elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

Trens no adaptats en la C. Valenciana, el drama dels usuaris amb diversitat funcional

Felipe Folch en l'estació d'Alcalà de Xivert
Felipe Folch en l'estació d'Alcalà de Xivert
  • Un veí d'Alcalà de Xivert eleva la seua queixa al Govern d'Espanya davant el que ell considera una discriminació

La història de Felipe Folch, veí d'Alcalà de Xivert, pot representar el problema amb el qual es troba qualsevol valencià amb diversitat funcional a l'hora de viatjar amb tren. Per a poder viatjar en rodalies cal avisar amb 24 o 48 hores d'antelació a Renfe perquè la companyia informe sobre quan hi haurà transport adaptat que li permeta el desplaçament sense problemes, com a denúncia a través d'una carta publicada per elperiodic.com.

Aquest castellonenc, fart del menystinc d'Adif i Renfe, als quals va remetre fa 4 i 10 anys una reclamació per la qual encara continua esperant resposta, ha decidit demanar empara perquè els polítics porten la seua situació davant el Govern d'Espanya i aconseguir així que es pose en funcionament la Llei de Transport Públic que indica que a partir de 2022 és obligatori que tots els transports públics siguen accessibles.

Així ho indica Felipe Folch en una carta que el senador valencià, Carles Mulet, ha fet arribar a la Cambra Alta en forma de pregunta parlamentària.

“Vostés presumeixen que tenen la millor tecnologia en trens d'alta velocitat i estacions”. D'aquesta manera comença l'escrit d'aquest veí d'Alcalà de Xivert, que continua preguntant-se “de què ens serveixen als ciutadans dels pobles l'alta velocitat, si tenim escassos trens de rodalia amb molt poca tecnologia?”.

Dificultats per a quedar amb amics

Aquest ciutadà castellonenc lamenta que “per a quedar amb un amic a Benicarló o Vinaròs, he d'avisar amb 24 o 48 hora d'antelació i des de Renfe m'informen si hi ha tren accessible o no”. I fins i tot, Felipe Folch s'ha trobat amb un problema afegit “una vegada he arribat al meu destí, he trobat problemes per a tornar a casa perquè no hi havia tren accessible”.

I és que segons indica, només hi ha un o dos trens al dia preparats per al transport de persones amb diversitat funcional.

Denuncia discriminació

Per a Folch, “aquestes normes són discriminatòries per a les persones amb diversitat funcional, perquè no tenim llibertat de fer el que ens done la gana amb la nostra vida i això no sols passa en el rodalia de la línia Castelló-Vinaròs, sinó que, també passa en tota la Comunitat Valenciana i en tota Espanya”.

Així, es pregunta “si els polítics hagueren d'agarrar el tren per a anar a Madrid al Congrés dels Diputats i demanar permís 24 o 48 hores abans per a poder viatjar amb tren, els semblaria que seria discriminatori?”. Al que aquest castellonenc respon “supose que no tardarien a canviar la normativa i obligar a ADIF i a RENFE a tindre tots els trens i estacions accessibles”.

Mulet porta el problema al Senat

El senador per Castelló, Carles Mulet, va registrar el dimecres 23 de febrer, una pregunta escrita en la Cambra Alta perquè el Govern d'Espanya explique “quines mesures s'adoptarà per a impulsar una nova normativa o protocols que acaben amb aquesta discriminació, quines estacions del territori espanyol encara no són accessibles al 100% per a persones amb diversitat funcional i per què els trens de rodalia encara no són tots accessibles per a persones amb diversitat funcional”.

 

Pujar