18 de gener de 2021 18/1/21

Teulada es prepara per a la festivitat de Sant Blai

Teulada es prepara per a la festivitat de Sant Blai - (foto 1)

  Teulada Moraira celebrarà del 31 de gener al 2 de febrer una de les seues festes més tradicionals, la de Sant Blai, organitzada pel Grup de Danses Font Santa i la Associació Cultural Amics de Teulada amb la col·laboració de l'Ajuntament de Teulada Moraira a través de les seues regidories de Festes, Cultura, Infància i Turisme.

  Aquesta festa s'organitza amb motiu del dia de Sant Blai, patró de malalties de la gola i laringòlegs, que se celebra cada any el 3 de febrer. Teulada Moraira és l'única localitat que té un dolç típic associat a aquesta celebració, la Dama que es prepara amb farina, llevat fresc, oli de gira-sol, sucre, canyella, ous i llet. Aquest dolç té forma de dona i la seua recepta ha passat de generació en generació. En els seus orígens s'utilitza per a rendir culte a les mares i la naturalesa.

  Els actes commemoratius començaran el divendres 31 a les 20.00 hores amb la presentació del llibre “Els parlars valencians” de Vicent Beltrán i Carles Segura a la Biblioteca Pública Municipal.

  El dissabte estarà dedicat als xiquets, perquè gaudisquen i aprenguen de les tradicions del municipi. A les 10.30 hores aprendran a cuinar una Dama, en un taller exclusiu per a ells en la Plaça de la Constitució, caldrà apuntar-se en el telèfon 608 391736. A més, es presentarà el llibre: “L ’origen de la dama” de Mila Bisquert, professora del CEIP Sant Vicent Ferrer de Teulada.

  A les 11.30 els xiquets podran fer un retallable de la Dama i a les 12.30 gaudiran d'una actuació musical i jocs infantils “Quina festa”. A la vesprada, a les 18.00 hores, s'ha organitzat una trobada de danses en la Sala d'actes de l'Ajuntament. A acabar es repartirà xocolate i Dama en col·laboració amb l'Associació de Mestresses de casa, Consumidors i Usuaris de Teulada.

  El diumenge, 2 de febrer, començarà a les 08.45 hores amb la benedicció i santa missa, cercaviles de la Dama fins a l'església de Santa Caterina des de la Plaça de la Constitució. A les 11.00 hores la música valenciana inundarà la plaça per part de la Rondalla del Grup Portitxol de Xàbia. A les 13.00 hores actuarà la Muixeranga de Xàtiva.

  A les 14.00 hores tindrà lloc el tradicional menjar de putxero de polp amb penques, es podran comparar els tiquets per al menjar fins al 29 de gener en Maduixets, Papereria Moll i Panaderia Rosita. Una vegada finalitze es repartirà mistela i Dama. Les celebracions finalitzaran a les 15.30 hores amb la presentació i actuació musical de Christian Penalba, “Canvis”.

  Pujar