elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

Com s'està vivint la fi de la màscara als carrers i esbarjos de la Comunitat?

Com s'està vivint la fi de la màscara als carrers i esbarjos de la Comunitat?
  • elperiodic.com ha eixit al carrer a preguntar als veïns de València i Vila-real

Des d'aquest dijous, 10 de febrer, la mascareta deixa de ser obligatòria en exteriors. Això sí, sempre que es puga mantindre la distància de seguretat. Malgrat això, fa uns dies el president de la Generalitat, Ximo Puig, insistia que “encara que no siga obligatòria, no significa que ens l'hàgem de llevar”. I sembla que els valencians li han fet cas, perquè a la ciutat de València, la majoria de persones es resisteix a deixar de portar-la.

Són molts els valencians que, o bé o per prudència o bé per desconeixement, han decidit continuar portant-la, almenys de moment. En elperiodic.com hem eixit al carrer a preguntar als veïns sobre aquesta mesura, i són molts els que consideren “un alleujament” i “un alliberament” el poder prescindir del cubrebocas en exteriors, especialment els joves i les persones de mitjana edat. Encara així, tots la porten a mà per si es troben amb algú o han d'entrar a un lloc tancat.

Per contra, els majors es mostren més prudents i consideren que caldria continuar portant-la mentre les dades continuen sent tan elevats, ja que “el virus continua sent ací i no es va d'un dia per a un altre”.

I com en el món hi ha diversitat d'opinions, també ens hem trobat amb una negacionista que ens ha assegurat que “el virus és una mentida” i que “les vacunes són per a matar a la gent”. Curiós, això sí, que per a parlar amb nosaltres s'haja posat el tapaboques.

Quant a l'ús de  la mascareta en Falles, l'opinió és unànime, s'hauria d'emportar en espais on es puguen produir aglomeracions, com en la setmana de Falles on es concentren milers de persones per a gaudir de les festes grans de València.

Un matí per Vila-real


Una situació similar es vivia aquest matí a Vila-real, on molta gent, especialment la més major, assegurava que “encara és prompte” per a deixar de costat les màscares. De fet, pràcticament tots els veïns que passejaven per l'entorn de la plaça de la Vila portaven les seues mascaretes.

Als carrers dels barris, en canvi, on el trànsit de gent era menor, sí que era més fàcil trobar a més gent sense ella, especialment si estaven treballant. Sobre aquest tema, un repartidor de cerveses ens ha comentat que “treballant amb la mascareta t'ofegues”, al temps ha explicat que “cal continuar portant-la en la barbeta per a posar-te-la en entrar en els locals” pel que “cal tirar-la contínuament perquè s'ompli de brutícia i suor”.

Una escombrariaire, per part seua, ens ha admés que mai l'ha portada pel carrer ja que “la Policia mai m'ha parat”, encara que explica que “és difícil contagiar-se si mantens la distància”. En general, hem trobat postures ferventment en contra, encara que diverses persones han coincidit que “amb la mascareta ens estàvem ofegant”.

Això sí, quasi tots els enquestats estaven d'acord que, quan arriben les pròximes festes “cal tindre cap” i portar-la damunt per a “posar-lse-la quan hi haja massa gent”. Cal recordar que en les pròximes setmanes hi hauran festejos com les festes fundacionals de Vila-real, les Falles de Borriana o la Magdalena de Castelló.

El tapaboques en els col·les


Hui també ha sigut el primer dia sense tapaboques als patis escolars. Sobre aquest tema, hem preguntat a dos professors de Castelló. En primària, segons ens explica un mestre d'anglés, “els xiquets continuen posant-se-la mentre són al pati, és com si encara no hagueren assumit que es pot llevar o és que encara tenen una mica de respecte”.

I pel que fa als mestres, segons indica, “hi ha diversitat d'opinions: hi ha qui pensa que en ser grup bambolla i estant a l'aire lliure no està malament que se la lleven, però hi ha uns altres que creuen que no es mantenen les distàncies en els propis grups bambolla i poden haver-hi contagis”.

Quant a secundària, un professor de Geografia ens afirma que “es podria haver mantingut la mesura fins que les incidències no anaren tan altes”, encara que creu que “la majoria de contagis no s'han produït en els centres sinó en les trobades fora, com quan ixen a esmorzar”. En el seu cas, ens ha comentat que continuarà portant-la per prudència “tant a l'aula com al pati” perquè “hi ha aglomeracions d'alumnes en molts moments del dia”.

MÉS FOTOS
Com s'està vivint la fi de la màscara als carrers i esbarjos de la Comunitat? - (foto 2)
Com s'està vivint la fi de la màscara als carrers i esbarjos de la Comunitat? - (foto 3)
Com s'està vivint la fi de la màscara als carrers i esbarjos de la Comunitat? - (foto 4)
Pujar