elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

VIDEO | Veïns del Perelló graven a desenes de dofins des dels seus balcons

VÍDEO | Veïns del Perelló graven a desenes de dofins des dels seus balcons
VÍDEO | Veïns del Perelló graven a desenes de dofins des dels seus balcons
  • Grups de cetacis s'acosten a la costa aquests dies i les imatges que ens deixen són meravelloses

Aquests dies de confinament, aquest canvi radical que ha donat les nostres vides ens deixa clara una cosa: la naturalesa segueix el seu curs. Perquè el que estan veient molts veïns des dels seus balcons -afortunats per tindre'ls enfront de la mar- és com menys “meravellós”. Milers de dofins acostant-se a les costes valencianes com aquestes imatges que gravava un veí del Perelló la setmana passada.

La imatge, captada per Berna Meza ens mostra a un grup de quinze dofins nadant a uns 700 metres enfront del xicotet port del Perelló. Un altre vídeo uns dies abans per un altre veí del Perelló mostrava a un altre grup de dotze cetacis en la mateixa zona encara que hi ha vídeos de tots els punts de la costa valenciana. Les imatges han sigut difoses per l'ONG Xaloc, que ha llançat una iniciativa per a censar cetacis des de casa.

Amb l'inici del confinament l'ONG va veure paralitzada la campanya d'albiraments de Cetacis en la Reserva del Cap de Sant Antoni, Dénia, des d'embarcació, campanya que realitzen al costat de la Universitat de València, Conselleria d'Agricultura, Medi Ambient, Canvi Climàtic i Desenvolupament Rural i l'Ajuntament de Dénia.

“Es tracta d'una època crucial per als censos de cetacis, perquè és el mes de maig quan comença el pas del Rorcual Comú per les costes valencianes, el segon animal més gran del món”, explica l'ONG. No perdre aquestes dades era de gran importància, per això l'ONG Xaloc va demanar la col·laboració de “La Marea Salada”, els seus seguidors, perquè des dels balcons de les seues cases recopilaren tots els albiraments de dofins i cetacis.

Centenars de vídeos han sigut recopilats gràcies a aquesta iniciativa, que impulsada des de la costa de la Comunitat Valenciana s'ha escampat per tot el territori nacional, rebent vídeos de Catalunya, Balears, Múrcia o Les Illes Canàries. Les espècies que s'han pogut censar són en gran parteix dofins, i a l'espera de l'estudi de les imatges, des de Xaloc ens informen que estan quasi segurs que es tracta d'un alt percentatge de dofins mulars.

Les Embarcacions Col·laboradores, els pescadors que ajuden a a el rescat de les tortugues marines a la Comunitat Valenciana, també han enviat fotos de tortugues marines aquests dies, i fins i tot orques s'han pogut albirar a Tenerife.

“La veritat és que no esperàvem recopilar tantes dades, podem dir que hi ha hagut un increment en els albiraments, això no vol dir que hi haja més dofins, però si que s'estiguen deixant veure més i la disminució d'embarcacions i els baixos nivells de contaminació acústica d'aquests dies de confinament poden ser la causa, estan acostant-se moltíssim a la costa”, ens afirma Carla Eymar del departament de Comunicació de Xaloc.

Des de l'ONG ens recorden que aquestes dades són “albiraments oportunistes” de gran importància per a la conscienciació i divulgació de la biodiversitat marina, així com per a posteriors estudis d'investigació, però aquestes dades no poden substituir la campanya d'albiraments des d'embarcació, campanya d'exclusiu caràcter científic que esperen poder reprendre molt prompte. Mentrestant, continuarem censant des de casa.

Per a col·laborar en la campanya “Censant Cetacis a casa” has de manar una foto o vídeo d'un individu o grup de cetacis que hages pogut gravar o que hages rebut a qualsevol de les xarxes socials de l'ONG Xaloc o manant un correu electrònic a xaloc@hermanosdesal.org.

Pujar