elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

Les escoles municipals de Tabal i Dolçaina, Danses i Rondalla celebren el final de curs

Les escoles municipals de Tabal i Dolçaina, Danses i Rondalla celebren el final de curs
    MÉS FOTOS
    Les escoles municipals de Tabal i Dolçaina, Danses i Rondalla celebren el final de curs - (foto 2)
    Les escoles municipals de Tabal i Dolçaina, Danses i Rondalla celebren el final de curs - (foto 3)
    Les escoles municipals de Tabal i Dolçaina, Danses i Rondalla celebren el final de curs - (foto 4)
    Les escoles municipals de Tabal i Dolçaina, Danses i Rondalla celebren el final de curs - (foto 5)
    Les escoles municipals de Tabal i Dolçaina, Danses i Rondalla celebren el final de curs - (foto 6)

    La Casa de Cultura va acollir l'acte de finalització de curs de les escoles municipals de Tabal i Dolçaina, Danses i Rondalla el dilluns 18 de juny. El públic va gaudir d'una mostra variada de música i balls tradicionals valencians. També va haver-hi temps per a un detall dels alumnes per al seu professor i també de la directiva per a tots els participants en l'actuació, ja foren alumnes, professors o corporació municipal. El punt final de la vesprada va ser el «Ball de quadre» de Benigànim interpretat per les tres escoles juntes.

    «Els cursos comencen a l'octubre i acaben al juny, són dues classes per setmana», assenyalen Meritxell Iváñez i Amparo Martínez, membres de la junta directiva que es dedica a contractar al professorat de les escoles, coordinar el seu funcionament i signar convenis amb l'Ajuntament. «Josep Miret és el professor encarregat de tabal i dolçaina; Rubén Hidalgo i Maribel Crespo estan en guitarra-rondalla; i, en danses, Ferran Roig».

    Cada professor «s'encarrega dels actes, alguns són privats i uns altres, com el 9 d'octubre, públics. L'alumnat de l'escola de Tabal i Dolçaina toca en moltes ocasions en actes de Falles».

    El final de curs es va celebrar el dilluns 18. «Els professors van seleccionar les cançons i la dansa. Enguany, la directiva s'ha encarregat de la part de la presentació; a partir de l'any que ve, ho faran les escoles municipals».

    Les escoles agrupen persones de totes les edats: «l'alumne més xicotet té 3 anys recentment complits i, el més major, 75», assenyalen les directives. «El de 3 anys va poder apuntar-se a condició que ho fera un adult amb ell. Hi ha criatures que asseguen passió per això. El dia 23, baixarà amb els altres al costat dels caixons, tocant un tabal especial per a ell».

    L'escola de danses tradicionals compta amb 24 alumnes i alumnes, mentre que guitarra té 15 i, tabal i dolçaina, 38 persones matriculades. Enguany, «el grup actual de dolçainers joves és més gran de l'habitual», destaquen.

    El nombre de persones inscrites «fluctua, ja que durant el primer i segon trimestre hi ha més alumnes. Com hi ha molta gent adolescent i preuniversitària, alguns es donen de baixa a causa dels exàmens».

    Els grups de guitarra i danses faran intercanvis; de fet, «al juliol visitarem al grup de danses d'Albacete». El grup de dansa «és molt conegut perquè fa molt recorregut per altres pobles i ciutats».

    «Des de fa 3 anys, el grup de guitarra i rondalla, a part d'aprendre a tocar música tradicional, Rubén Hidalgo impartix els dimecres classes de guitarra espanyola amb partitures de música contemporània. Es tracta de cançons que normalment demanen els alumnes i els motiva. Això els dóna bagatge per a aprendre un altre tipus de música», declaren Meritxell i Amparo.

    En tabal i dolçaina, «des d'eixes mateixes dates, es fa la iniciació a la dolçaina a través del flabiol, la flauta típica valenciana. Per tant, com a estadi previ a tocar la dolçaina, és necessari aprendre abans un curs de flabiol», indiquen.

    L'acte va posar fi a un curs en la qual música, ball i tradició es donen de la mà, sense oblidar el present. Ara, a preparar-se per al curs que ve!

    Pujar