elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

Tres de cada deu alumnes de la Comunitat Valenciana ha repetit curs als 15 anys

Tres de cada deu alumnes de la Comunitat Valenciana ha repetit curs als 15 anys
  • 1r de l'ESO és el curs amb la taxa de repetició més alta de tota l'etapa escolar

L'abús de la repetició de curs en els col·legis i instituts de la Comunitat Valenciana està perjudicant l'alumnat, sobretot al de baix nivell socioeconòmic. Així ho afirma Save the Children, que llança hui el seu informe Repetir no és aprendre. Mites desmentits i alternatives possibles a una pràctica ineficient i inequitativa.

L'organització recorda que Espanya presenta una de les taxes de repetició més elevades dins dels països desenvolupats. El problema es concentra especialment en l'Educació Secundària Obligatòria (ESO), on Espanya presenta la taxa més alta de tota l'OCDE. En la Comunitat Valenciana, el 32% de l'alumnat ha repetit curs alguna vegada als 15 anys.

Coincidint amb el canvi d'etapa, el percentatge de repetició es quadruplica al nostre país, passant del 2,3% en 6é d'Educació Primària al 8,9% en 1r d'ESO, el curs amb la taxa més alta. A més, aquest fet és més acusat en els centres públics, que acullen a l'alumnat més vulnerable i on majoritàriament també es produeix un canvi de centre del col·legi a l'institut.

“Reduir la repetició escolar és una qüestió d'igualtat d'oportunitats. Des d'un punt de vista d'equitat, com a societat no hauríem d'obviar ni permetre que la incidència de la repetició siga cinc vegades major entre l'alumnat més vulnerable que entre el qual es troba en una millor situació socioeconòmica”, defensa Rodrigo Hernández, director territorial de Save the Children en la Comunitat Valenciana.

Amb resultats PISA estadísticament equivalents als països OCDE, la taxa de repetició de la Comunitat Valenciana duplica la de França o Mèxic, quadruplica la d'Hongria o Turquia, és sis vegades major que al Canadà o Eslovàquia, i fins a 12 vegades major que al Regne Unit.

Així mateix, la investigació de l'ONG d'infància desmenteix els falsos mites que sustenten els suposats beneficis de la repetició i les creences de per què es dona aquesta situació, a pesar que la legislació en l'àmbit educatiu o el nivell de l'alumnat són equiparables a la d'altres països desenvolupats.

La persistència de 6 mites

· Mite 1: La repetició és el normal per a gestionar la diversitat de nivells i ritmes de l'alumnat i s'utilitza en tots els països.

Dos de cada tres socis de l'OCDE tenen taxes de repetició en alumnat de 15 anys inferiors al 10% i en quasi la meitat (47%) dels països aconsegueix a menys del 5% d'estudiants. Es demostra així que un sistema educatiu pot funcionar amb un nivell residual de repetició de curs; una situació que és la més comuna als països desenvolupats, que recorren a altres estratègies més eficaces per a gestionar les diferències de nivell.

· Mite 2: Si la repetició és alta es deu al fet que el nivell educatiu és baix.

Els criteris emprats a Espanya i la Comunitat Valenciana per a jutjar satisfactori el progrés escolar són més durs que els establits per l'OCDE i els països del nostre entorn. Els xiquets i xiquetes que en la nostra comunitat autònoma són considerats amb un nivell insuficient no ho serien en altres països, i progressarien en els seus estudis sense major qüestionament.

· Mite 3: La repetició respon a limitacions educatives individuals.

Els resultats indiquen que, presos dos estudiants amb coneixements, dificultats d'aprenentatge i nivells de motivació similars, el de nivell socioeconòmic i cultural baix té aproximadament tres vegades més probabilitats de ser proposat per a repetir que l'estudiant de classe acomodada. Existeixen biaixos que converteixen la repetició en una mesura discriminatòria.

· Mite 4: La repetició millora el rendiment i el progrés acadèmic.

Les investigacions de major qualitat acumulades en les últimes dues dècades conclouen que la repetició té un efecte nul sobre l'aprenentatge i perjudica l'alumnat més desfavorit. Pot tindre efectes positius en el mateix any de repetir −alguna cosa que explica algunes percepcions− en incloure un contingut en part conegut per la persona que repeteix, però es dissipen i, fins i tot, es tornen negatius en avançar l'escolarització. En el llarg termini, la repetició contribueix a l'abandó escolar.

· Mite 5: La repetició afavoreix l'esforç i la motivació.

Amb un estudi quasiexperimental nou a Espanya, Save the Children conclou que repetir curs empitjora la percepció de l'alumnat sobre les seues pròpies capacitats i també disminueix el seu interés per esforçar-se, especialment com més tard es produeix la repetició en l'escolarització.

· Mite 6: La repetició és alta perquè les ràtios professor/estudiant també ho són.

Els resultats indiquen que existeix escassa relació entre aqueixa ràtio i les taxes de repetició dels països de l'OCDE. De fet, tenint en compte aqueixa proporció, en la Comunitat Valenciana caldria esperar un percentatge de repetició quasi tres vegades menor que el percentatge de repetidors real.

La “cultura de la repetició”

Espanya és el màxim representant del que la Comissió Europea defineix com a “cultura de la repetició”, consistent en la creença socialment compartida sobre els suposats beneficis d'aquesta pràctica.

Save the Children considera que es pot reduir dràsticament la repetició en poc temps sense baixar el nivell si es confia, forma i acompanya als equips docents. L'experiència internacional prova que existeixen alternatives a la repetició que ja s'estan posant en marxa en països que tenien el mateix problema que Espanya, com França o Portugal. Aqueixos països han aconseguit reduir-la més ràpid, millorant l'aprenentatge, l'èxit escolar i l'equitat, així com disminuint l'abandó escolar primerenc.

Alternatives al model actual
Save the Children considera que, aprofitant el canvi en criteris de repetició en la LOMLOE, s'hauria d'impulsar programes de formació col·laborativa i acompanyament sostingut a equips docents per a experimentar, reflexionar i canviar creences i pràctiques sobre repetició, a través de mentorías, assessors externs, feedback i treball en xarxa, com ha fet Portugal i Bèlgica.

També demana estendre suport i reforç educatiu (tutories) en grups xicotets i escoles d'estiu com a condició per a l'alumnat que promociona amb matèries pendents i per a aquell en situació socialment vulnerable, com ha fet França.

Incloure la reducció de la repetició de curs com a objectiu estratègic explícit del sistema educatiu amb metes quantificades i ambicioses en el futur pla nacional d'èxit escolar, com han fet França, Portugal i Bèlgica, seria una altra de les alternatives a la repetició.

Així mateix, l'organització considera fonamental incloure estratègies eficaces de gestió de classes multinivell sense homogeneïtzar en la formació inicial i permanent del professorat que s'està reformant ara. Espanya està entre els països de l'OCDE i la UE on el professorat ha rebut menys formació sobre ensenyament en grups multinivell (35%) i on es percep com menys preparat per a això (28%).

El potencial estalvi i les alternatives per a invertir més ben

Donat el seu poc efecte i el seu elevat cost, la repetició és una mesura molt ineficient. A nivell estatal, i prenent dades del curs 2019-2020, els costos directes de la repetició s'eleven a 1.441 milions d'euros, la qual cosa suposa un 6,2% de la despesa pública en educació primària i secundària obligatòria, el pressupost d'educació de tota Canàries.

“La repetició escolar és una resposta del sistema que no funciona. És ineficient i molt més cara que apostar per mesures de reforç acadèmic per a l'alumnat amb pitjor rendiment i de suport econòmic a les seues famílies”, defensa Rodrigo Hernández.

Hi hauria a més uns beneficis indirectes, perquè es reduiria el cost en protecció social en disminuir l'abandó escolar, fet que suposaria al seu torn una major creació d'ocupació i riquesa, que generaria a més ingressos fiscals addicionals per al sector públic.

L'organització posa en valor la necessitat de dur a terme una reflexió en profunditat en un context en el qual el 38% dels menors de 18 anys en la Comunitat Valenciana -uns 340.000 xiquets i xiquetes- està en situació de pobresa o exclusió social.

Propostes de Save the Children per a reduir les taxes de repetició escolar en la Comunitat Valenciana

1. Considerar la reducció de la repetició de curs com a objectiu estratègic del sistema educatiu valencià i continuar apostant pel caràcter excepcional que va adquirir la mesura des de l'arribada de la pandèmia de COVID-19.

2. Proporcionar formació col·laborativa a equips docents dirigida a reflexionar, experimentar i canviar les creences i pràctiques pedagògiques sobre la repetició.

3. Dissenyar plans de millora dels centres educatius amb metes concretes per a reduir la repetició de curs vinculades a autonomia per a innovar, acompanyament i més recursos.

4. Formar al professorat en estratègies eficaces de gestió de classes multinivell sense homogeneïtzar.

5. Estendre el suport educatiu (tutories) en grups xicotets i escoles d'estiu.

6. Identificar de manera primerenca i preventiva a l'alumnat socioeconòmicament vulnerable.

7. Continuar promovent l'accés de l'alumnat vulnerable a educació infantil de 0 a 3 anys de qualitat.

Pujar