Castellano

Així es viu l'Entrada de Bous i Cavalls de Segorbe

Així es viu l'Entrada de Bous i Cavalls de Segorbe
  • Durant tota aquesta setmana se celebra aquesta festa declarada d'Interès Turístic Internacional que atrau a centenars de milers de persones a la localitat castellonenca

MÉS FOTOS
Així es viu l'Entrada de Bous i Cavalls de Segorbe - (foto 2)
Així es viu l'Entrada de Bous i Cavalls de Segorbe - (foto 3)

Es la una i mitja de la vesprada en el carrer Colón de Segorbe i a penes cap una agulla. Centenars de persones abarroten cada espai d'aquest cèntric carrer per a assistir a un dels esdeveniments, potser, més sorprenents i imponents a la Comunitat Valenciana.

I és que, molt prop de casa, a l'interior de Castelló, tenim un espectacle únic en el món. L'Entrada de Bous i Cavalls de Segorbe, la primera referència dels quals data ni més ni menys que de 1386, és una emocionant escena en la qual els genets guien, amb una destresa quasi màgica, a una rajada de bous al llarg d'un estret carrer abarrotat de gent.

Sis bous, tretze genets, 500 metres i uns segons. Sense barreres entre animal i persona i de forma fugaç, es crea una simbiosi entre genets, animals i els milers d'espectadors que abarroten el carrer Colón. Un espectacle que no en va està declarat Festa d'Interès Turístic Internacional.

Des d'aquest dilluns i durant tota la setmana, Segorbe està celebrant les set Entrades de Bous i Cavalls de 2018. El so de la carcassa marca l'inici d'aquesta carrera en la qual tretze genets a lloms dels seus cavalls i proveïts d'una fina vara de latonero, guien a sis bous braus. Cal destacar enguany la incorporació de dos nous genets participants en l'Entrada: Pablo Fortea Calás i José Luis Lara Garrido.

Així, xiquets, adults, veïns i visitants gaudeixen d'aquest espectacle únic en el món. A més, cal destacar que encara que l'Entrada dura a penes un minut, la jornada comença ben d'hora amb una sèrie de moments que marquen aquesta tradició i que es converteixen en indispensables: Ja a les onze del matí, els pastors obrin les portes del corral, situat prop del riu Palància, perquè els animals puguen pastar i beure plàcidament. Una hora després s'efectua la "Tria" o selecció dels caps de bestiar que van a córrer la "Entrada".

Un altre dels moments especials es produeix sobre la una de la vesprada, quan el bestiar és conduït a peu ascendint el camí del Rialé fins a trobar la muralla a l'altura de la plaça de l'Ángel i arribar a la plaça de les Fondes, al costat de l'aqüeducte. Ja a les dues, els caballistas es reuneixen amb els caps de bestiar en la plaça de les Fondes, tancant a aquestes dins d'una formació romboïdal de protecció per a iniciar a continuació la carrera pel carrer Colón.

No ens oblidem que, una vegada passada l'Entrada, els caballistes pugen pel mateix recorregut per a ser ovacionats pel públic i viure un autèntic bany de multituds.

Pujar