elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

El ple aprova una moció per a donar suport i defensar la sanitat pública

El ple aprova una moció per a donar suport i defensar la sanitat pública
  • Se sol·licita també l'augment dels pressupostos públics destinats a este objectiu i de promoure l'estudi de reformes que permeten assegurar una adequada planificació estratégica

El ple ordinari de l'Ajuntament de Sagunt ha aprovat la moció presentada pel grup municipal Compromís, que dóna suport i defensa la sanitat pública, ja que segons el text aprovat, l'actual crisi sanitària actual provocada per la COVID-19 ha fet visible com les retallades i les privatitzacions en el sector sanitari poden provocar efectes devastadors davant esta situació especial. Així mateix, la moció ha destacat com els servicis públics i la força de les institucions que els sustenten són la major garantia per als drets de la ciutadania.

Esta proposta, defensada pel regidor Pepe Gil, va ser aprovada amb els vots a favor de PSOE, Compromís i EU i en contra de PP, Ciutadans i VOX.

El text aprovat contempla sis acords que van encaminats a millorar l'estat i funcionament de la sanitat pública. En el primer d'ells, el ple ha expressat el seu suport polític, des de l'Ajuntament de Sagunt, al model de servici públic de salut universal i de qualitat, a més del compromís d'augmentar els pressupostos públics destinats a este objectiu i de promoure l'estudi de reformes que permeten assegurar una adequada planificació estratègica basada en l'evidència científica i el compliment dels principis d'equitat.

En un segon acord el text aprovat proposa una reforma constitucional que atorgue el dret a la salut en la seua plena i màxima rellevància. Per això, segons s'explica convé situar en la secció 1a del capítol II, del títol I el dret a la salut i el reconeixement de l'assistència universal. Així mateix, un altre dels acords és la petició d'una reforma legislativa per a garantir la inversió a la investigació sanitària.

En la mateixa línia, en el quart dels acords, la moció insta a donar suport a la Generalitat en el procediment administratiu corresponent per a comunicar a l'empresa concessionària, que en l'actualitat gestiona el Departament de Salut 22 de Torrevella, la finalització del contracte d'acord amb l'expedient de contractació 87/2003.

Els últims acords, cinc i sis, donen suport a les actuacions necessàries per a preparar la recuperació de la gestió pública de tots els departaments de salut valencians en condicions de seguretat jurídica, per a garantir la millor qualitat i condicions tant del personal com de l'atenció sanitària i dóna trasllat de la moció aprovada a la Generalitat Valenciana i el Govern de l'Estat.

Amb tot això, en la seua part expositiva la moció ha destacat l'article 25.1 de la Declaració Universal dels Drets Humans, la Carta Social Europea i la Constitució Espanyola per a garantir a totes les persones el dret a la sanitat, però fa èmfasi, de manera especial, en la necessitat que els marcs de gran consens jurídic han d'actualitzar-se per a blindar els recursos i drets que es deriven de la sanitat pública. Ja que, segons ha explicat el text, en l'última dècada s'han fet modificacions, com el de l'article 135 de la Constitució Espanyola que han donat legitimitat a un descens dels recursos en la sanitat i altres servicis públics com l'educació, en benefici d'un auge privatitzador.

D'altra banda, la moció ha posat en relleu les principals línies d'acció del govern de la Generalitat Valenciana des de l'any 2015, per a la progressiva recuperació de la gestió pública dels diferents servicis sanitaris. Així com han explicat que ho plasma l'acord de govern del Botànic de 2015 al punt 3b: ‘Recuperació del sistema sanitari públic. Auditoria de les concessions administratives i estudi de les vies adequades que permetran la reversió completa’.

Així mateix, la moció ha detallat que la recuperació per a la gestió pública es basa en l'aposta per a prioritzar la qualitat d'atenció a la ciutadania, el control públic i la transparència dels servicis sanitaris i dels recursos públics, enfront d'una gestió privada que ha de rendir comptes a grups inversors i, en este cas pot resultar incompatible amb tot l'anterior. A més, segons s'afirma, estudis comparatius realitzats extrauen resultats pitjors en l'atenció als pacients.

Finalment, la moció també destaca l'acord de Reconstrucció Sanitària, Social i Econòmica per a la pandèmia de la COVID-19 aprovat en Les Corts Valencianes, ja que especifica recuperar la gestió pública de serveis sanitaris (ressonàncies magnètiques, diàlisi, entre altres) i departaments sota les condicions de seguretat jurídica, viabilitat organitzativa i de qualitat del servei, tant per a la ciutadania, com per als treballadors de les concessions.

Pujar