elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

Sagunt reuneix part del patrimoni de la Diputació de València en l'exposició ‘Memòria de la Modernitat’

Sagunt reuneix part del patrimoni de la Diputació de València en l'exposició ‘Memòria de la Modernitat’
    MÉS FOTOS
    Sagunt reuneix part del patrimoni de la Diputació de València en l'exposició ‘Memòria de la Modernitat’ - (foto 2)
    Sagunt reuneix part del patrimoni de la Diputació de València en l'exposició ‘Memòria de la Modernitat’ - (foto 3)
    Sagunt reuneix part del patrimoni de la Diputació de València en l'exposició ‘Memòria de la Modernitat’ - (foto 4)

    Sagunt reunirà part del patrimoni de la Diputació de València en l'exposició 'Memòria de la Modernitat'. Esta mostra itinerant, que s'oferirà a la Sala Glorieta de la Fundació Bancaixa a partir del pròxim dilluns 11 de març, reunix una part del tresor artístic de la Diputació, en total una selecció de 62 obres. Dilluns que ve a les 20 hores es podrà gaudir d'una visita guiada a aquesta mostra, organitzada pel comissariat de l'exposició.

    L'exposició itinerant 'Memòria de la Modernitat' farà escala a Sagunt a partir del pròxim dilluns 11 de març. La mostra, que acosta a les comarques valencianes el ric patrimoni de la corporació provincial, podrà visitar-se fins al 14 de juliol a la Sala Glorieta de la Fundació Bancaixa, situada en la plaça Cronista Chabret. Esta és la segona exposició que es realitza gràcies als convenis subscrits entre l'Ajuntament, la Diputació de València i la Fundació Bancaixa.

    El regidor de Cultura, José Manuel Tarazona, ha declarat que "és un autèntic privilegi tenir a Sagunt una exposició com 'Memòria de la Modernitat' d'una extraordinària qualitat. Una de les millors exposicions que ha pogut passar per Sagunt en molt de temps, per la qualitat de les obres i el renom dels autors i autores de les obres pictòriques, com Sorolla, Ribalta Pinazo, Francesc Domingo o l'autora local Isabel Tristan que podrien estar penjades en les principals pinacoteques del món".

    Així mateix, Tarazona ha donat les gràcies "a la Fundació Bancaixa per la col·laboració i el conveni subscrit i per descomptat a la Diputació de València. Les tres institucions hem fet un esforç considerable per a situar Sagunt com a Capital Cultural València en l'avantguarda de la Cultura en el territori valencià com a Capital Cultural".

    La mostra inclourà, com a novetats destacades, entre d'altres, El último día de Sagunto de Francesc Domingo, destacat pintor del segle XIX que va exercir influència sobre artistes com Joaquín Sorolla o Ignacio Pinazo, i un dels primers pensionats per la Diputació. Esta peça de 1869, en la qual s'aprecien les seues innovacions en matèria de llum i color, recorda el Sagunt romà i la seua destrucció després de huit mesos assetjada per part de les tropes cartagineses dirigides per Anníbal.

    Una altra de les novetats destacades, que també s'inspira en l'època romana, és Sueño sobre las ruinas de Sagunto (1953), d'Agustí Albalat. L'artista es va convertir en un referent en l'experimentació informalista. En esta peça va començar a canviar el paisatgisme realista i sintètic que no desentonava amb la tradició valenciana pel formalisme geomètric. El paisatge per a Albalat és un camp d'experimentació pictòrica orientat cap a la puresa i la simplificació de les formes.

    Cuento de invierno, d'Isabel Tristán, és un altre dels quadres més rellevants dels que podran gaudir els qui visiten esta exposició. L'artista introduïx en la seua obra el postminimalisme que explora les possibilitats de la bidimensionalitat. Esta peça de 1994 és una elegia de les possibilitats pictòriques, on destaca la seua gran sensibilitat cromàtica que es plasma en propostes abstractes, amb les quals aconseguix un gran equilibri entre espai, geometria i color. Les seues obres remeten a imatges enigmàtiques que freguen el surrealisme.

    En este repertori també es distingix la incorporació de Juan a la mesa, de Victoria Civera. En esta peça de 1983 l'artista del Port de Sagunt proposa un estudi pictòric que s'interna en un món circular, que s'embolica en una interpretació de l'home vitruvià. Amb una àmplia gamma de suports, Civera treballa amb una pinzellada expressionista que recorda els grattage de Munch i el surrealisme. Amb això aconseguix una nova exaltació de la pintura figurativa que havia sigut destronada en la dècada anterior.

    La mostra de Sagunt reunirà fins a quatre quadres de Sorolla, com El Palleter. Un d'Ignacio Pinazo Camarlench, El guardavías; de Equipo Crónica, Escuela de París; de Francisco Ribalta, El cristo crucificado con la Virgen María y San Juan; o de Vicent López, Retrato del Arzobispo de València Francisco Ximénez del Río, entre altres quadres rellevants.

    'Memòria de la Modernitat' es complementa amb una sèrie d'activitats paral·leles gratuïtes, com a visites guiades, taules redones, diàlegs amb les obres o tallers didàctics familiars i escolars, així com visites comarcals per a acostar l'art a tota la comarca del Camp de Morvedre.

    Des que va obrir les seues portes a Requena i després de visitar Alzira, Gandia i Ontinyent, més de 47.000 persones han pogut gaudir de les joies artístiques de la Diputació amb esta mostra que proposa un recorregut per la història de l'art valencià des del gòtic fins a l'actualitat, a través d'una variada selecció d'obres dels fons artístics de la corporació provincial, que compta amb més de 4.500 creacions artístiques entre pintures, dibuixos, escultures i gravats.

    Pujar