elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

La selectivitat valenciana pregunta sobre el ventre de lloguer d'Ana Obregón

La selectivitat valenciana pregunta sobre el ventre de lloguer d'Ana Obregón
  • Els 23.000 alumnes que s'enfronten a la PAU han hagut de reflexionar sobre la gestació subrogada a través de la polèmica recent pel cas de l'actriu espanyola

Uns 23.000 estudiants valencians s'enfronten aquests dies als exàmens més importants per determinar el seu futur professional: les Proves d'Accés a la Universitat que examinen els joves en les matèries que porten estudiant aquests dos darrers anys. Aquest dimecres era el torn de Castellà i Anglès així com diverses optatives a la vesprada.

A l'examen de castellà d'aquest matí s'ha colat la polèmica del ventre de lloguer d'Ana Obregón en un editorial d'El País que aborda com la gestació subrogada va tornar a la palestra arran del naixement de la filla d'Álex Lequio. Sobre aquest text se'ls ha formulat als alumnes preguntes en dos apartats diferenciats: anàlisi de text que compta fins a quatre punts, i diversos exercicis sobre coneixement de la llengua i educació literària, que val fins a sis punts.

L'editorial parla sobre el conflicte ètic i moral de la gestació subrogada i s'hi pot llegir el següent: “La qüestió és que la seua legalització comporta sempre una mercantilització del procés reproductiu i una explotació inacceptable del cos de la dona. Els casos de gestació subrogada altruista són testimonials i, per contra, es genera un comerç de nadons a la carta i un gran negoci d'intermediació. En la immensa majoria dels casos, les gestants són dones pobres que troben en la cessió de la seva capacitat reproductiva una font d'ingressos”.

Els alumnes han hagut de respondre, entre altres qüestions, a si “Caldria autoritzar-se la gestació subrogada a Espanya?”, una pregunta que alguns han qualificat de massa política encara que, en qualsevol cas, els examinadors no avaluen segons si la resposta és a favor o en contra, sinó sobre la base del coneixement del llenguatge.

L'editorial conclou parlant de la 'banalització del procés' i del dret del xiquet per sobre del desig de la mare: “En el cas dels ventres de lloguer s'ha caminat a una banalització de la tècnica, amb cada cop més casos de models , famosos o rics només recorren a un ventre de lloguer per conveniència professional o per preservar el seu cos dels efectes d'un embaràs La maternitat o la paternitat poden ser un desig legítim, però no prevalen sobre el dret del xiquet concebut ni sobre els drets humans de les dones”.


Després d´aquest examen, els alumnes han hagut d´examinar-se d´anglès i aquest dimecres a la vesprada és el torn de les optatives de Química, Disseny i Història de la Filosofia i de Dibuix Tècnic, Geologia i Geografia.

Dijous començarà a les 9.30 hores amb les proves de Matemàtiques, Llatí i Fonaments de l´Art i continuarà a les 11.45 hores amb l´examen de Matemàtiques Aplicades. La jornada finalitzarà a les 15.30 hores amb els exàmens de Grec, Arts Escèniques, Alemany, Francès i Italià.

Cal ressaltar que el 98% dels estudiants de la Comunitat Valenciana aprova les PAU i la nota d'accés serà la mitjana ponderada, resultat d'aplicar un 60% per a la qualificació final de Batxillerat i el 40% per a la nota de la fase obligatòria de la PAU. A més a més, amb la fase voluntària, es pot arribar a obtenir un altre 40%, procedent de les dues assignatures amb millors resultats d'aquesta fase.

Pujar