Castellano

L'Entrada de Bous i Cavalls de Segorbe ja té la seua tesi doctoral

L'Entrada de Bous i Cavalls de Segorbe ja té la seua tesi doctoral
  • La veterinària segorbina Mª Jesús Gamón Ovejero va obtindre un excel·lent Cum laude

D'interés turístic internacional, Bé d'Interés Cultural i ara protagonista d'una tesi doctoral: l'Entrada de Bous i Cavalls de Segorbe crida l'atenció per la singularitat d'esta festa.
La festa de l'Entrada de Bous i Cavalls es remunta al segle XIV i se celebra la segona setmana de setembre a les 14.00 hores.

És una carrera molt ràpida, dura poc més d'un minut on hi ha un respecte absolut pels animals. Participen sis bous i al voltant d'una dotzena de cavalls guiats per experts genets que canalitzen el ramat al llarg del carrer principal de la població, carrer Colón, plena de gom a gom de gent expectant de veure passar el ramat.

Sense barreres als carrers adjacents, és el públic, que abarrota el carrer, qui obri i tanca el passe al ramat produint un espectacle màgic i únic en el món, per alguna cosa, l'Entrada de Bous i Cavalls de Segorbe, ha sigut declarada Festa d'Interés Turístic Internacional al desembre de 2005 i al febrer del 2011 Bé d'Interés Cultural.

Tesi doctoral

Dissabte que ve 20 d'abril, a les 19.00 hores, el Teatre Serrà de Segorbe serà l'escenari de la presentació de la conclusions de la tesi doctoral de la veterinària segorbina, Mª Jesús Gamón Ovejero. El seu treball, titulat “Els bous al carrer protagonistes en la Setmana de Bous de Segorbe: caracterització i importància”, oferix una anàlisi exhaustiva de les festivitats taurines del municipi.

La tesi, que va ser dirigida pels professors Don Joan Seva Alcaraz i Don José Manuel Sanes Vargas de la Universitat de Múrcia, va ser qualificada com a Excel·lent Cum laude el passat 10 de novembre. En ella, la seua autora ha traçat un panorama extens de la celebració taurina de la capital de l'Alt Palància, examinant la seua evolució històrica i proporcionant una anàlisi zootècnica dels animals dels caps de bestiar i equins que participen en l'Entrada de Bous i Cavalls, avaluant tant el seu desenvolupament genètic com el seu paper dins de la festivitat. A més, ha abordat la legislació dels festejos taurins, la importància de la intervenció veterinària, i ha perfilat tant als assistents com a les comissions de bous i les penyes taurines, destacant la seua rellevància social i econòmica a la comarca.

L'acte comptarà amb les intervencions de Mª Jesús Gamón Ovejero, autora de la tesi; Mª Carmen Climent, alcaldessa de Segorbe; Ricardo Pascual, regidor de Festes; i Rafael Calvo, exalcalde de Segorbe entre 1995 i 2015, qui va contribuir a la declaració de l'Entrada de Bous i Cavalls com a festa d'interés turístic internacional.

Pujar