elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

El Ple aprova sol·licitar que es restablisca la subscripció del conveni de la Seguretat Social dels cuidadors/es no professionals de persones en situación de dependència

    El Ple municipal de l'Ajuntament de Sagunt va aprovar en l'última sessió ordinària la proposta de sol·licitar que es restablisca, donant per a açò l'impuls normatiu necessari, l'obligatòria subscripció del conveni especial de la Seguretat Social dels cuidadors/as no professionals de persones en situació de dependència, així com l'ingrés de la seua corresponent cotització a càrrec exclusiu de l'Estat. La ponent, Natalia Antonino, va ser l'encarregada de presentar la moció del PSPV-PSOE que finalment es va aprovar per unanimitat.

    Amb esta moció també es requerix recuperar els nivells de finançament de la Llei de la Dependència per part dels Pressupostos Generals de l'Estat, previs a les retallades del 2012, a més d'augmentar el finançament de la Llei de la Dependència i complir així la llei que preveia l'obligatorietat de finançar el Sistema d'Autonomia i Atenció a la Dependència a parts iguals (50%), per part de cadascuna de les administracions, govern central i comunitats autònomes.

    Un altre dels acords és promoure un pacte d'estat per la Llei de la Dependència i els Servicis Socials amb les Comunitats Autònomes, les organitzacions del tercer sector, les plataformes d'afectats, familiars, usuaris i tots els grups polítics per a actualitzar, enfortir i millorar les prestacions i servicis de manera equitativa i sostenible en tot el territori nacional.

    Finalment, a proposta del Partit Popular, entre les demandes acordades pel ple es demana a la Generalitat que, després de la delegació de competències, es puga acompanyar d'un major esforç inversor en mesures de planificació i gestió i que vindria a sol·licitar l'increment de la subvenció en concepte de personal de servicis socials, tant tècnica com a administrativa, per a poder atendre les funcions que han trasferit els ajuntaments en matèria de dependència i renda valenciana d'inclusió social, tant en l'àmbit d'enregistrament de dades com de valoració del grau de dependència en atenció al creixement exponencial pel que fa a altres exercicis de la demanda que es produïx en estos moments.

    Els motius pels quals es pretén arribar a estos acords, segons arreplega la moció, és que les plataformes en defensa de la Llei de Dependència de la Comunitat Valenciana estan reivindicant la recuperació de drets per als cuidadors i cuidadores no professionals de persones en situació de dependència, dirigint-se als grups polítics a fi que mostren el seu suport a esta reivindicació davant el govern d'Espanya.

    Així, cal destacar que, l'estructura familiar com a suport i marc d'atenció i cures està reconeguda jurídicament en la Llei 39/2006, de 14 de desembre, de Promoció de l'Autonomia personal i Atenció a les persones en situació de Dependència (LPAAD). Esta norma reconeix entre les prestacions econòmiques del catàleg, la prestació econòmica per a cures en l'entorn familiar i suport a cuidadors/as no professionals, comunament denominada ajuda al cuidador/a no professional o informal. Malgrat tractar-se d'una figura excepcional, des del moment en què es va aprovar la Llei es va regular, per primera vegada en la legislació, una protecció específica d'estes cures.

    Este reconeixement, continua la proposta, contrasta a priori amb el que clarament sembla ser l'objectiu final de la Llei, que no és un altre que establir un model professionalitzat de prestació de servicis a través de la seia comanda a una xarxa de servicis públics o concertats. És important destacar la importància que en l'actualitat representa la cura de la persona depenent en l'entorn familiar, per açò, este recurs s'ha convertit, en un destacat nombre de situacions, en una de les solucions més demandades pels beneficiaris/es de les prestacions del sistema.

    En arreplegar en la Llei esta cobertura social el legislador va pretendre donar als cuidadors/es no professionals dins de l'entorn familiar una atenció particularitzada que, fins al moment, es trobava òrfena d'una protecció específica per part de les normes de la Seguretat Social. I, en este sentit, es va articular el seu corresponent reflex en este àmbit amb la finalitat de dispensar una certa acció protectora dels que es dediquen de manera no professional a estes tasques, per la qual cosa els cuidadors havien d'incloure's en el Règim General de la Seguretat Social i hi van quedar així incorporats.

    No obstant això, com a mesura d'ajust, a partir de l'entrada en vigor del Reial Decret Llei 20/2012, es va disposar que el conveni especial regulat en el Reial Decret 615/2007, d'11 de maig, tindria, per als cuidadors/es no professionals, caràcter voluntari i les cotitzacions a la Seguretat Social per este conveni especial serien a càrrec exclusivament del subscriptor del mateix a partir del 01/01/2013, amb un règim transitori per als ja existents des de l'1 de setembre fins al 31 de desembre de 2012. Els efectes van ser devastadors. Segons dades de la TGSS (llistat de moviments d'alta i baixa dels cuidadors/as no professionals) es va passar de 179.829 cuidadors/as amb cobertura en 31 de juliol de 2012 a 23.933 a data 31 de desembre de 2012.

    Tal com explica la proposta, l'«expulsió» d'esta cobertura, convertint el conveni especial amb la Seguretat Social de subscripció obligatòria en voluntària, va suposar un dels punts de reculada en l'aplicació de la LPAAD més controvertit, per la qual cosa havia de replantejar-se reprendre esta obligatorietat i l'abonament de les cotitzacions a càrrec de l'Estat, partint d'un doble enfocament: la recuperació dels drets ja conquistats i perquè des d'un punt de vista econòmico-social suposa reconéixer amb efectes pràctics la funció dels cuidadors i cuidadores en l'entorn familiar del dependent i constituïx una merescuda contraprestació a la tasca que realitzen.

    La moció també assenyala l'impacte negatiu de gènere en el cas de les dones, que tradicionalment han anat assumint el rol de cuidadora en les societats mediterrànies i llatines i han resultat les grans desprotegides per esta mesura. Segons dades de l'IMSERSO, a 30 de setembre de 2017, de les 8.727 altes en el conveni especial de cuidadors/as no professionals de persones en situació de dependència, 7.746 són dones i només 981 són hómens.

    Entre les modificacions que s'han dut a terme respecte a la Llei de Dependència, estava el canvi en la regulació del conveni especial en el sistema de la Seguretat Social dels cuidadors/es no professionals de les persones en situació de dependència, la qual va afectar unes 180.000 persones que tenien subscrit el conveni especial, de les quals, el 93% són dones.

    Pujar