elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

150 quilos de fems marins retirats de la Comunitat Valenciana

150 quilos de fems marins retirats de la Comunitat Valenciana
    MÉS FOTOS
    150 quilos de fems marins retirats de la Comunitat Valenciana - (foto 2)
    150 quilos de fems marins retirats de la Comunitat Valenciana - (foto 3)
    150 quilos de fems marins retirats de la Comunitat Valenciana - (foto 4)

    Hui han començat les neteges de fons marins de la Xarxa de Vigilants, emmarcades en el Projecte Allibera. Al llarg del cap de setmana, uns mil voluntaris de tot el país conjuminen esforços per a retirar residus dels fons marins de manera simultània. Enguany, els voluntaris estan posant un especial interés a extraure dels fons marins màscares i guants usats en la prevenció del COVID-19, amb la intenció de fer una crida a la població sobre la necessitat d'impedir que aqueixos residus arriben a la mar, gestionant-los correctament.

    MÉS DE 150 QUILOS DE FEMS MARINS RETIRATS A LA COMUNITAT VALENCIANA

    Hui s'han celebrat les quatre neteja de fons que els Vigilants Marins realitzaran a la Comunitat Valenciana. A Torrevieja (Alacant), els bussejadors voluntaris de C.A.S. BuZeo Torrevieja han intervingut a la Platja dels Bojos i les cales adjacents. En total han participat 30 bussos , 4 Paddle Surf de suport i 7 equips de caracterització en terra. Els residus que més han retirat són sedales, hams i pesos de pesca de plom (altament contaminants), arribant a un total d'uns 30 quilos. Com a anècdota, els voluntaris han trobat una cadira d'escriptori. L'activitat ha comptat amb el suport a nivell local de C.B. *Scubaworld, Zona Zero, Electricitat Jucemar, Bar-cafeteria La xurreria, Objectiu Torrevieja, Ajuntament de Torrevieja, Protecció Civil de Torrevieja, Policia Local de Torrevieja, Next Energia i Pizzeria Bella Ciao.

    Una altra neteja de fons executada hui a la província d'Alacant és la realitzada pel club madrileny *Cristalsub Busseig a la Platja de la Torre de la Perforada, amb la col·laboració de Jo Bussege Bubbles. Malgrat les limitacions per a la participació pel coronavirus i la poca visibilitat en l'aigua, els voluntaris han tret de la mar 34 quilos de residus, entre ells un pneumàtic pràcticament nou i un parell de màscares. Resulta ressenyable que els voluntaris han notat aquesta zona més neta que en ocasions anteriors, probablement a causa del menor impacte del turisme.

    Per part seua, els voluntaris de *Drakkasub, en col·laboració amb Club *Escorpa, *DXT *Nautico, Busseig i Viajes.com, Esports Marí, Club *Surfers Castelló, *Cressi i Taller D´*Imatge, han intervingut a la Platja de *Renega (Orpesa) i la Platja de la Pineda de Castelló de la Plana, zones d'elevat interés ambiental, que sovint pateixen la massificació de visitants. En total, han retirat del medi marí uns 90 quilos de residus: abundants plàstics, restes de xarxes, canonades (una d'elles de més de 3,5 m.), línies de pesca amb hams, etc.

    NETEJA A NIVELL INTERNACIONAL

    Aquests resultats s'integren en la VI Gran Neteja Internacional de Fons Marins, que com cada any es realitza de manera simultània en nombrosos enclavaments del litoral espanyol, als quals en les últimes edicions s'uneixen també alguns punts d'interior en pantans i rius.

    A conseqüència de les mesures de prevenció enfront del coronavirus, enguany s'ha limitat la participació a través dels diferents clubs i s'han organitzat les neteges prenent mesures especials de seguretat. De fet, en aquesta campanya no s'estan fent recollides de residus per platja de manera multitudinària, com en anys anteriors. Encara així, la Xarxa de Vigilants ha aconseguit mobilitzar a uns mil voluntaris, que realitzen les seues actuacions a Andalusia, Astúries, Canàries, Cantàbria, Castella-la Manxa, Catalunya, Comunitat Valenciana, Galícia, Múrcia, País Basc, Ceuta i Melilla. A ells se sumen uns altres de Cap Verd, Colòmbia, el Brasil i el Perú.

    La Gran Neteja Internacional de Fons Marins és factible gràcies a la implicació personal dels més de mil bussejadors que integren la Xarxa de Vigilants Marins. Aquesta Xarxa és una iniciativa de l'ONG Oceánidas composta majoritàriament per submarinistes que, de manera voluntària, s'involucren en la conservació de les espècies lligades a la mar a través de labors de protecció, investigació i divulgació del medi marí. En les seues actuacions, com és el cas d'aquesta neteja conjunta de fons, l'organització compta amb el suport de l'Associació Espanyola de Fems Marins (AEBAM) i l'Associació Abocats Zero.

    Com a gran novetat d'enguany, la Xarxa de Vigilants ha aconseguit tancar un acord amb Pescanova perquè aquesta empresa done aliments de la seua producció a *FESBAL, la Federació Espanyola de Bancs d'Aliments. La quantitat d'aliments es computarà a raó dels quilos de residus que retiren els bussejadors de la Xarxa de Vigilants, la qual cosa suposa un al·licient més per als voluntaris, la labor dels quals no sols beneficia ara al medi ambient, sinó també, de manera directa, a les persones més desfavorides.

    CIÈNCIA CIUTADANA

    Tots els residus que els voluntaris de la Xarxa recullen són separats per categories i comptabilitzats. Les dades obtingudes en aquesta campanya s'incorporen a la de ciència ciutadana de ‘1m2 per les platges i les mars’ del Projecte ALLIBERA i s'integraran en la base de dades del Ministeri per a la Transició Ecològica. Per a això, s'empra l'aplicació mòbil *MARNOBA, desenvolupada per l'Associació Abocats Zero i KAI Marine Services, una plataforma que recopila, emmagatzema i mostra informació sobre els fems marins de les costes espanyoles. D'aquesta manera, s'aconsegueix informació que permet adquirir un major coneixement de la tipologia de residus que apareixen en el medi marí, sobre el seu origen i vies preferents de transport i deposició.

    XIQUETS BUSSEJADORS I DONES REDERAS

    La involucració dels més joves és un dels objectius de la Xarxa, des de la qual es fomenta la figura del “Pequevoluntario”, xiquets i xiquetes que participen en la neteja de les platges mentre els submarinistes retiren fems dels fons. Enguany, a més, alguns pequevoluntarios faran un pas més, ja que la nova normativa sobre busseig permet que puguen realitzar activitats de submarinisme els xiquets i xiquetes a partir dels 10 anys. El Club Bambolles Júnior, de Ceuta, serà el primer a realitzar la seua neteja de fons marins amb participants tan joves.

    Participar directament en les activitats de neteja suposa per als xicotets una gran lliçó d'educació ambiental. A més, com és habitual, s'oferiran tallers de conscienciació en bona part dels enclavaments on tenen lloc les actuacions, dirigits a tots els participants, i està previst organitzar xarrades en centres escolars, sempre que la situació sanitària ho permeta.

    D'altra banda, els bussejadors tornaran a recollir els residus amb xarxes fabricades artesanalment per un grup de dones del País Basc, a partir de restes de xarxes abandonades en la mar i recuperades pels Vigilant Marins. Gràcies a un projecte de col·laboració entre aquestes dones i la Xarxa de Vigilants, amb suport del Projecte Allibera, les artesanes poden mantindre unes condicions dignes de treball donant una nova vida a aquestes arts, que ara serveixen per a "pescar" plàstics i altres fems. Està previst que aquest projecte s'estenga a altres comunitats.

    Pujar