27 de gener de 2020 27/1/20

La falla Camí la Mar rep un monument diferent de l'acordat

La falla Camí la Mar rep un monument diferent de l'acordat - (foto 1)
  MÉS FOTOS
  La falla Camí la Mar rep un monument diferent de l'acordat - (foto 2)
  La falla Camí la Mar rep un monument diferent de l'acordat - (foto 3)
  La falla Camí la Mar rep un monument diferent de l'acordat - (foto 4)

  La falla Camí la Mar de Puçol no va plantar el monument que els seus membres esperaven. Encara que estava contractada i la van poder veure acabada la setmana anterior a la plantà, l'escultura no es va correspondre amb el que el seu artista faller va entregar la matinada del 16 de març. A més, el retard de la instal·lació de la falla va provocar la seua desqualificació en el concurs.

  «L'artista faller va aparéixer a les 6 del matí del dia 16 amb una falla que no tenia significat; ni era el que ens va ensenyar en l'esborrany ni el que vam veure en l'exposició de Caixa Popular, on estava acabada la setmana anterior», lamenten Antonio Antoni i Amparo Doménech, membres de la falla Camí la Mar. «La falla infantil sí que era la que vam acordar».

  A l'hora de portar-la, l'artista faller Ramón Lemos «ens va dir que al voltant de les 5 de la vesprada del dijous 15 arribaria a Puçol, però va anar passant el dia i no va vindre. Li vam enviar missatges, vam mantenir conversacions i li vam cridar inclús a les 4 de la matinada, quan ens va indicar que estava "a punt d'eixir"», assenyalen. La falla es va acabar de plantar «a les 8.05 hores del matí, vam quedar desqualificats automàticament», lamenten.

  Els membres de la falla es queixen que l'artista «no els ha donat cap explicació», i no es creuen «els problemes de transport que va al·legar» en els moments previs a la plantà. A més, «ningú sabia què era el monument que es va plantar; va arribar tard i ni tan sols era allò acordat».

  Així mateix, els trossos que conserven del monument són peces com «una petxina grapada i pintada sobre cartó, sense empaperar ni res. Els acabats estan molt mal realitzats i les escultures es van descolorir amb la pluja; la mà es quedava amb la pintura que s'havia aplicat».

  Les dues falles «comptaven amb un pressupost de 4.000 euros. El monument estava pagat, realitzem una transferència bancària tots els mesos», indiquen. Amb al voltant de 50 fallers en l'associació, «al ser una comissió xicoteta, ens costa molt mantenir-nos, i que ens enganyen no és plat de bon gust. No volem que li passe el mateix a altres comissions, tant del poble com de fora».

  Els seus integrants volen posar-se en contacte amb el Gremi d'Artistes Fallers per a «explicar-los el que ha passat amb el nostre i que no perjudique altres falles. Tots realitzem un sacrifici per a mantenir esta celebració».
  «Li vam donar un vot de confiança perquè netejara la seua imatge a Puçol, ja que va tindre problemes anteriorment. La falla afectada ens va avisar, però vam actuar de bona fe i no pensàvem que fóra a ser açò. Hem treballat 2 anys amb ell, este és el tercer. No havíem tingut problemes fins ara».

  Des de la falla recorden que «l'artista volia vendre el nostre talonari de loteria de nadal, així que li'l vam oferir, però no l'hem cobrat».
  En tot cas, agraïxen el suport «tant de falles com per part de la corporació municipal». De fet, va haver-hi falles que es van posar en contacte amb el president de Camí la Mar «per a cedir-nos alguns dels seus ninots».
  A pesar de les adversitats, no es rendixen. Amb les Falles de 2018 acabades, comencen els preparatius de 2019: «continuem avant; buscarem artistes i esperem que enguany siga bo».

  Pujar