elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

Quins municipis de la Comunitat Valenciana implantaran Zones de Baixes Emissions?

Quins municipis de la Comunitat Valenciana implantaran Zones de Baixes Emissions?
  • 15 ciutats posaran en marxa el sistema de restricció del trànsit en 2022

La Comunitat Valenciana s'apunta a les Zones de Baixes Emissions (ZBE). I és que la creació de ZBE és una exigència de la Comissió Europea, que obliga a implantar-ho abans de 2023 en els municipis de més de 50.000 habitants. Uns plans que podran posar-se en marxa amb l'ajuda del mannà europeu repartit per a eixir de la crisi del coronavirus.

Les tres capitals de província de la Comunitat Valenciana ja han anunciat que posaran en marxa ZBE i ho faran amb l'arribada dels fons europeus, una vegada el Ministeri de Transports, Mobilitat i Agenda Urbana ha fet pública la resolució de concessió d'ajudes a municipis per a la implantació d'aquestes zones.

A més, en la Comunitat Valenciana fins a 15 municipis hauran d'implantar-los. Aquests són, a més de les 3 capitals, Elx, Elda, Torrevieja, Orihuela, Benidorm, Sant Vicent del Raspeig, Alcoi, Vila-real, Torrent, Gandia, Paterna i Sagunt.

Però, què suposen? Les ZBE discriminen l'accés dels vehicles a les ciutats segons siga la seua etiqueta ambiental. Això sí, seran els ajuntaments els qui decidisquen quins cotxes són els que es queden fora d'aquestes zones. A més tenen la potestat de triar l'àrea que restringeixen, que podria ser de només el centre històric o una zona més àmplia.

A més, la nova Llei de Trànsit ha definit sancions de fins a 200 euros per incomplir la normativa d'aquestes ZBE, una falta que es considera greu. En qualsevol cas, els Ajuntaments ja s'han posat a la feina i alguns ja han sigut beneïts amb els fons europeus que sol·licitaven per a posar-les en marxa aquest mateix any 2022.

El mannà europeu

Així, la capital del Túria ha recaptat 35 milions per al conjunt d'actuacions que han presentat, entre la qual destaca la implantació de zones de baixes emissions en el centre urbà i altres actuacions com la construcció de carrils bici, la creació de zones per a vianants o la renovació de la flota de l'EMT.

La idea, segons expliquen des de l'Ajuntament, és que aquesta i altres actuacions en la dècada vinent aconseguisquen que la ciutat siga climàticament neutra per a l'any 2030 i més amable i habitable per a totes els veïns.

També Alacant ha anunciat que ha rebut fins a 2’2 milions d'euros del Pla de Recuperació, Transformació i Resiliència de la Comissió Europea, que contempla la implantació d'aquesta zona d'accés restringit en l'anell de la Gran Via.

Les ajudes per al pla ‘Alacant Baixes Emissions’ són la major ajuda europea rebuda per l'Ajuntament en la seua història, que en total sumen 15 milions d'euros per a adquirir vehicles elèctrics, convertir en zona de vianants carrers o fomentar la mobilitat sostenible a la ciutat.

Castelló, per part seua, ha aconseguit captar 7,8 milions de fons europeus per a implantar el seu ZBE a través dels fons ‘Next Generation’. La implantació d'aquesta zona restringida en el centre de la ciutat, expliquen des de l'Ajuntament, té un pressupost total 10,5 milions d'euros, sent l'aportació municipal de 2,7 milions, el 10% de l'obra.

Segons expliquen des del consistori, inclou canvis com l'adequació de carrers perquè siguen de plataforma única i accions per a reduir les emissions i la contaminació acústica, augmentant l'espai per al vianant, l'ús de bicicletes i els vehicles de mobilitat personal. Un projecte en el qual ja han fet els seus primers passos amb la implantació del sistema de control del trànsit per cambres en la zona d'accés restringit del centre.

A més de les capitals, també han rebut fons europeus per a aquest menester altres ciutats com Alcoi amb 2’7 milions o Elda amb 1’5 milions, i és que cal recordar que hauran d'implantar-lo tots els municipis que superen els 50.000 habitants, com indica la Llei de Canvi Climàtic que desenvolupa la normativa europea.

 

Pujar