elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

Tot llest per a la neteja de fons marins del projecte Libera, i la solta d'una tortuga, el 16 de juny

Tot llest per a la neteja de fons marins del projecte Libera, i la solta d'una tortuga, el 16 de juny
    MÉS FOTOS
    Tot llest per a la neteja de fons marins del projecte Libera, i la solta d'una tortuga, el 16 de juny - (foto 2)
    Tot llest per a la neteja de fons marins del projecte Libera, i la solta d'una tortuga, el 16 de juny - (foto 3)
    Tot llest per a la neteja de fons marins del projecte Libera, i la solta d'una tortuga, el 16 de juny - (foto 4)

    El 8 de juny, Dia Mundial dels Oceans, la Xarxa de Vigilants Marins va presentar la seua pròxima intervenció a escala nacional, que tindrà lloc el 16 de juny. Es tracta d'una neteja de fons marins que es desenvoluparà paral·lelament en 23 punts del litoral espanyol; entre ells, Puçol. A més, la platja del municipi serà testimoni, per seté any consecutiu, de la solta d'una tortuga en el mar que no va poder efectuar-se el diumenge 3 a causa de la pluja. La jornada, en la qual pot participar qui ho desitge, inclou la neteja del fons marí costaner i de la flora dunar.

    El Club de Busseig Trotafons, amb la col·laboració d'Acció Ecologista-Agró, l'Ajuntament de Puçol, Radio Club l'Horta Nord, la Fundació Oceanogràfic, Ràdio Puçol i Dani Surfpuçol, coordina l'activitat en la platja de Puçol programada originalment a principis de juny per a celebrar el Dia Mundial del Medi Ambient.

    La jornada començarà a les 8.30 hores, quan es repartixen les tasques de voluntariat. A les 10.30 hores s'efectuarà la neteja dels espigons, el fons marí i la flora dunar, punts en els quals s'hauran repartit les tasques. A les 12.30 hores, s'oferirà una xarrada explicativa i, per a finalitzar, se soltarà una tortuga en el mar.

    La neteja de fons marins a escala nacional, protagonitzada per bussejadors voluntaris, s'emmarca en l'actuació «1 m2 per la naturalesa» del projecte Libera, liderat per SEO/Birdlife en aliança amb Ecoembes. Per segon any consecutiu, els bussejadors de la Xarxa de Vigilants Marins volen sumar-se a la gran acció de retirada de fems de l'entorn natural.

    Els membres de la Xarxa de Vigilants Marins s'han involucrat un any més en esta iniciativa amb la finalitat d'actuar en el seu mitjà, el mar, extraient residus de diversa índole que causen perjudici als ecosistemes subaqüàtics. El fem retirat serà classificat i categoritzat, en col·laboració amb l'associació Vertidos Cero a través de Marnoba, una aplicació que permet obtenir dades rellevants de cara a la futura implantació de mesures que ajuden a pal·liar el problema dels fems marins.

    Esta informació queda a la disposició de les administracions i la comunitat científica, perquè servisca d'eina a l'hora d'implementar mesures que contribuïsquen a la conservació dels ecosistemes marins. Els residus sòlids que arriben als mars i oceans ocasionen la mort de més d'un milió d'aus i cent mil tortugues i mamífers anualment.

    23 punts de 10 comunitats i ciutats autònomes

    Els grups de voluntaris de la Xarxa de Vigilants que s'esforçaran el pròxim dia 16 de juny per a extraure residus dels fons marins, posant així de manifest el gran problema que suposen els fems per als ecosistemes subaquàtics, es distribuïxen pràcticament per tota la geografia litoral del nostre país.  

    Hi haurà actuacions en les ciutats autònomes de Ceuta i Melilla; tres a Andalusia, concretament en Aguadulce (Almeria), Torrox Costa (Màlaga) i Rota (Cadis). En les Illes Canàries, els voluntaris treballaran en Alajero (La Gomera) i en tres enclavaments de l’illa de Tenerife (Les Teresitas, Candelaria i Arico). També hi haurà clubs i centres de busseig compromesos amb la neteja de fons marins a Catalunya, que desenvoluparan l'activitat en Llança i L'Escala (Girona) i a Mataró (Barcelona). A País Basc, les actuacions seran en Ziérbena, Bermeo i Getxo. A Galícia es concentraran a Ferrol (La Corunya).

    Per la seua banda, els voluntaris de Madrid han escollit com a punt estratègic el cap de Palos (Cartagena, Múrcia), mentre que a la Comunitat Valenciana hi haurà cinc punts de neteja: Dénia, Torre de la Foradada i la Marina d'Alacant, i Puçol i la Marina Real Joan Carles I a València.

    També bussejadors d'interior, concretament de Castella i Lleó, participaran en l'esdeveniment. Ells es desplaçaran fins a les costes asturianes per a realitzar la seua neteja en Gozón.

    La Xarxa de Vigilants Marins

    La Xarxa de Voluntaris Marins realitza neteja de fons des de pràcticament el seu naixement, fa uns quatre anys. En la III Gran Neteja de Nacional de Fons Marins, que es va desenvolupar el mes d'octubre passat en 30 punts del litoral espanyol, es van extraure dels ecosistemes subaquàtics 20 tones de residus. A l'octubre d'enguany, tornarà a organitzar-se la Gran Neteja, l'èxit de la qual està garantit, gràcies a la implicació personal dels 800 voluntaris que integren la Xarxa i al suport d'entitats compromeses amb la conservació del medi ambient, com és el cas d'Ecoembes .

    La Xarxa de Voluntaris Marins és una iniciativa de l'ONG Oceánidas; composta majoritàriament per submarinistes que, de forma voluntària, s'involucren en la conservació de les espècies lligades al mar a través de labors de protecció, investigació i divulgació del medi marí.

    Pujar