elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

Saturació de l'atenció primària valenciana per la pandèmia: "Anirà a pitjor"

Saturació de l'atenció primària valenciana per la pandèmia: "Anirà a pitjor"
  • Els sindicats creuen que és insuficient la xifra de 7.300 nomenaments de personal per a cobrir torns de vacances

Davant la situació catastròfica d'augment de casos positius en coronavirus, majoritàriament en la població més jove, amb més de 1.800 nous contagis ahir en la Comunitat Valenciana i una xifra que supera ja les 13.000 persones valencianes contagiades actualment, el president de la Generalitat, Ximo Puig, ha assegurat el personal sanitari es veurà reforçat en aquesta “ona jove” amb augment en personal en les àrees més necessàries.

Ximo Puig declara que s'afegirà a la sanitat valenciana 7.300 nous contractes del Pla de Vacances i de reforç d'estiu, dels quals prop de 2.000 es destinaran als centres d'atenció primària. Malgrat això, la Central Sindical Independent i de Funcionaris (CSIF) alerta que és insuficient aqueix reforç de plantilles sanitàries per a cobrir els torns de vacances i assenyala que fer únicament 7.300 nomenaments de reforç per a cobrir els torns de 60.000 professionals, més els dies de descans que corresponen als contractats contra el covid, deixa la majoria de places sense substituir.

CSIF lamenta que la falta de planificació de Conselleria, que “va per darrere del virus i està arribant sempre tard”, provoca que es tanquen sales d'hospitalització o es paralitzen intervencions quirúrgiques no urgents en lloc d'aprofitar aquests mesos estivals per a recuperar part del retard en els quiròfans. De la mateixa manera adverteix que l'escassetat de reforços provoca que moltes places no queden cobertes i que s'incremente la càrrega de treball per als professionals, ja que realitzen també la labor dels seus companys que estan de vacances.

El President també va anunciar un reforç en l'Atenció Primària, ja que és el departament de salut que més de treball té perquè els positius en coronavirus presenten símptomes lleus i congestionen els centres de salut.

“Contractarem a 450 rastrejadors per a reforçar el seguiment dels casos i alleujar la càrrega de treball dels equips d'atenció primària”, va exposar Puig. A més, s'incorporaran 50 rastrejadors de l'Exèrcit i es fixaran dispositius centralitzats de testatge per a descongestionar els centres de salut. A més s'han renovat 6.053 contractes Covid, dels quals 2.146 són d'atenció primària. “Tot el personal d'infermeria, 900 professionals, ha sigut renovat”, declara el President.

Davant això, el sindicat subratlla la necessitat de crear 4.500 places estructurals en Atenció Primària “per a poder dur a terme l'assistència amb la qualitat adequada”. Aqueixes manques en Atenció Primària deriven en un increment de la saturació hospitalària, ja que molts pacients acudeixen directament a Urgències.

CSIF insisteix a Conselleria en un reforç immediat de personal i en una anàlisi detallada de les necessitats. Referent a això subratlla com a imprescindible la creació de 11.000 places estructurals, entre primària i hospitalària, per a afrontar la demanda d'atenció sanitària. En aquesta línia avisa que “la situació s'agreujarà en un futur pròxim perquè hi haurà un 30% de jubilacions de professionals”.

Pujar