elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

Un senador valencià 'ensenya' la xufa de València per a celebrar que l'IVA tributa al 10%

Un senador valencià 'ensenya' la xufa de València per a celebrar que l'IVA tributa al 10%
  • Carles Mulet sorprèn amb aquest vídeo sobre les qualitats del tubercle valencià més internacional

MÉS FOTOS
Un senador valencià 'ensenya' la xufa de València per a celebrar que l'IVA tributa al 10% - (foto 2)

Durant el debat dels Pressupostos Generals de l'Estat, en el qual es va aprovar l'increment de l'IVA fins al 21% de les begudes ensucrades, els sucs sense sucres afegits i l'orxata, van centrar bona part del debat protagonitzat des de Compromís al Senat, exigint una redacció de la llei d'acompanyament per a excloure a aquests dos cas de l'increment d'aquesta mesura destinada a desincentivar el consum de begudes no saludables.

Les mesures defensades pel portaveu de Compromís al Senat, Carles Mulet, no van prosperar pel vot en contra de PSOE-Up, ERC o PNB entre altres.

Des del sector horchatero es va continuar exigint la retirada d'aquest increment, i Mulet va requerir al Govern atenguera la demanda mitjançant una pregunta escrita. L'executiu, al març, va contestar a la pregunta escrita amb una frase que va donar vertaders maldecaps perquè podia ser interpretada de diferent sentit

Aquella resposta resava “el legislador ha exclòs de l'aplicació del tipus reduït del 10 per cent als productes que, tinguen la consideració de begudes refrescants, gasoses o sucs quan continguen sucres o edulcorants afegits. Per tant, aquests productes seran gravats al tipus impositiu reduït del 10% quan no continguen sucres o edulcorants afegits. De tenir tal consideració, si en la seua elaboració s'hagueren afegit sucres o altres edulcorants en els termes assenyalats quedaria gravada al tipus impositiu general del 21 per cent de l'Impost sobre el Valor Afegit. En un altre cas, l'orxata continuarà tributant al tipus reduït del 10 per cent de l'Impost”

Compromís va interpretar que efectivament l'IVA de l'orxata quedava fixat en el 10%, però altres sectors van entendre que solament podria acollir-se a la tributació reduïda si no portara ensucres o edulcorants) una cosa impossible en el cas de l'orxata, ja que per a ser etiquetada com a orxata, ha de contenir sucre”

Compromís demanava el 4%

Davant aquesta situació confusa, Mulet va presentar una Proposició de Llei per a salvar, per llei, a les orxates i els sucs sense sucres ( que tributen com a refrescos industrials) . Aquesta proposició va ser vegada la setmana passada pel Govern per entendre que suposaria disminució dels ingressos pressupostaris, la coalició argumentava que la redacció d'aquest article “indueix a confusió i pot comportar que passe tributar al tipus impositiu general l'orxata i els sucs naturals juntament amb les gasoses amb sucres o edulcorants afegits.

La coalició davant una confusa resposta rebuda del Govern, en la qual assegurava es corregiria el tipus impositiu va decidir, via Proposició de Llei, incloure entre els tipus impositius reduïts les begudes refrescants, sucs i gasoses amb sucres o edulcorants afegits, excepte l'orxata de xufa i sucs naturals que estaran gravades al tipus impositiu del 4% en la seua venda, en tractar-se de dos aliments saludables i amb propietats medicinals.

En el text expositiu Compromís destaca les bondats d'aquests productes, que contribueix a tenir una vida cardiosaludable, és rica en minerals com el fòsfor, el magnesi, potassi, calci i el ferro, a més de greixos insaturats i proteïnes, midó, aminoàcids, antioxidants, biotinas (la vitamina secreta de la xufa) i altres vitamines per la qual cosa és útil en la prevenció de la hipercolesterolèmia, hipertrigliceridemia i arterioesclerosi, no roba calci als ossos ni afecta a la dentició i pot emprar-se com a prebiòtic i és útil per a xiquets, ancians i esportistes. També els sucs naturals sucs tenen propietats hidratants, antioxidants, remineralizantes tonificants que podrien contribuir a millorar el sistema immunològic i a prevenir algunes malalties cardiovasculars i certs tipus de càncer, així com el cansament i la fatiga.

Pujar