18 de setembre de 2020 18/9/20

El festival internacional Percumon sonarà per quart any en la seua edició més feminista

El festival internacional Percumon sonarà per quart any en la seua edició més feminista - (foto 1)
  • El festival de percussió comptarà amb participants vinguts de Nova York, França, l'Argentina i Alemanya i se desenvoluparà del 7 al 9 de juny

La quarta edició del Festival Internacional de Percussió Percumon arribarà a Sagunt i al Port de Sagunt el 7, 8 i 9 de juny. Comptarà amb una gran desfilada de batucada, exposicions, tallers i una sèrie de concerts amb bandes com Ayom, Koniré i Cafundó, que actuaran en directe fins a les 3 hores; a més de l'exhibició de Green Gos. El festival compta amb la col·laboració de les regidories de Joventut, Cultura i Turisme de l'Ajuntament de Sagunt i de la Conselleria d'Educació, Investigació, Cultura i Esport, així com del festival Rototom Sunsplash, Contemporània Europa i Onda Cero.  

Entre les novetats d'esta edició, els organitzadors han destacat que el festival Rototom en col·laboració amb Percumon entregarà un premi de 1.000 euros per a donar suport al millor projecte social que promoga una batucada. A més, el festival promourà accions per a donar suport econòmicament al bloco femení Didá, compost, per primera vegada, per 100% dones del barri de Pelourinho (Salvador de Bahia, el Brasil).

El festival obrirà les seues portes el divendres 7 de juny a les 11 hores i es farà lliurament de les acreditacions. A les 19.30 hores començarà l'espectacle amb la desfilada de Punkadeira fins al Teatre Romà, on tindrà lloc a les 20.30 hores el concurs de batucades, els premis del qual entregarà Contemporània Europa, i exhibicions, participarà Madame Baiao, Projecte Raízes + Cor A tempo, Cafundó (bloco) yewandé & yemanjá i el grup de capoeiracandeias. Finalment, a les 23.30 hores es realitzarà una festa amb DJ en Port Oci.

El dissabte 8 a les 10 hores tindrà lloc el taller ‘Dansa per a orishas’, per Adriana Portela (Bloco afro Didá), qui també oferirà el taller Samba Reggae a les 11 hores, per al qual s'espera una participació de 800 persones. Tots dos tallers es realitzaran en la plaça de la Concòrdia. Al mateix temps Ynesica & Allison Ab oferiran diversos tallers infantils per als més xicotets, en l'avinguda Mediterrani.

Després del menjar de les 14 hores, la següent activitat serà el documental ‘Diaspora da cultura percusiva da Bahia’ que tindrà una taula redona amb Albert Llobell, responsable del film, i Adriana Portela. Continuarà el festival amb la gran desfilada de batucades de tot el món, a les 19.30 h en l'avinguda Mediterrani i gratuït. Després del sopar de les 22 hores, a les 23 hores es realitzaran els concerts de Ayom, Koniré, Cafundó i l'exhibició Green Gos, en la plaça de la Concòrdia. I després, a les 3 hores, festa amb DJ en Port Oci, amb entrada també gratuïta.

El diumenge 9 a les 10 hores Ezequiel Szusterman i el seu grup de percussió Cafundó impartiran el taller ‘Coreografía y levantamiento de surdo’ i Ezequiel Szusterman repetix a les 11 hores amb el taller ‘Samba Reggae’, en la plaça de la Concòrdia. A la mateixa hora, però en l'avinguda Mediterrani, Ynesica & Allison Ab tornaran a fer tallers infantils.

A les 13.30 h tindrà lloc el street stage, amb exhibicions d'escoles i grups al carrer, en la plaça de la Concòrdia i amb assistència gratuïta. Després del menjar de les 14 hores, tindrà lloc la cloenda del festival a les 16 hores.

L'abonament complet per al festival té un preu de 35 euros. També hi ha disponible un abonament infantil per 20 euros per a xiquets i xiquetes de fins a 11 anys que inclou tallers, zona d'acampada, entrada al teatre romà i samarreta. El preu de l'entrada per a les activitats en el Teatre Romà és de 8 euros i gratis per als menors de 5 anys.

Des de l'organització del festival, Fede Rich, director de Percumon, i José Ramón Merino, responsable d'administració general, han presentat les novetats d'enguany al costat del regidor en funcions de Joventut, Guillermo Sampedro; la regidora en funcions de Turisme, Natalia Antonino i la regidora en funcions de Festes, Asun Moll, que ha assistit en representació del regidor en funcions de Cultura, José Manuel Tarazona.

Així, el director del festival ha afirmat que en esta edició s'ha fomentat la participació de molts blocs femenins per a ser un “altaveu” d'esta problemàtica de hui dia. “Hem aconseguit que Percumon en quatre anys s'haja convertit en un festival referent a Espanya i Europa. I, quant al tema de la internacionalitat, tenim batucades enguany de Nova York, França, l'Argentina i Alemanya. A més, vénen quasi 200 persones de manera independent que pertanyen a batucades de tot el món”, ha afirmat Rich.

Sampedro ha indicat que Percumon és “un dels festivals amb grans atractius quant a esdeveniments socioculturals es referix d'esta ciutat, i s'ha posat en l'àmbit d'altres grans esdeveniments que té el municipi com Sagunt a Escena, el Festival de Comic Splash o, fins i tot, els Ludi i ho ha fet en qüestió de quatre anys”.

“És un festival familiar, amb poc pressupost, però amb repercussió de tota mena, econòmica, cultural, etc. Un festival que naix des de la modèstia però que a poc a poc s'ha anat consolidant en el temps fins a convertir-se en una de les referències en l'àmbit espanyol i europeu. Està dirigit tant per a experts com no experts i, sobretot, té multiactividad des de tallers, concursos, activitats fins a concerts, entre altres”, ha manifestat el regidor en funcions.

Antonino ha apuntat que el “departament de Turisme no podia faltar en el suport a l'esdeveniment de Percumon, s'ha col·laborat des de la promoció i la difusió d'este esdeveniment. Percumon és un producte turístic cultural i musical consolidat. Forma part també d'eixe referent. Per això, som referent de Producte Turístic Cultural; la ciutat de Sagunt sempre ha destacat, a més de per les seues platges i patrimoni, per eixe producte turístic cultural i Percumon és dels quals enriquix eixa part cultural de Sagunt”.

Per altra bandat, Asun Moll ha destacat que s'ha treballat molt en este festival. “Percumon és cultura. Sagunt és un referent associatiu i són les associacions les que fan les propostes a l'Ajuntament per a portar els projectes avant, des del grup de batucada de Sagunt han portat este projecte avant durant quatre anys, reforçats pels departaments de Joventut, de Turisme i de Cultura. Això és el que ha fet el govern actual i el que esperem que faça el que vinga”.

Pujar