elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

Sant Valerià presenta el primer llibret luminescent

Sant Valerià presenta el primer llibret luminescent
  • La comissió fa un repàs de l'oci nocturn dels torrentins des del segle XVIII fins a l'actualitat i analitza els problemes de l'oci nocturn faller

MÉS FOTOS
Sant Valerià presenta el primer llibret luminescent - (foto 2)
Sant Valerià presenta el primer llibret luminescent - (foto 3)
Sant Valerià presenta el primer llibret luminescent - (foto 4)
Sant Valerià presenta el primer llibret luminescent - (foto 5)
Sant Valerià presenta el primer llibret luminescent - (foto 6)

La falla Sant Valerià tira de nostàlgia per parlar del Dandy, el Bony, La Rata, els pubs de Las Américas, però també dels primers balls de la ciutat, a la vegada que analitza com la festa fallera de nit s'ha menjat terreny al dia. Precisament, la comissió va presentar el llibret en el pub Al-ándalus, un referent de la nit de festa i fallera de la capital de l'Horta Sud. Els màxims representants de la comissió van fer entrega d'un exemplar als articulistes, on destacaren les diferents portades realitzades en tinta luminescent, que brillen a la foscor, com a fil conductor de la temàtica nocturna. Les portades són protagonitzades per referents de la nit valenciana: Rosita Amores i Rafael Conde, «El Titi», obra de Lujan Estudio i maquetació de Samaruc.

L'historiador local, Jorge Sánchez Antunez, fa un repàs per l'oci nocturn dels torrentins, des del segle XIX fins al final del segle XX. De manera que els nostàlgics podran contemplar com ha evolucionat el model d'oci de nostra societat, des dels primers balls a les sales i piscines, la irrupció del cinema i el fenomen de les discos als anys 60 i 70 com en Dandy o el Bony, referents a tota la comarca. Per la seua banda, Kike Romero fa menció als anys bojos de la ruta del Bakalao i continua la línia dels pubs de Pare Méndez i del Centre Comercial Las Américas. La festa de nit té la seua part prohibida, per eixe motiu, Boro Ciscar ens conta aquelles sales prohibides i balls clausurats davant la inquisidora mirada de la moral imperant en els torrentins de diferents èpoques.

Des del punt de vista faller, Joan Castelló fa un repàs a les falles que han parlat al llarg de la història sobre la nit, sempre amb matisos negatius arrelats als estereotips de la prostitució, drogoaddicció i els vicis, fins i tot amb tints discriminatoris pel que fa al col·lectiu LGTBI fins ben entrat el segle XXI, però amb esperances de canvi per la sensibilització dels últims anys. Carles- Andreu Fernàndez ens parla de l'evolució de la nit fallera: dels primers paradors de ball i glamur, fins als racons, paradors i envelats que omplin els carrers com un mar de plàstic en falles. Per la seua banda, Paco Navarro s'endinsa en la història de les nits a la falla Sant Valerià i Cristina Garcia ens narra irònicament allò que no pot faltar una nit de falles: un kit d'accessoris, merchandising imprescindible que forma part de la uniformitat als casals i paradors.

Des d'un punt de vista analític Aitor Sánchez mostra els resultats d'una gran enquesta amb una mostra de 300 participants al voltant de la concepció que els fallers tenim de la festa de nit i de dia, on ens trobem dades interessants sobre com la nit ha guanyat terreny als actes de dia i les molèsties derivades d'aquesta. En este punt, Pilar Bernabé, regidora de l'ajuntament de València, reflexiona sobre el model turístic que volem per a falles, enfront del model de borratxera d'altres festes populars. La rèplica a esta visió li la dóna Manuel Andrés Zarapico amb la crua realitat que patixen els veïns del centre històric amb els grans megabotellons que donen mala imatge del faller, quan en realitat els que hi participen són persones alienes als casals.

El contingut infantil és una guia per anar al llit, vista des del punt de vista de la igualtat. EL llibret arranca amb contes (sense princeses), per parlar de cançons de bressol típiques valencianes, somnis de futur inspirats en dones valencianes que han trencat el sostre de cristal en el món de la ciència, l'empresa, la literatura i les falles, per tancar amb la història de Malala, la premi Nobel de la Pau més jove de la història.

Pujar