elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

S'eleven a 7 les denúncies per burxades en festes de la Comunitat Valenciana

S'eleven a 7 les denúncies per burxades en festes de la Comunitat Valenciana
  • Tres joves han sigut ateses a l'hospital després d'haver sentit una burxada mentre es trobaven en l'Arenal Sound

La Delegació del Govern en la Comunitat Valenciana ha comunicat que s'han registrat set denúncies per submissió química a través de burxades a dones a les províncies de València i Castelló.

La delegada del Govern, Pilar Bernabé, ha traslladat que aquesta situació genera entre les joves una sensació de por i de necessitat d'apartar-se d'espais que poden ser perillosos. Per això, ha advocat per atallar 'de facto' el problema "i de totes les maneres possibles" segons ha transmés a Europa Press.

La delegada considera que als agressors, "cal tractar-los com a delinqüents” i considera que és "important" que la llei del 'sol sí que és sí que' s'aprove com més prompte millor.

Aquesta situació ha rebut la resposta, categòrica, del President de la Generalitat Valenciana, Ximo Puig, per a qui “és una qüestió que té a veure amb la criminalitat”, per a assegureu que “en el moment en què un home agredeix en aquestes condicions a una dona està cometent un delicte i ha de ser tractat com un delinqüent, no se li pot fer una altra consideració”.

Almenys deu xiques han manifestat haver sentit burxades en festes de la C. Valenciana, tres d'elles en l'Arenal Sound

Fins a deu xiques han manifestat haver sentit burxades en discoteques i festes de la Comunitat Valenciana durant els últims dies.

Tres xiques han sigut ateses en un centre hospitalari després d'afirmar haver sentit una burxada mentre es trobaven en el festival Arenal Sound, que se celebra a Borriana, segons fonts de la Conselleria de Sanitat.

Aquests casos se sumen a les dues assistències sanitàries prestades a dones que havien reportat haver rebut una burxada a Xàtiva, encara que en la Policia Nacional del municipi consten tres denúncies, i altres tres a Vall d'Uixó,

Una altra jove va dir haver-ho patit en el Festival Internacional de Benicàssim (FIB).

S'estan elaborant protocols d'actuació davant aquests fets

Les forces de seguretat estan elaborant protocols juntament amb amos de locals i representants de l'oci nocturn: "Tots volem generar garanties de seguretat i de llibertat per a les dones que acudeixen als espais d'oci. Tots estem en el mateix vaixell i volem que les dones se senten protegides", ha dit.

L'objectiu amb els nous protocols és poder acompanyar a la víctima a un centre salut o hospital, activar un pla en el local i localitzar com més prompte millor al possible agressor.

A més, la Conselleria de Sanitat ha comunicat que actualitzarà el Protocol d'atenció integral, sanitària i judicial a víctimes d'agressions sexuals de la Comunitat Valenciana per a incloure un apartat específic de l'atenció a les víctimes de submissió química a través de burxades.

Què és i com actuar si pateixes una burxada?

La burxada, un nou mètode de submissió química, consisteix a administrar, mitjançant una xeringa, substàncies com Benzodiazepinas, Ketamina o Èxtasi Líquid (GHB) per a aconseguir la submissió de la víctima, especialment per a cometre agressions sexuals o robatoris.

Els símptomes són picor en la zona de la burxada, somnolència, marejos, nàusees o vòmits, pèrdua de vista i olfacte, i desorientació.

En cas d'haver sigut víctima d'una burxada, es recomana acudir el més ràpid possible a l'hospital perquè activen el protocol i atenguen la víctima.

Pujar