elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

La 7a edició de la Setmana de la Ciència arranca el pròxim 4 de novembre

La 7a edició de la Setmana de la Ciència arranca el pròxim 4 de novembre
    MÉS FOTOS
    La 7a edició de la Setmana de la Ciència arranca el pròxim 4 de novembre - (foto 2)

    L'associació Quart és Ciència organitza una nova edició de la Setmana de la Ciència, que se celebrarà del 4 al 13 de novembre, i on podrem gaudir de multitud d'actes i activitats divulgatives tant per a xiquetes i xiquets com per a adults.

    Els actes arranquen diumenge, 4 de noviembre, amb el Cine Fòrum Debat amb la projecció del documental "Nanocosmos, un viatge a lo pequeño", presentat i moderat pel doctor José Cernicharo, professor d'investigació del Consell Superior d'Investigacions Científiques (CSIC).

    Entre les activitats més destacades, el dilluns 5 de novembre a les 17.30 hores tindrà lloc la ponència "Dona i Ciència: la meua pròpia experiència", protagonitzada per la Dra. Margarita Salas, bioquímica espanyola i professora vinculada "ad honorem" del Consell Superior d'Investigacions Científiques (CSIC). Va treballar als Estats Units amb el Premi Nobel Severo Ochoa i va introduir, junt al seu marit, Eladio Viñuela, la biologia molecular a Espanya.

    Aqueix mateix dia s'inauguren dues exposicions: "Excreta", a Quart Jove, realitzada pel Museu Nacional de Ciències Naturals i produïda com a part de Ciutat Ciència i "XX *Científiques", a la Casa de la Dona. Ambdues estaran obertes fins al 16 de novembre.

    Margarita Salas va ser una de les dones triades pels veïns i les veïnes de Quart de Poblet per a canviar de nom una dels carrers dedicada a un personatge vinculat al Franquisme en aplicació de la Llei de Memòria Històrica.

    La doctora María Carmen Collado, científica de l'Institut d'Agroquímica i Tecnologia dels Aliments (IATA-CSIC) pronunciarà la conferencia "Dieta en los primeros mil días de vida", el dimarts 6, mentre que el doctor Francisco García, responsable de la Unitat de Bioinformática i Bioestadística del Centre d'Investigació "Príncipe Felipe", parlarà sobre "Big Data i Salud".

    Tot el que envolta als vols espacials tripulats, ho explicarà Antonio Torres Ferrer, cap de la Unitat d'Entrenament Bàsic i Avançat del Centre d'Astronautes Europeus, el dijous 8, i el cicle de xarrades el tancarà el divendres 9, el doctor Enrique Lanuza, professor titular del Departament de Bilogía Cel·lular, Biologia Funcional i Antropologia Física de la Universitat de València, que se centrarà en analitzar la relació "Sexo, Drogas y Neuronas".

    Les quatre conferències se celebren en el teatre del Centre Cultural El Casino, a les 19.15 hores.

    S'han programat també esdeveniments per a estudiants, com l'activitat "Star War"s, una xarrada-concurs dirigida a alumnat d'ESO i Batxillerat, que persegueix mostrar-los de forma amena i original com l'estadística és una eina molt útil per a resoldre els problemes més habituals de moltes disciplines. Es realitza en col·laboració amb els IES Riu Túria i La Senda.

    D'altra banda, en col·laboració amb Astrolúdico i els CEIP Ramón Laporta i La Constitució s'ha organitzat una observació del cel nocturn i la divulgació de l'astronomia per a alumnat d'Educació Primària.

    A més, es farà una nit d'observació astronòmica per a tots els públics el dissabte 10 de novembre, de 22 a 24 hores, en el CEIP Ramón Laporta, també amb la col·laboració d'Astrolúdico.

    El diumenge 11 de novembre, a les 12.30 hores, es presentaran dos monòlegs científics en la cafeteria La Llar dels Somnis (carrer Azorín, 8): "Mitad microbios", a càrrec del doctor Álex Mira, director del laboratori de Microbioma Oral del Centre Superior d'Investigacions Científiques en Salut Pública, i "Los hombres tienen vulva y las mujeres próstata, que no te engañen", a càrrec de la doctora Ana Peiró, destinada en la Unitat del Dolor de l'Hospital General Universitari d'Alacant.

    A la vesprada, a les 18.30 hores està previst el Cine Fòrum Debat amb la projecció de la pel·lícula "La llegada", presentat i moderat per Vicent Balaguer. En el col·loqui debat participaran Núria Sanmartín i el doctor Fernando Ballesteros. En finalitzar, se celebrarà l'acte de clausura oficial de la 7a Setmana de la Ciència de Quart de Poblet.

    No obstant això, les activitats continuen en la Mancomunitat Intermunicipal Barri del Crist. El dia 12, el Saló d'Actes de la Mancomunitat acollirà, a les 19.15 hores, la conferència "¿Sabes lo que respiras?", pronunciada pel doctor Francisco Sanz Herrero, metge adjunt del Servei de Pneumologia, del Consorci Hospital General Universitari de València. Finalment, el dimarts 13, les doctores Mª Ángeles Martín i María Blanch, de l'Institut de Ciència i Tecnologia dels Aliments i la Nutrició, del CSIC, impartiran un "Taller de Chcolate", organitzat per Ciutat Ciència.

    Pujar