30 de novembre de 2020 30/11/20

Compromís per Torrent contracta un estudi per analitzar l’aigua de Torrent

Compromís per Torrent contracta un estudi per analitzar l’aigua de Torrent - (foto 1)
  • Pau Alabajos: “És fonamental que el govern municipal informe periòdicament la ciutadania sobre la qualitat de l’aigua i de l’aire en les diferents zones de Torrent”

El grup municipal de Compromís per Torrent ha contractat un estudi sobre l’estat de l’aigua en diferents punts de la ciutat. En concret, les zones analitzades han estat l’Avinguda, El Vedat, la Colònia Buenavista i el Districte 1-Centre Històric-.

En l’anàlisi s’observa que tres de les quatre zones analitzades es troben prop del límit legal de nitrats establert per la legislació espanyola, mentre que la quarta, corresponent a la Colònia Buenavista, no és apta per a la ingesta (beure i cuinar).

El límit legal regulat a l’Estat Espanyol es troba en els 50 mg/litre de nitrats; i els mesuraments han donat 40’6 mg/L a l’Avinguda, 41’6 mg/L a El Vedat i 40 mg/L al Centre Històric.

Respecte la Colònia Buenavista, la dada de 54 mg/L estaria fora dels límits permesos i es consideraria aigua contaminada per a la ingesta. Des de Compromís han alertat que aquest disseminat rep l’aigua dels pous municipals “Horteta” que també abasteixen altres urbanitzacions com Calicanto i Falda de la Sierra, d’entre altres.

No obstant, des del grup municipal de Compromís s’ha recalcat que els mesuraments de Torrent serien il·legals en altres països, com per exemple els Estats Units, molt més curosos amb la qualitat de l’aigua potable. Posant com a exemple l’Estat d’Oregó, on el límit és de 40 mg/L.

El nitrat és un contaminant comú que es troba en l’aigua subterrània i que pot provocar efectes nocius si es consumeix a alts nivells. És inodor i incolor. Les concentracions en zones no contaminades són usualment de 2 mg/Litre. Els contaminants habituals que incrementen aquesta quantitat provenen dels pesticides, els pous sèptics i el fem. 

Finalment el portaveu de Compromís, Pau Alabajos,  ha exigit al govern municipal de PSOE-Cs que ajuste amb la major brevetat les tarifes de l’aigua en els casos on no siga potable, perquè no es pot cobrar el mateix preu, o fins i tot superior, en aquelles urbanitzacions i disseminats abastits per pous gestionats per Aigües de l’Horta on els nitrats superen els límits saludables per al consum, i que especialment afecten els nadons i les dones embarassades.

Pujar