feta sobre pedra catalogada en l'Antiguitat com sardius, representativa de la tribu de Judá, a la qual va pertànyer Jesús de Natzaret", ha comentat la investigadora en una roda de premsa abarrotada de mitjans.

    Es tracta d'una conclusió molt important ja que fins hui no es coneixia "el DNI" de la copa. La mateixa estaria feta en tres parts i té una capacitat d'us reviít i mitjà (una mesura hebrea ad hoc), no hi ha cap copa catalogada així en el món. Segons la tesi, el fet que la copa siga hebrea, "coetània a l'època d'Herodes", la situaria en el període del segon temple de Jerusalem.

    Una altra "pista" ve amb una nova lectura a inscripció del peu del Calze de València. A través d'un triangle en la base de l'epigrafia, s'ha aconseguit resoldre un missatge encriptat fins hui: "S'al·ludeix a Jesús en el seu nom hebreu, sobre la base de l'idioma hebreu i àrab aljamiat".

    Per a continuar amb la defensa de la seua tesi defensa que existeix una pintura en un fresc d'unes catacumbes de Roma que és "exactament igual" que la copa superior del Sant Calze. És una fotografia de l'època: "Vaig arribar a comparar 6.000 fotografies en el repositori d'allí", explica.

    Amb els resultats obtinguts de la tesi, la doctora Anna Mafé ha utilitzat la regla de Laplace, un baròmetre científic de probabilitat, sobre les qüestions tècniques que deuria complir el Sant Grial, en base als preceptes jueus del segle I ia la tradició que sustenta a cadascuna de les suposades copes que s'han sotmès a aquesta prova. Així doncs, davant d'aquest mateix escenari, el Calze de València compleix el 99,9% dels requisits, mentre que el percentatge per al calze de donya Urraca de Lleó és del 33%.

    València i el turisme religiós

    Com a novetat, l'estudi cataloga el Sant Calze de València, per primera vegada, com Kos Kiduhs Esther – 2018 València, i certifica que és l'única copa d'aqueix període que es conserva sencera a tot el món. "En tractar-se d'una copa hebrea, coetània a l'època d'Herodes, la datació en el seu primitiu entorn la situa en el període del segon temple de Jerusalem", afig la investigadora.

    La tesi doctoral de Mafé es titula 'Aportacions des de laHistòria de l'Art al turisme cultural: el Sant Calze de València com a eix del relat turístic que sustenta el Camí del Sant Grial en el segle XXI' i s'ha pogut realitzar gràcies a una beca dins del programa #*verysentirlacultura del Centre Òptic Losan. Mafé incideix en la importància d'aquesta beca i comenta: "Si totes les PIMES becaren un doctorat, en una dècada València seria Harvard".

    L'estudi també posa en valor el paper de la societat valenciana, al llarg dels segles, en la custòdia de la relíquia. Alguna cosa que arriba als nostres temps com a element clau en l'oferta turística en la Comunitat Valenciana.

    Pots llegir més sobre la Ruta del Sant Grial en AQUEST REPORTATGE.

    Pujar