Castellano

D'infermera escolar a àngel de la guarda d'un xiquet de Segorbe

D'infermera escolar a àngel de la guarda d'un xiquet de Segorbe
  • La infermera escolar es bolca en la malaltia del xicotet Fran i és línia d'enllaç entre el centre de salut segorbino i l'hospital La Fe

L'inici de curs 2020-2021 va ser, sens dubte, el més difícil que recorden docents i famílies. Els xiquets tornaven a les classes després de mesos de confinaments, classes virtuals i un estiu atípic marcat per la pandèmia.

Mentre es lluitava contra la pandèmia, a un xiquet de 6 anys de Segorbe li van diagnosticar hemofília, una malaltia que ha condicionat la seua vida i la de la seua família. Però Fran, com es diu el xicotet, es va trobar amb un àngel de la guarda: la infermera escolar del centre, Patricia Viñas.

Els seus pares, Paco i Sole, reconeixen sentir una gran tranquil·litat al saber que una professional està a la disposició del seu fill, educant-li en salut, permetent-li portar una vida plena, com qualsevol altre company, sense que la malaltia li condicione.

El diagnòstic hemofília va ser un colp molt dur, explica la família. Es tracta d'una malaltia poc comuna, que exigeix un tractament i seguiment rigorós, i que els obliga periòdicament a desplaçar-se a l'Hospital de la Fe de València, on la unitat d'Hematologia tracta el cas. La família ha estat bolcada en Fran des de l'inici, a tractar de normalitzar la situació i oferir-li la possibilitat de gaudir de la vida com un xiquet de la seua edat, sense que li condicione en el seu dia a dia, encara que sent conscients dels riscos que existeixen.

L'equip directiu i docent del Col·legi Seminari, tal com recorda Paco, es van bolcar amb la família, oferint tots els recursos, materials i humans, i fins i tot, formant a docents en aquesta malaltia. En definitiva, tal com expliquen els pares, des que va començar el col·legi Fran, el centre ha tractat per tots els mitjans que la vida del xicotet no siga diferent a la de qualsevol altre xiquet.

La família de Fran va acollir amb entusiasme que el col·legi incorporara una infermera escolar el passat curs acadèmic. La relació de la família amb Patricia Viñas és molt estreta. A l'ésser una malaltia poc freqüent, la infermera escolar ha conegut l'hemofília i el seu tractament al costat de la família del xicotet.

Almenys tres vegades per setmana Fran ha d'injectar-se la seua medicació. Normalment, l'administren els seus pares a casa, encara que ara el col·legi disposa de dosi perquè la infermera escolar el puga fer també des d'allí. Patricia Viñas, a més, és un enllaç directe amb els sanitaris del centre de salut de Segorbe i de l'Hospital de la Fe. Està pendent que Fran, com la resta d'alumnes, puga portar una vida saludable i plena, i conseqüentment que els seus pares senten la tranquil·litat de saber que el seu fill no està en risc.

Tal com ha recordat Patricia Viñas, de moment, la Infermeria Escolar no és obligatòria en els centres educatius ordinaris, la qual cosa afecta el fet que únicament ajuntaments compromesos amb aquest servei dediquen una partida pressupostària a aquesta qüestió, com és el cas de Segorbe.

Els pares de Fran expliquen que la situació sanitària hauria de servir per a posar en valor l'educació en salut i reivindicar el servei d'Infermeria Escolar, que considera una inversió de futur i que, a més, permet a xiquets com Fran portar una vida plena.

La nova normalitat suposava rigorosos protocols de seguretat i higiene. I en el cas del Col·legi Seminari de Segorbe, aquesta volta a la normalitat no va ser tan difícil com en altres llocs. Patricia Viñas, infermera escolar d'aquest centre, va preparar el protocol de tornada al col·legi.

La infermera escolar és una professional centrada en oferir assistència sanitària i a educar per a la salut en el propi centre. Tal com detalla Patricia Viñas, les famílies de manera reiterada en els últims mesos han mostrat el seu agraïment al centre per oferir un servei en el qual un professional vela per la salut i el benestar dels seus fills i filles i els educa en salut.

Pujar